IZAZOVni raspust
IZAZOVni raspust
568
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Vega omladinski centar
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
U vreme četvrte industrijske revolucije stvari se menjaju toliko brzo da je teško reći koje informacije su relevantne, koje profesije će biti korisne i koje veštine su najpotrebnije. Posledica toga je da su deca u školi i van nje preopterećena, uče sve i svašta i osećaju se da ne postižu mnogo. “IZAZOVni raspust” ima za cilj da promeni taj osećaj i da razvija „JA MOGU” stav kod svakog deteta i učitelja koji učestvuju u programu.
U okviru projekta ćemo obučiti 10 apsolvenata učiteljskog i filozofskog fakulteta DFC metodologijom, koji će zatim držati radionice za ukupno 100 dece, na različitim lokacijama u Beogradu, u toku zimskog raspusta.
Radionice pozivaju decu da identifikuju probleme u svojoj okolini koji su za NJIH važni, osmisle kreativne načine za njihovo rešavanje, isprobaju svoja rešenja i podele rezultate svog rada sa čitavim svetom. Metodologija je bazirana na “Design Thinking” pristupu koji pruža mogućnost za inovativna rešenja, sa fokusom na razvoju empatije. Takođe se kroz program deca upoznaju i postaju svesna važnosti UN ciljeva održivog razvoja. Kroz zabavne aktivnosti projekat razvija veštine za 21. vek kod dece (empatija, liderstvo, timski rad, komunikacija, rešavanje problema, preduzetništvo, kritičko mišljenje, medijska pismenost).
Nakon isprobavanja različitih rešenja, deca prave video od 3 minuta koji opisuje njihove ideje koji zatim postavljaju na globalnu platformu (www.dfcworld.com). Na nacionalnom dogadjaju ,,Školski izazov’’, koji se održava svake godine u okviru DFC programa, deca prezentuju svoje projekte i inspirišu druge da promene svet. Takođe će jedan tim biti izabran da nas predstavlja na globalnom događaju!
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat se razlikuje od drugih edukativnih programa po tome što deci daje slobodu i osnažuje ih da budu kreatori sopstvenog učenja i života. Ovo je win–win kombinacija u kojoj cela okolina ima korist: deca razvijaju veštine neophodne za 21. vek koje ne mogu da steknu u školi, budući edukatori će imati priliku da isprobaju inovativnu metodologiju koju mogu da primene u svom budućem radu u školi i dobijaju praksu, roditelji su sigurni da njihova deca kreativno i kvalitetno provode vreme tokom raspusta i Beograd dobija rešenja za velike ili male probleme koja utiču na decu. Takodje, projekat je vrlo fleksibilan pa može lako da se primeni i u drugim gradovima čineći ga tako moćnim alatom za pozitivnu društvenu promenu.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Zato što smo verovali u sebe, napravili smo tim koji aktivno radi na izgradnji kvalitetnog okruženja za rast i ravoj dece i mladih. Posle prve godine rada DFC programa napravljeno je 3 projekta od kojih je jedan tim poslat na godišnju proslavu u Tajvan kao jedan od 23 zemalja učesnica! Ove godine spremamo se da pošaljemo 20 dece na isti dogadjaj koji se ove godine održava u Vatikanu/Rimu. Iako smo imali poteškoća pri implementaciji DFC programa u školama, zbog oklevanja nastavnika da daju deci slobodu iz straha da ne izgube kontrolu, nismo izgubili našu viziju, nego smo izabrali drugačiji pristup. Kroz projekat „IZAZOVni raspust” odlučili smo da obučimo apsolvente, koji su otvoreniji za nove ideje, i da im pružimo prliku da isrpobaju novo znanje i kasnije, u svom radu uškolama primene Design Thinking metodologiju.
Neka „IZAZOVni raspust” bude dokaz da kada se deci da sloboda da se bave problemima koji su njima važni oni postaju
motivisaniji, odgovorniji i učenje se događa bez opterećenja
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija