Festival Oplemeni se
Festival Oplemeni se
109
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Plemenski savez Srbije
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
Oplemeni se Manifestacija ima plemenitu viziju da podigne svest o važnosti kulture življenja kao i da edukuje mlade i odrasle o ekologiji i zaštiti životne sredine kroz različite radionice i kulturno - umetnička dešavanja (film, pozorište, muzika). Isto tako, jedan od ciljeva je promovisanje očuvanja životne sredine i dobrih vrednosti kroz umetničke akcije, radionice i predavanja.
Radionice su struktuirane tako da podstiču na upotebu obnovljive energije i resursa, reciklažu i pokretanja i nastavak akcija čišćenja šume. Oplemeni se takođe ima misiju da stvori zajednicu ljubitelja prirode kroz temu američkih starosedelaca (Indijanci) i vrši psihološki uticaj na osnaživanje zajednice. Manifestacija bi se održala u Bajfordovoj šumi, Voždovac, Beograd. Plan je da manifestacija postane tradicionalno dešavanje i da se u narednim godinama proširi i na druge šume u Beogradu. Dalji plan je da se kroz ostvarenu zajednicu menjaju zakoni koji se tiču zaštite životne sredine i ekologije.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Naš projekat je konkretno rešenje za pitanje očuvanja ekologije i životne sredine jer se bavi podizanjem svesti i radi na osećaju pripadnosti i jačanju međuljudskih odnosa kroz zajednicu kao pokret.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Zato sto smo verovali u sebe ostvarili smo zajednicu ljudi okupljenih oko iste ideje i iste ljubavi prema svojem naselju. Krajem 2018. godine otvorili smo nalog na društvenoj mreži Instagram pod nazivom Banjicadva gde smo imali psihološki pristup stvaranju plemena. Počeli smo time što smo uz fotografije našeg naselja edukovali pratioce o istoriji i arhitekturi Banjice. Smatramo velikim uspehom to što smo ostvarili odnos sa našim pratiocima odnosno stanovnicima, i podstakli ih da nam i oni šalju svoje kreativne fotografije naselja Banjica. Uz njihove fotografije stvarali smo sadržaj o naučnicima, psihologiji, filozofiji, književnosti, filmskoj umetnosti, metodama ličnog razvoja i NLP metodama kao i motivacionim porukama. Promovisali smo sport, sportiste, zdrav život i
jednaka prava. Nakon uspešnog stvaranja međuljudskih odnosa i virtuelnih prijateljstava odlučili smo da napravimo kampanju pod nazivom Eko Banjica - čišćenje Banjičke - Bajfordove šume. U sklopu kampanje, u objavama o ekološkim akcijama imali smo zelene okvire i inspirativnu priču "Morska zvezda" Lorena Eisley-a. Kampanja je tri nedelje za redom bila uspešna i dokumentovana u istaknutim objavama, takođe smo stvorili naviku našim pratiocima da prate zelene objave na našem profilu jer se one tiču ekoloških tema i okupljanja. Smatramo našim najvećim uspehom to što se u parku Banjičke - Bajfordove šume sada, posle mnogo godina ponovo igraju deca jer imaju čisto igralište i znatno čistiju šumu pored toga što i stanovnici sada obraćaju više pažnje na ekološke potrebe.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija