GASTRO PLANT REVOLUTION (GPR)
GASTRO PLANT REVOLUTION (GPR)
294
Faza programa:
Naziv tima
Gastronomska asocijacija studenata "GASTRO"
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
U cilju poboljšanja zdravlja društva pravilnijom ishranom i boljim poznavanjem lokalnih, jestivih, biljnih vrsta, pokrenuli smo GASTRO PLANT REVOLUTION, pokret zabavne edukacije i podizanja svesti o potencijalima neiskorišćenih biljaka. GPR projekat će putem serije od 10 predavanja i Youtube serijalom od 40 video snimaka doprineti rešavanju problema neupućenosti i nedovoljnog poznavanja jestivih samoniklih biljnih vrsta, kao i prikazati umetnost kulinarskog korišćenja tog bilja. Kroz 4 terenska putovanja, potrage za biljem i gastronomskom pripremom jela od istih prikazaće se učesnicima zdravstveni i hedonistički potencijal ovih nedovoljno upotrebljenih biljaka u ishrani. Takođe, kroz sve ovo se ističe i bitnost održivog razvoja upotrebe navedenog bilja kako ne bi došlo do negativnog efekta i ugrožavanja neke biljne vrste preteranom eksploatacijom. Bitno je istaći da ovaj projekat poseduje i jak potencijal održivosti s tim da predstavlja moćnu alatku za budući razvoj mnogobrojnih tema.
Direktnu ciljnu grupu GPR projekta čine studenti, profesori, roditelji i profesionalni kuvari, a indirektnu opšte građanstvo tj. svi ljubitelji hrane, kuvanja i prirode. Organizovanjem 4 foto-izložbe i jakim propagandnim aktivnostima osiguraće se širenje ideje, edukacija i informisanje javnosti.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ono što našu ideju izdvaja je njena inovativnost u pogledu same tematike, jer se o jestivom samoniklom bilju i njihovom zdravstvenom, hedonističkom, ekonomskom i kulturološkom benefitu danas izuzetno malo govori a još manje zna. Takođe, ono što je bitan faktor diverzifikacije (razlikovanja) jeste mogućnost svih učesnika programa da upoznaju i steknu nova znanja o načinima upotrebe ovog bilja, koju ne bi imali prilike da čuju ni na jednom drugom mestu u Srbiji. Bitno je naglasiti i to da GPR projekat za GASTRO predstavlja moćan alat kojim želi u budućnosti da ostvari mnoge značajne promene u društvu ali istovremeno predstavlja i stepenicu ka dostizanju teže ostvarivih ciljeva koje imamo na drugoročom planu.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Zahvaljujući veri koju smo imali u sebe, već smo za ove 2 godine postojanja našeg udruženja ostvarili značajne promene u obrazovanju i gastro kulturi Srbije. Često nismo videli rešenje, mislili smo da je dosta toga nemoguće postići ali smo opet pokušali, trudili se svom snagom, živeli naše ideje i snažno verovali u naš cilj. Zahvaljujući tome dostigli smo da budemo tu gde jesmo i to što jesmo, da nam se otvore mnoga vrata i ukažu novi putevi. Svaki novi izazov prihvatamo sa entuzijazmom i novom snagom, jer svojim radom svi zajedno stvaramo bolji svet.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija