Blok profil / Arhiva sećanja Novog Beograda
Blok profil / Arhiva sećanja Novog Beograda
0
Faza programa:
Naziv tima
Polimorf
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
Kakve su priče žitelja o betonskoj džungli “druge strane reke”? Da li Novi Beograd za njih predstavlja “spavaonicu” ili je budio njihovo nadahnuće?
Kroz jedinstven vizuelni identet projekta “BLOK PROFIL” želimo da sačuvamo sećanja istaknutih muzičara, likovnih i dramskih umetnika, arhitekata, akademika i gradskih ličnosti sa Novog Beograda. Namera nam je da napravimo digitalnu arhivu sećanja, anegdota ili važnih momenata vezanih za ovu beogradsku opštinu, uz prikladne ilustracije ovih priča. Smatramo da na ovaj način možemo da prikažemo duh i lepotu Novog Beograda, često okarakterisanog kao “brutalnog, ogoljenog i hladnog”.
U planu je da u periodu od godinu dana priče naših sagovornika budu objavljivane na internetu. Nakon završetka digitalne faze projekta, zbirka ispričanih priča biće objavljena u vidu publikacije, čija če promocija biti upravo održana na Novom Beogradu. Ovo bi ujedno bio povod za neformalni javni razgovor između učesnika projekta i zainteresovanih građana. Kako bismo osigurali veći domet našeg projekta, namera nam je da publikaciju učinimo dostupnnom u kulturnim ustanovama Novog Beograda - Centra Sava, bioskopa Fontana, DKSG-a, ali i lokalnih splavova, kafića, škola, biblioteka i administrativnih institucija.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Jedinstvena odlika ovog projekta je uvid u život urbane lokalne sredine Novog Beograda. Originalnost našeg pristupa ovoj temi ogleda se u predstavljanju zajedničkog kulturnog dobra kroz subjektivne i lične priče, koje ujedno imaju značaj za celokupnu zajednicu.
Arhive najčešće nastaju prikupljanjem dokumenata, fotografija i egzaktnih činjenica i datuma. Ipak, naša serija priča biće usmerena na sećanja i iskustva koja su, iako drugačija za sve, temelji na kojima želimo da ojačamo duh Novobeograđana.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Nekolicina umetnika i neumetnika se okupila pre 6 godina da kreira nove kulturne sadržaje na Novom Beogradu. Te kulturne sadržaje prvo smo pravili od smeća i ostavljenih predmeta koje smo našli, sve dok naš rad nisu prepoznali važni festivali i organizacije, poput COCA COLA-e i CONVERSE-a. Danas, naše delovanje je veće, lepše, kvalitetnije i raširenije, a odbačeni predmeti od koje smo kreirali svoju umetnost postali su atrakcija i predmet interesovanja mnogih.
Do sad smo svoje instalacije izlagalali u državi i reginu na Dev9t, EXIT, Cirkuliranje, Terminal, Javorwood, THE FESTIVAL,
Revolution, ARS Kozara i drugim festivalima.
Naša misija da ulepšavamo Novi Beograd ostvaruje se svakodnevno, a poslednji projekat kojim se ponosimo je postavljanje trajne instalacije u Domu kulture "Studentski grad".
Pre 6 godina nismo mogli da zamislimo da ćemo da budemo tu gde smo danas, a nadamo se da danas ne možemo ni da pretpostavimo gde ćemo biti za 6 godina.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija