Festival “Nakultiviši se!” Vol.4
Festival “Nakultiviši se!” Vol.4
276
Faza programa:
Naziv tima
Udruženje građana Kulturocilin
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Udruženje Kulturocilin organizuje sada već četvrti po redu edukativni regionalni umetnički festival pod nazivom "NAKULTIVIŠI SE!"Vol.4. Cilj regionalnog festivala jeste da se otvore nove teme o procesu stvaranja umetnosti, pokrenu regionalne saradnje, uspostave veze sa kolegama iz regiona. Prepoznavanje potreba mladih koji su bili gosti prethodna tri festivala, navelo nas je da pored edukativnih predavanja i pratećeg programa (u vidu filmskih projekcija, pozorišnih predstava, izložbi i koncerata), ovogodišnji festival podignemo na viši nivo. Masterklasovi najpriznatijih regionalnih umetnika obogatiće i ovogodišnje festivalsko izdanje kako bi učesnicima bio obezbeđen najbolji spoj teorijskog znanja i praktičnih veština. Na taj način, mladi umetnici, pokreću se na razmišljanje, uključuju u razne kulturno umetničke ali i društvene tokove, istovremeno dobijajući praktične instrukcije za dalji razvoj svojih karijera. Pored toga, naša ideja je da četvrti festival podignemo na još jedan viši nivo, uz potpuno novi koncept. Naime, festival bi bio organizovan u prostorijama Mokrin House-a - coworking prostora. Učesnici festivala, kao i predavači, biće smešteni po manjim mestima u opštini Kikinda, u cilju da na taj način podstaknemo kulturno - obrazovno "buđenje" jedne manje zajednice, posebno njenih mlađih stanovnika koji će na našim prostorima živeti i stvarati. Pored toga što bi učesnici festivala imali priliku da prisustvuju masterklasovima iz oblasti filma, pozorišta, glume i produkcije, naš cilj je da se u posebno organizovane radionice iz istih oblasti uključe i srednjoškolici iz opštine Kikinda kako bi se bolje upoznali sa tim granama kreativne industrije kao takve. Ono što bi takođe bilo interesnatno jeste da bi upravo radionice za srednjoškolce držali posebno selektovani studenti iz regiona, što bi sa jedne strane doprinelo umrežavanju mladih, a sa druge strane upoznavanju kolega iz regiona sa Srbijom kroz mala mesta i opštine. Na taj način, angažuje se i podstiče kulturni potencijal, a istovremeno se i doprinosi decentralizaciji. Festival bi trajao 3 dana, a selo Mokrin bi postalo mala oaza kulturno umetničke edukacije mladih kako iz regiona tako i iz malih mesta u okviru opštine Kikinda.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat je nastao kao odgovor na potrebe i ciljeve mladih sa kulturne scene, usled nedostatka motivacije za pokretanje novih ideja i nedostatka saradnje mladih u regionu, te će se ovim aktivnostima stvoriti plodno tlo za rađanje novih inicijativa, koje će se plasirati izvan granica Balkana. Projekat će se nastaviti i posle finansiranja jer je cela zamisao pomoć u ostvarivanju održivog mehanizma saradnje studenata, mladih radnika u kulturi i umetnika u regionu. Nakon ovog festivala, očekuje se da će udruženje nastaviti da bude inicijator sličnih aktivnosti, a da će festival postati jedan od tradicionalnih godišnjih dešavanja u organizaciji udruženja ,,Kulturocilin''. Jednom pokrenute i na pravi način organizovane aktivnosti, dovešće do zamajca u regionalnom umrežavanju koji neće biti lako zaustavljiv. Razmene studenata i gostovanja učesnika festivala u zemljama regiona samo su neke od posledica festivala. Edukacije, promotivne aktivnosti, susreti mladih umetnika, radionice u inicijativi udruženja realizovaće se tokom cele godine. U planu su seminari i predavanja koja problematizuju položaj medija u našoj okolini s obzirom na to da su medijska i kulturna sfera neraskidivo povezane. Uticaj ovog projekta bi mogao biti veoma dugoročan ako uzmemo u obzir da se iz ovakvih susreta studenata, mladih radnika kulture i iskusnih stručnjaka može izroditi niz regionalnih koprodukcija ( jedna je relaizovana – predstava TI I JA NAUČNIKA DVA – nastala je zahvaljujući kontaktima ostvarenim na festivalu NAKULTIVIŠI SE!) i projektima od značaja za kulturu, a mladima pružiti šansa za stručno usavršavanje i zaposlenje zahvaljujući socijalnom kapitalu stečenom na festivalu.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Ostvarili smo ideje koje se vide u našoj galeriji na sajtu. Ono što je istina, jeste da svako od nas oseća neopisiv osećam sreće i uzbuđenja kada god pogleda ove fotografije što je, sigurni smo, dokaz da radimo pravu stvar uz veliku želju i iz srca!
- www.kulturocilin.com/galerija2_0.html


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija