Ja imam ideju
Ja imam ideju
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Kid Hub i Cefin - Centar za finansijsku edukaciju i osnaživanje
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Letnja škola preduzetništva za decu "Ja imam ideju" održava se krajem juna u ruralnom ambijentu salaša Katai u malom Iđošu, gde će deca uzrasta od 10 do 14 godina imati priliku da nauče kako da se zainteresuju za rešavanje eko izazova u svojoj sredini, kako da pokrenu i realizuju svoju ideju - od osmišljavanja dizajna proizvoda, usluge ili akcije, postavljanja ciljeva, pisanje poslovnog plana, razumevanja koncepta prikupljanja i raspoređivanja novca, predstavljanje ideje, okupljanja tima i slično. Deca uče o osnovama održivog razvoja kroz temu cirkularne ekonomije, kao i kako da u postavljanju rešenja eko izazova primene nove tehnologije. Na
kraju prave video rad koji će im poslužiti da u svojoj zajednici prenesu ideju i da prikupe sredstva za realizaciju. Letnja škola se zasniva na Designathon (Dizajnaton) edukativnom modelu koji dolazi iz Holandije i podstiče decu da budu dizajneri eko rešenja pomoću novih tehnologija i edu materijalima Global Money Week, koji se bave finnasijskom pismenošću za decu na inovativan način.
Po završetku letnje škole, organizovaćemo seminar za partnere iz četiri grada u Srbiji, čija će uloga biti da zajedno sa nama, ali u svojim lokalnim sredinama razvijaju ovaj projekat, okupljaju decu, roditelje i zainteresovane lokalne partnere.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat je zasnovan na inovativnim metodologijama rada s decom u oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti – Designathon Works i Global Money Week. Oba programa su iz Holandije i bave se decom iz ugla onih koji predstavljaju agente promene. Designathon Works je edukativni program iz Holandije koji podstiče decu da budu dizajneri kreativnih rešenja ekoloških problema koristeći nove tehnologije. Metod je zasnovan na Mejker obrazovnom modelu i UN ciljevima održivog razvoja. Mejker obrazovni model je dobar pedagoški model kojim deca uče kroz direktan radni proces, a Global Money Week polazi od toga da je finansijka pismenost ne samo nužna, već i zabavna i da decu treba osnažiti odmah na početku. Takođe, imamo kompatibilan tim koji poseduje iskustvo i u preduzetništvu i u finansijama, uspostavljena partnerstva na lokalnom nivou, iskustvo u vođenju projekta i radu s decom i odraslima.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Danas je 21. april 2030. godine. Moje ime je Tamara. Živim u Nišu. Imam 21 godinu. Sa drugaricama s fakulteta pokrenule smo društveno preduzeće Eko Tech, bavimo se proizvodnjom samoodrživih kućnih bašti koje koriste inovativni sistem navodnjavanja i dohrane biljaka. Zapošljavamo mlade osobe iz oblasti nauke koje pohađaju fakultete u Srbiji. Naš proizvod izvozimo u EU i globalno. Sarađujemo s kolegama iz celog sveta. Ovo je naš drugi preduzetnički poduhvat. Prethodni smo započeli još u srednjoj školi kada smo kao peer edukatorke vodile Kidprenenur lab. Zahvaljujući ovom programu sa kojim sam se prvi put srela još u osnovnoj školi, naučila sam da verujem u sebe, da razumem potrebe drugih ljudi, da razmišljam konstruktivno, da je preduzetništvo moćna reč i način da ostvarim svoje ciljeve, pomognem drugima i svojoj zajednici. Shvatila sam da je kreativnost zaista neograničena i još nešto – da je zarazna!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija