Ostati ili otići
Biti ili ne. Biti.
Ostati ili otići
1014
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Biti ili ne. Biti.
Projekat u 250 reči
Projekat ,,Ostati ili otići“ je pozorišna predstava kojom želimo da odamo počast nepravedno zaboravljenim heroinama Prvog svetskog rata, medicinskim sestrama koje su došle u Srbiju iz Velike Britanije, Škotske, Francuske, Kanade i Amerike preko Crvenog krsta. Iako su dva puta deportovane u svoje otadžbine, zbog pada Srbije i dolaska Austrougara, oba puta su se vratile na srpske frontove. Govorimo o ženama koje su svoj život i karijere posvetile srpskom narodu, veri u ideale i slobodnoj Evropi. Još na početku XX veka one su imale jasno razvijenu svest o tome kako je sloboda jednako važna za sve narode i bile su spremne, čak, i da žrtvuju svoje živote za odbranu tih uzvišenih ideala. Ova predstava bi bila spoj klasičnog pozorišta i novih teatarskih formi. Želimo da na multimedijalan način približimo današnjem gledaocu tu epohu i te vrednosti. Projekat je od društvenog značaja jer podiže svest gledalaca o važnosti uzajamne pomoći, kako bi se ostvarila sloboda i svetlija budućnost.
Doprinos projekta široj zajednici
Projektom želimo da skrenemo pažnju na značaj i moć pojedinca koji, ukoliko ima humanu ideju, upornost i hrabrost da je sprovede, može da izađe iz lokalnih okvira i doprinese na širem planu. Želimo, takođe, da ukažemo na neophodnost saradnje između naroda i država, ne bi li se postigao viši cilj i omogućio život dostojan čoveka. Podvlačimo značaj slobode za ljudsko delovanje, kako za pojedinca, tako i za društvo. Dakle, nudimo publici novu, savremeniju formu teatra, koja bi na moderan način približila današnjim generacijama klasične, vanvremenske vrednosti. Na kraju krajeva, prikazujući saradnju naše zemlje sa Velikom Britanijom, Škotskom, Francuskom, Kanadom i Amerikom tada, apelujemo na neophodnost saradnje i danas, kako bismo podigli ukupnu svest o pacifizmu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Kroz projekat, pokušaćemo da klasičnu, čak istorijsku temu tretiramo na moderan način, i time je približimo savremenoj publici, naročito mladima. Osim toga, jedinstvenost se ogleda i u tome što bismo putem kulturne saradnje pokušali da povežemo našu zemlju sa gorenavedenim zemljama.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Očekujemo da ćemo, kroz realizaciju projekta, gledaocima pokazati koliko njihovo lično delovanje može da menja zajednicu i doprinese društvu i van njenih okvira. Projekat afirmiše vrlinu, slobodu, humane ideje, jer jedino tako svet može da postane bolje mesto za život.
Osnovni cilj projekta
Projektom želimo da pokažemo da umetnost, kultura, vrlina i ljubav idu ruku pod ruku i da mladi umeju da ih prepoznaju. Osim toga, želimo da skrenemo pažnju na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, 140. jubilej Crvenog krsta i oživljavanje sećanja na hrabre žene, prijatelje naše zemlje, koje su se žrtvovale za nju, jer kao što reče Lejdi Pedžet: ,,Ako me svi zaborave, to mi je svejedno! Samo da me moji Srbi ne zaborave.''
Planirane aktivnosti u okviru projekta
- Prikupljanje arhivske građe iz Crvenog krsta Srbije, Muzeja lekarskog društva Srbije, Vojnog muzeja Srbije i ambasada Velike Britanije, Škotske, Francuske, Kanade i Amerike. - Saradnja s Natašom Marković, stručnim konsultantom. - Pisanje dramskog teksta na osnovu prikupljene građe. - Rad na predstavi. - Izvođenje predstave u Beogradu, gostovanja širom Srbije i u dijaspori.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija