Global Designathon Serbia – Dan kada deca stvaraju bolji svet pomoću novih tehnologija
Global Designathon Serbia – Dan kada deca stvaraju bolji svet pomoću novih tehnologija
177
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Koba Yagi – Centar za edukaciju
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Želimo da organizujemo Globalni Designathon događaj 3. novembra u Beogradu. Tada će se deca iz 25 zemalja sveta okupiti četvrti put kako bi istovremeno dizajnirali rešenja za bolji svet. Ove godine, uz vašu pomoć, želimo da na mapu sveta stavimo i Beograd. Tokom ovog posebnog dana, deca uzrasta od 9 do 16 godina kreiraće rešenja na izazov Život na zemlji, 15. cilj UN ciljeva održivog razvoja. Bavićemo se temama kao što su – kako uzgajati hranu, potrebama živog sveta, deforestacijom, dezertifikacijom i biodiverzitetom. Deca će zamisliti održiva rešenja, napraviće prototipe, predstaviće ih preko video konferencije svojim vršnjacima iz celog sveta, i na kraju dana ispred ekspertskog panela. Mi učimo decu kako da budu spremna za budućnost omogućavajući im da dizajniraju i upotrebljavaju tehnologiju kako bi kreirali bolja društva u kojima žive. Zašto? Zato što mi kreiramo novu generaciju društvenih preduzetnika – pokretača pozitivnih promena u društvu!
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Naš osnovni cilj je uključivanje i ohrabrivanje dece, a posebno devojčica da budu inicijatorke u rešavanju lokalnih, nacionalnih i globalnih problema pomoću savremenih tehnologija i elemenata Design Thinking-a i Maker edukacije. Sekundarni ciljevi su -povećanje zapošljivosti mladih, povezivanje učenica, škola, institucija, kompanija i nevladinih organizacija koje se bave ovim temama, pokretanje diskusija oko održivosti i generisanje rešenja i promocija globalnih partnerstava i mapiranje zajedničkih problema. Na poslednjem PISA testu, deca iz Srbije su bila među poslednjima s Balkana u funkcionalnom znanju. Više od 60% mladih nije zaposleno, a većina onih koji završe “perspektivnije studije” ode iz zemlje. Ovakvi podaci nam govore da je promena paradigme obrazovanja hitna i da je nužno da počne već danas. Svako dete u Srbiji nije samo građanin Srbije već i građanin sveta, pokretač društvenih promena (changemaker) i upravo takvo obrazovanje i fokus svako dete treba da ima. Kako? Tako što ćemo u fokus obrazovanja staviti izgradnju društveno odgovornih, empatičnih, kreativnih, preduzetnih i inovativnih osoba jer ćemo ih od samog početka učiti da čovek nije samo korisnik novih tehnologija, već onaj koji dizajnira nova rešenja koristeći nove tehnologije. Kroz sprovođenje Designathon programa ne samo u Beogradu, već po završetku projekta i u celoj Srbiji, želimo da osnažimo devojčice i devojake u Srbiji da se opredele za neku od profesija u okviru kreativnih industrija i IT sektora.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Danas je 21. april 2030. godine. Moje ime je Tamara. Živim u Nišu. Imam 21 godinu. Sa drugaricama s fakulteta pokrenule smo društveno preduzeće Eko Tech, bavimo se proizvodnjom samoodrživih kućnih bašti koje koriste inovativni sistem navodnjavanja i dohrane biljaka. Zapošljavamo mlade osobe iz oblasti nauke koje pohađaju fakultete u Srbiji. Naš proizvod izvozimo u EU i globalno. Sarađujemo s kolegama iz celog sveta. Ovo je naš drugi preduzetnički poduhvat. Prethodni smo započeli još u srednjoj školi kada smo kao peer edukatorke vodile Designathon klub u našoj gimnaziji. Zahvaljujući ovom programu s kojim sam se prvi put srela još u osnovnoj školi, naučila sam da verujem u sebe, da razumem potrebe drugih ljudi, da razmišljam konstruktivno, da je preduzetništvo moćna reč i način da ostvarim svoje ciljeve, pomognem drugima i svojoj zajednici. Na Designathon radionicma sam se upoznala prvi put sa najrazličitijim ženama iz sveta kreativnih industrija, IT i ekologije od kojih sam naučila da je potrebno da konstantno učimo i da je za uspeh u životu važna dobra ideja, znanje, upornost i saradnja sa kompatibilnim ljudima. Naučila sam takođe da uživam petljajući sa žicama i kontrolerima, da je programiranje azbuka za 21. vek i da je 3D štampa odličan način vizuelizacije ludih ideja. Shvatila sam da je kreativnost zaista neograničena i još nešto – da je zarazna!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija