Blok profil / Arhiva sećanja Novog Beograda
Blok profil / Arhiva sećanja Novog Beograda
816
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Polimorf
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
Kakve su priče žitelja o betonskoj džungli sa „druge strane reke”? Da li Novi Beograd za njih predstavlja “spavaonicu” ili je budio njihovo nadahnuće? Kroz jedinstven narativni i vizuelni identet projekta “BLOK PROFIL” želimo da sačuvamo sećanja istaknutih muzičara, likovnih i dramskih umetnika, arhitekata, akademika, gradskih ličnosti, lokalnih legendi i građana sa Novog Beograda, u vidu prve digitalne arhive sećanja, anegdota ili važnih momenata vezanih za ovu beogradsku opštinu, uz prikladne ilustracije, video zapise i fotografije njihovih priča, kojima možemo da prikažemo duh i lepotu Novog Beograda, često okarakterisanog kao „brutalnog, ogoljenog i hladnog”.
Pored toga što ćemo prikupiti interesantne priče o Novom Beogradu, ovim projektom želimo da upoznamo naše sugrađane, saznamo šta vole, čime se bave, koji su im hobiji, gde i kako uživaju u svom slobodnom vremenu na Novom Beogradu... „BLOK PROFIL“ našim kreativnim i pametnim sagovornicima daje priliku da ih njihovi Novobeograđani bolje upoznaju, a projekat ujedno promoviše njihove talente i ističe njihovu važnost za menjanje slike blokova u društvu. U planu je da u periodu od godinu dana priče naših sagovornika budu objavljivane na web stranici, propraćene bogatim materijalom na društvenim mrežama. Nakon završetka digitalne faze projekta, zbirka ispričanih priča biće objavljena u vidu publikacije, čija će promocija biti upravo održana na Novom Beogradu. Ovo bi ujedno bio povod za neformalni javni razgovor između učesnika projekta i zainteresovanih građana. Kako bismo osigurali širi domet našeg projekta, namera nam je da publikaciju učinimo dostupnom u partnerskim kulturnim i obrazovnim ustanovama Novog Beograda, kao i u lokalnim splavovima, kafanama, društvenim klubovima...
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Jedinstvena odlika ovog projekta je uvid u život urbane lokalne sredine Novog Beograda. Originalnost našeg pristupa ovoj temi ogleda se u predstavljanju zajedničkog kulturnog dobra kroz subjektivne i lične priče, koje ujedno imaju značaj za celokupnu zajednicu.
Arhive najčešće nastaju prikupljanjem dokumenata, fotografija i egzaktnih činjenica i datuma. Ipak, naša serija priča biće usmerena na sećanja i iskustva koja su, iako drugačija za sve, temelji na kojima želimo da ojačamo duh Novobeograđana.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Nekolicina umetnika i neumetnika se okupila pre 6 godina da kreira nove kulturne sadržaje na Novom Beogradu. Te kulturne sadržaje prvo smo pravili od smeća i ostavljenih predmeta koje smo našli, sve dok naš rad nisu prepoznali važni festivali i organizacije, poput COCA COLA-e i CONVERSE-a. Danas, naše delovanje je veće, lepše, kvalitetnije i raširenije, a odbačeni predmeti od koje smo kreirali svoju umetnost postali su atrakcija i predmet interesovanja mnogih.
Do sad smo svoje instalacije izlagalali u državi i reginu na Dev9t, EXIT, Cirkuliranje, Terminal, Javorwood, THE FESTIVAL, Revolution, ARS Kozara i drugim festivalima.
Naša misija da ulepšavamo Novi Beograd ostvaruje se svakodnevno, a poslednji projekat kojim se ponosimo je postavljanje trajne instalacije u Domu kulture "Studentski grad".
Pre 6 godina nismo mogli da zamislimo da ćemo da budemo tu gde smo danas, a nadamo se da danas ne možemo ni da pretpostavimo gde ćemo biti za 6 godina.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija