Hacker Space
Informaton System Agency
Hacker Space
509
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Informaton System Agency
Projekat u 250 reči
Hacker Space je mesto gde će mladi imali priliku da uče o IT tehnologijama, dele svoje znanje, interesovanje, međusobno se upoznavati, imati priliku da rade na projektima koji se budu sprovodili od strane projektnog tima, učiti jedni od drugih, a u isto vreme biće i pokretni karavan koji će obići više osnovnih i srednjih škola i sve to u cilju promocije i jačanja IT zajednice. Novi Pazar kao grad mladih i jedan od najmlađih gradova u Evropi gde više od 50% stanovništva čine mladi ljudi do 35 godina ima veliki potencijal da postane jedan od razvijenih IT centara u ovom delu Srbije, zato pokrećemo inicijativu da podstaknemo značaj okupljanja i razvoja IT zajednice. Mentori iz Hacker Space će raditi sa mladima i direktnim pristupom približiti IT tehnologije i sa njima organizovati razne događaje kao što su radionice, konferencije, hakatone, meet-upove, kao i druge aktivnosti, kako bi usmerili mlade da u budućnosti pokrenu svoje IT kompanije, a samim tim i ostalim pružiti šansu za praksu, a i mogućnost zapošljenja.
Doprinos projekta široj zajednici
Prva stvar koja će se promeniti jeste dostupnost sticanja znanja iz oblasti programiranja, robotike, elektronike, mreža i dizajna, gde mladi nemaju priliku da teorijska i praktična znanja iz ovih oblasti dobiju u obrazovanim ustanovama. Do sada nije postojao prostor, a ni pokretni karavan koji će okupljati mlade koji žele da se bave IT tehnologijama, gde će uz projektni tim Hacker Space moći da nauče dosta toga, prošire vidike i prenesu znanja svojim vršnjacima. Preko 300 anketiranih mladih je izjavilo da je jedan ovakav vid organizovanja zajednice preko potreban u Novom Pazaru i da je bilo krajnje vreme da to neko učini. Hacker Space će donositi IT na ulice, osnovne i srednje škole Novog Pazara i organizovati javne časove programiranja, mreža, dizajna, elektronike, robotike i drugih oblasti. To će takođe dovesti do još veće popularizacije IT tehnologija i njenog izučavanja u našem gradu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat Hacker Space čini jedinstvenim motivisanost mladih IT profesionalaca da pomognu svojoj zajednici, prenesu znanje, razmene mišljenja i to sve na bazi volonterskog rada, a to se ne može kupiti novcem. Naš grad kao i da ne postoji na mapi IT industrije, tako da će Hacker Space biti pokretač promene i time pospešiti celokupnu zajednicu i biti prepoznatljiv.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Hacker Space će biti platforma gde će kroz nju proisteći izuzetni pojedinci i timovi iz polja programiranja, elektronike, robotike i dizajna, kao i startup firme koje će doprineti smanjenju nezaposlenosti u Novom Pazaru. Naša želja jeste da u budućnosti budemo prepoznatljivi po izvozu softvera. Cela ova inicijativa ne bi imala smisla da nije mladih entuzijasta koji sebe bezuslovno daju kako bi poboljšali samu IT zajednicu i sve to volonterskim radom.
Osnovni cilj projekta
Mi želimo da okupimo i ojačamo IT zajednicu u Novom Pazaru.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Projektni tim je oformljen, mesto gde će se nalaziti Hacker Space, a i lokacije koje će pokretni karavan posetiti. Svečano otvaranje gde ćemo pozvati sve relevantne ustanove, organizacije i preduzeća koja se bave IT tehnologijama. Nakon otvaranja i prezentacije svrhe Hacker Space, krećemo sa promocijom, radionicama, tribinama, okupljanjima, takmičenjima i radiće se na zajedničkim projektima. Naše delovanje će se usmeriti na osnovce, srednjoškolce, studente, takođe i IT profesionalce koji žele da prenesu znanje mladjim generacijama kako bi oni sutra preuzeli inicijativu da i dalje bude održiva celokupna ideja. U Hacker Space mladi će imati priliku da dobiju nova znanja, veštine i mentorstvo projektnog tima koji će davati smernice bolje realizacije nekog projekta povezanog sa IT tehnologijama. Postojaće i pokretni karavan koji će biti na više lokacija i direktnim pristupom sa mladima prezentovati svrhu Hacker Space i važnosti IT tehnologija u 21. veku.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija