Biciklom do osmeha
Biciklom do osmeha
512
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Neformalna grupa mladih ""LINK"
Oblast projekta
Umetnost
Projekat u 250 reči
Činjenica je da je Sombor grad u kojem je bicikl najčešće prevozno sredstvo. Iz tih razloga, odlučili smo da se mladi putem našeg projekta osnaže u manufakturnim veštinama i ispolje svoju kreativnost kroz restauraciju starih, neupotrebljivih bicikla. Nakon nabavke i restauracije starih bicikla, održaćemo aukciju za građane Sombora. Prikupljen novac ili neprodani bicikli će biti donirani Domu za decu i omladinu "Miroslav Antić-Mika". Projekat će se sastojati iz tri dela. Prvi deo projekta će činiti sastanak članova tima i nabavka bicikla i potrebnog materijala za restauraciju, kao i motivisanje mladih da se uključe u projekat. Drugi deo jeste učenje mladih o načinu i metodama popravljanja bicikla, osmišljavanje njihovog konačnog izgleda i sama restauracija uz pomoć mentora koja će trajati pet dana. Treći deo projekta obuhvata pripremu, promociju i održavanje aukcije od koje se prikupljen novac ili neprodani bicikli prosleđuju Domu za decu i omladinu „Miroslav Antić-Mika". Verujemo da ćemo na ovaj kreativan način vratiti nekome osmeh na lice.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Naš projekat je jedinstven samim tim što smo izabrali restauraciju kao granu umetnosti jer smatramo da je malo, odnosno da uopšte nije zastupljena u našem društvu. Takođe, jedinstvenost projekta predstavlja jedan vid reciklaže gde ćemo od otpada, odnosno starog i neupotrebljivog bicikla dovesti do novog i funkcionalnog. Mladi će imati priliku da nauče jedan od starih zanata, popravljanje bicikla.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Mi smo omladina grada Sombora koja, čini mi se, oduvek želi da promeni nešto u svom gradu i učini ga lepšim i boljim za život. Naša priča nije uvek počinjala sa „mi“. Nekako smo hijerarhijski odrastali u projektu „Yu-Peace“ mreže - Mladi ujedinjeni u miru. Projekat okuplja mlade iz tri države (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i odlaskom na letovanje, koje je edukativnog karaktera, mladi imaju priliku da dvanaest dana uče jedni o drugima, kao i o ratu koji se desio na našim prostorima. Tako je Jelena, rođena 1993. godine, imala priliku da ide na letovanje 2012. godine, Dalibor, rođen 1996. godine, imao priliku da ide 2013. godine i Dušan je, rođen 2001. godine, išao 2016. godine.
Jelena je ostala deo „Yu-Peace“ mreže. Počela je da vodi radionice novim generacijama na razne teme gde je i sama učila nešto novo i napredovala u radu sa mladima. To je dovelo do toga da Jelena postane asistent na sledećem letovanju što znatno doprinosi njenoj kreativnosti i odgovornosti u radu sa mladima. Nakon toga, Jelena je postala član tima „Yu-Peace“ mreže i jedan od donosilaca odluka. U međuvremenu, njena interesovanja su se menjala stoga je posećivala razne radionice, treninge i obuke u Somborskom edukativnom centru, pretežno na temu ljudskih prava. Od ove godine Jelena je član upravnog odbora Somborskog edukativnog centra. Tu upoznaje Dušana.
Dušan je kao dete bio član dramske sekcije Somborskog edukativnog centra. Odrastajući, počeo je da se interesuje za teme vezane za ljudska prava, kao i za rad sa decom. Prošao je obuku Somborskog edukativnog centra pod nazivom „Škola dobre volje – volonter/ka deci na usluzi“ i od tada, do danas, Dušan drži časove iz matematike deci od prvog do osmog razreda. U medjuvremenu, zajedno sa Jelenom, Dušan prolazi obuku za ljudska prava pod nazivom „Riznica različitosti“, kao i obuku za teatarske tehnike „Riznica različitosti 2.0“ koju je organizovala Balkan IDEA iz Novog Sada. Učesnici su sami napravili performans na temu ljudskih prava koji se održao u pet gradova Srbije (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor i Sremski Karlovci).
Za to vreme, Dalibor je zajedno sa Jelenom držao radionice i volontirao u Crvenom krstu u Somboru. Njegov trud i rad je prepoznat, stoga je Dalibor danas instruktor prve pomoći deci i mladima. Isto tako, Dalibor drži radionice na temu prevencije trgovine ljudima za šta je sertifikovan. Takođe, Dalibor je obučen za rad sa decom sa smetnjama u razvoju. Njegovo znanje ne manjka ni u teatarskim tehnikama, te su Jelena i Dalibor imali priliku da zajedno osmisle nekolicinu performansa na temu ljudskih prava, diskriminacije i predrasuda i stereotipa. U nekima su i sami glumili, a u nekima su vodili grupu mladih.
S obzirom da smo uspeli preko sto mladih i dece da osnažimo i ohrabrimo za nove poduhvate, uspeli smo i sebe da ohrabrimo i napravimo našu neformalnu grupu „LINK“ i prijavimo se na „Centrifuga“ konkurs. Neformalna grupa nosi naziv „LINK“ iz razloga što smo uspeli da se povežemo i oformimo jedan tim koji uspešno funkcioniše. Spojila su nas naša interesovanja i naša želja za poboljšanje lokalne zajednice i isto tako se nadamo da će naša grupa dobiti novi broj članova sličnih interesovanja putem ovog projekta „Biciklom do osmeha“.
Sve što smo uspeli da uradimo i sve što smo postigli potiče pretežno iz naše vere u sebe, u ljude, našeg rada i truda, kao i velike želje za napredovanjem. Iz tog razloga, verujemo da će i ova želja postati uspešno realizovan projekat koji će mnogima dati hrabrosti da kao i mi, svoje ideje sprovedu u delo.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija