CUVAM SE!
AR GRUPA
CUVAM SE!
0
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
AR GRUPA
Projekat u 250 reči
Projekat ČUVAM SE! podrazumeva sportsko rekrativne aktivnosti i obuku samoodbrane za decu školskog uzrasta čime želimo da smanjimo stepen vršnjačkog nasilja, čija je pojava sve veća, kako u školama tako i van njih. Želimo da podignemo svest šire društvene zajednice, institucija i sistema, medija i pojedinaca o problemu nasilja nad decom, vršnjačkog nasilja i da pružimo direktnu pomoć deci i omladini koja osećaju rizik od nasilja, postignemo efekat mentalnog osnaživanja dece i omladine. Projektne aktivnosti ćemo sprovoditi na otvorenim prostorima, parkovima i školskim dvorištima u saradnji sa rukovodstvima osnovnih škola kao i sportskim udruženjem AVANTURIJA, koji na Kopaoniku održava letnji kamp. Vršnjačko nasilje je u porastu i predstavlja veliki društveni problem. Nasilno dete izrasta u nasilnog čoveka i siledžiju, nasilnog partnera i roditelja. Čak 44% dece trpi razne vrste nasilja: psihičkog, fizičkog, seksualnog, uličnog, porodičnog, i ne pokušava i ne ume da se odbrani i samostalno zaštiti. To ohrabruje nasilnike da nastave sa izražavanjem i sprovodjenjem daljeg nasilja i brutalnosti nad decom. Nasilnici su najčešće dečaci ali su oni takodje i žrtve nasilja , dok 27% dece izbegava nasilnike iz straha da ne budu žrtve, mučeni ili maltretirani.
Doprinos projekta široj zajednici
Cilj projekat je formiranje trajno održivog sistema obuke i edukacije, što je direktna prevencija nasilja nad decom od svih vrsta fizičkog, seksualnog uznemiravanja, kao i uticanje na svest društva o problemu vršnjačkog nasilja. Želimo u nasim skolama manji broj dece koja su nasilna i manji broj dece koja su žrtve, zbog svoje nemoći i neznanja u veštini samoodbrane. Sira zajednica time resava problem nasilnika u razvoju i sprecava se eskaliranje nasilja u osnovnim skolama.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ograničenje za rešavanje ovakve vrste problematike i vrsnjackog nasilja je nepostojanje obuka i edukacije samoodbrane za decu od potencijalnog napada i nasilja, i to je poražavajuća činjenica. Treninzi samoodbrane postoje u klubovima borilačkih veština, ali za to roditelji moraju mesečno da plaćaju visoke članarine i izdvoje vreme kako bi vodili decu u toku godine redovno 2-3 puta nedeljno. Borilačke veštine se bave izučavanjem samo jedne kompletne veštine (karate, džiu džic, aikido, kik boks...) ali ne daju miks svih tehnika u kratkom vremenskom periodu. projekat CUVAM SE nameenjen skolskoj deci je dvodnevna obuka,potpuno besplatna i ne yahteva prethodno iskustvo u borenju, kao i to da zahteva minimalno fizicke snage. treninzi se odvijaju na otvorenim prostorima i parkovima i direktno su ukljucene citave porodice, sto postaje jako zabavno a u isto vreme i edukativno i za same roditelje.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Želimo da podignemo svest šire društvene zajednice, institucija i sistema, medija i pojedinaca o problemu nasilja nad decom, vršnjačkog nasilja i da pružimo direktnu pomoć deci i omladini koja osećaju rizik od nasilja, postignemo efekat mentalnog osnaživanja dece i omladine.
Osnovni cilj projekta
Cilj projekat je formiranje trajno održivog sistema ouke i edukacije, što je direktna prevencija nasilja nad decom od svih vrsta fizičkog, seksualnog uznemiravanja, kao i uticanje na svest društva o problemu vršnjačkog nasilja. Želimo manji broj dece koja su nasilna i manji broj dece koja su žrtve zbog svoje nemoći i ne znanja u veštini samoodbrane.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Projekat ČUVAM SE! namenjen je skolskoj deci, i bice realizovan u saradnji sa sportskim udruženjem AVANTURIJA- u njihovim kampovima na Kopaoniku u toku leta, i u saradnji sa osnovnim školama, kao i u otvorenim beogradskim parkovima i prostorima: Aktivnosti poput edukacije i treninga se sprovode na javnim mestima, Ada Ciganlija, Topčiderski park, Tašmajdan, Hala Pionir, Pionirski park, Zemunski park, Japanski vrt Miljakovac, Ušće, Savski kej. Ovde će podršku moći da pruže roditelji, starija braća i sestre u ulozi sparing partnera.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija