ECOoperacija
Operacija
ECOoperacija
494
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Operacija
Projekat u 250 reči
Uticaj i promene koje čovek čini u odnosu na okolnu sredinu, čitav globalni ekosistem i biosferu, postaju sve dublji i trajniji. Problem zagađenosti životne sredine znato se povećava,a svest kod ljudi o tome kao i da ne postoji. ECOoperacija je veoma teška trodnevna ,,operacija“ u vidu festivala koji bi kroz kreativan i veoma poučan način skrenuo pažnju, ponajviše deci i mladima, o tome koliko je zapravo zdravo okruženje važno za ljudski razvoj i opstanak.
Doprinos projekta široj zajednici
Kroz kreativne radionice, izložbe i interaktivna predavanja, posetioci festivala bi imali priliku da se upoznaju bolje sa problemom i posledicama zagađenosti životne okoline. Festival je pre svega predviđen za decu i mlade koji bi pomoću mašte i kreativnosti, probudili tu svest da je zapravo vrlo malo potrebno da se zagađenost nekako spreči. Ovo treba da podstakne mlade da, razvijajući mišljenje i kreativnost, vode računa o svom okruženju.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Zamislimo da je Smederevo bolesnik koji pati od zagađenosti, a mi smo jedini lekari koji znamo da izvedemo operaciju. Ako ne prođe projekat, mi ne možemo da operišemo Smederevo, zagađenost je veoma gadna bolest i jedino što ostaje jeste da se ceo organizam Smedereva zagadi potpuno, što nije ni u čijem interesu.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Stanovnici Smedereva znaju da budu poprilično statični i lenji, bez te tendencije da prihvataju nove navike i suoče sa problemima, ali očekujemo da će ,pre svega, da ih trgne to trodnevno neprestano spominjanje problema, a zatim ih ohrabriti da učine nešto po pitanju toga i budu korak napred ka rešenju. Što se tiče mladih, neko dešavanje prilagođeno njihovom uzrastu je neophodno kako bi i kod njih svest da su važni porasla što dalje vodi do njihovog delanja. Svakako da se očekuje pomak u odnosu na početak projekta.
Osnovni cilj projekta
Pošto smatramo da je budućnost na mladima, cilj nam je da se probudi svest o nekom postojaćem problemu, a sredstvima kojim to nameravmo, doprinećemo i razvoju njihove kreativnosti i ocećaju odgovornosti prema nekome/nečemu.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
U okviru festivala ecooperacija postojaće dnevni i večernji program koji ce se odryavati pocetkom leta. Dnevni program biće namenjen najviše osnovcima i obuhvatiće radionice na gradskom trgu. Deca će imati prilike da od reciklažnog materijala prave funkcionalne predmete koje će moći da zadrže ili izlože u Galeriji. Uslov za učestvovanje u radionicama je da učesnici donesu plastičnu kesu punu reciklažnog materijala. Za decu drugačijih interesovanja biće organizovan poligon na kome će se od njih zahtevati da npr. prepoznaju određeni reciklažni materijal i na taj način pokažu odgovornst prema prirodi. Za srednjoškolce će biti organizovani kvizovi znanja, kao i konkurs za fotografije kojim ce oni pokazati kako oni vide problem ekologije. Nocni program obuhvata vecernji tematski bioskop u parku. U realizaciju ovog projekta bice ukljuceno 40 srednjoskolaca volontera.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija