Jezikujmo se!
Edukativni savez Melpomena
Jezikujmo se!
0
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Edukativni savez Melpomena
Projekat u 250 reči
Ideja jeste okupljanje mladih u prirodi, u cilju podizanja svesti o važnosti jezika, prevazilaženja jezičkih barijera i otvaranja novih prilika kroz edukaciju i zabavu. Projekat je osmišljen da skrene pažnju na važnost učenja i usavršavanja kako maternjeg, tako i stranih jezika u modernom društvu. Jedna od osnovnih zamisli ovog projekta jeste interkulturna delatnost kroz prizmu jezika:izmeštanje učesnika iz takozvane „zone komfora“ (učionica, školski kabinet, fakultetski amfiteatar) u prirodno okruženje, zdrav vazduh, zelenilo. Polaznici bi bili u mogućnosti da u toku sedmodnevnog boravka u jezičkom kampu usavršavaju svoja znanja iz oblasti filologije, dopune ih znanjima iz oblasti kulturologije i književnosti i da kroz neformalni vid edukacije razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, kreativnost i osobenost, uz istovremenu promociju zdravih navika. Jedna od tendencija jezičkog kampa jeste i privremeno „otuđenje“ iz virtuelnog života. Ovo podrazumeva odsutnost interneta, a samim tim nesudelovanje u do tada svakodnevnim aktivnostima na društvenim mrežama, izopštenost od kvalitetom siromašnih televizijskih programa, a sve u cilju zbližavanja mladih, sa posebnim akcentom na učenje i funkcionisanje u zajednici. Leto i priroda, koji sami po sebi daju asocijacije na slobodu, raspust, odsutnost „formalnih i obaveznih“ školskih sadržaja, idealna su metafora za slogan, koji je od samog početka i moto našeg Saveza: „Učenje nije tragedija!“ Zato, nakon ovog iskustva, prva asocijacija na edukaciju ne bi morala biti učionica, strah od ocene ili slično, već jedna nova, vedrija ideja o edukaciji, a to je - razumevanje činjenice da je upravo ona najmoćnije oruđe za odrastanje i sazrevanje mladih u kvalitetne ličnosti od stava i kredibiliteta.
Doprinos projekta široj zajednici
Pored podizanja svesti o važnosti jezika u modernom društvu i komunikaciji, ističemo važnost očuvanja zdrave životne sredine i provođenje kvalitetnog vremena u istoj. Jedna od prednosti je ipromocija neformalne edukacije koja podstiče polaznike na samostalan rad. Ovaj projekat takođe doprinosi i druženju i upoznavanju mladih ljudi, te razmenu mišljenja među njima. Jezički kampovi će doprineti i promociji lokacija na kojima će se održavati. Radionice osnova znakovnog jezika doprineće promociji jednakosti i tolerancije.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Sve radionice na kampu će biti besplatne. Posebno mesto zauzima radionica znakovnog jezika s ciljem promocije tolerancije prema osobama sa invaliditetom. U realizaciji nekih od radionica će učestvovati i predavač koji je osoba sa invaliditetom. Istovremeno, promovisaćemo turizam i ekologiju naše zemlje, kao i zdrave životne navike i prirodne lepote Srbije. Kamp će se održati u prirodnom rezervatu ,, Čardak“, u Deliblatskoj peščari
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Želimo da doprinesemo prevazilaženju diskriminacije i netolerancije prema osobama sa invaliditetom. Nakon ovog projekta, polaznici će biti motivisani da se dalje usavršavaju na polju filologije, podstać ićemo ih na dalji rad i mogućnost da prenesu svoja iskustva i saznanja vršnjacima. Ovaj projekat će im pomoći prilikom opredeljenja za dalje školovanje, kao i da primene stečeno znanje.
Osnovni cilj projekta
Podizanje svesti o važnosti učenja kako stranih, tako i maternjeg jezika. Promovisanje jednakosti i tolerancije prema osobama sa invaliditetom. Polaznici će naučiti osnove jezika koji ih zanimaju što će ih podstaći na dalje usavršavanje. Radionice maternjeg jezika će istaći važnost poznavanja gramatike i pravopisa svog jezika. Želimo da im prenesmo ljubav prema učenju jezika i prema očuvanju jezičke kulture. Promocija prirode i zdravih navika doprineće podizanju svesti među polaznicima o važnosti očuvanja životne sredine.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Na kampu će biti realizovane radionice kako maternjeg, tako i stranih jezika. Posebno mesto u agendi zauzeće radionica znakovnog jezika kao promocija tolerancije i društvene jednakosti.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija