Kataliza
Kataliza
524
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Kataliza
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Kataliza je stvorena kao ideja prvog plus-size brenda u Srbiji, haljina za "spektakularno oble" devojke. Ubrzo sam shvatila da to nije sve što želim da pružim. Podstaknuta statistikom da samo 2% žena na svetu voli svoje telo, dok 17 godina prosečna žena bude na dijeti, shvatila sam da je u Srbiji situacija još kritičnija. Mnogo žena se stidi svog tela i mnogo energije ulaže u to da ne izlazi, nema bogat socijalni život i smatra se manje vrednom od mršavijih. Volela bih da kroz niz akcija, debata, razgovora i osvešćivanja pokažem da su sve žene lepe, da otkriju svoju ženstvenu stranu, da prihvate sebe i da počnu bolje da žive. Haljine su samo "sredstvo" ohrabrivanja, u nedostatku lepih stvari koje im industrija plasira. Tako je nastao i naziv obog projekta - Kataliza. To je hemijska reakcija, koja se dodaje reakcionom sistemu da bi ubrzala proces. Proces koji mi ovde ubrzavamo je LJUBAV prema sebi, koja po izgradnji više ne trpi promene i nije razgradiva.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ovo je prva ideja koja se bavi gojaznim devojkama na našim prostorima. Nije nametanje priče o tome kako treba da smršaju da bi bile srećne, ne, iako će u nekoj od debata biti zdrava ishrana kao tema. Ovde je akcenat na tome da se one osećaju srećno u svom telu. Mislim da je važno da se razgovara o ovakvim stvarima od najranijih dana. Da se deci u Osnovnoj školi prikaže kroz zabavnu predstavu. Da se sa devojkama priča otvoreno o njihovom izgledu. Da im se pruži prilika da kažu kako je do te gojaznosti došlo i šta može na tu temu da se uradi.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Verovala sam da ću biti srećna kada budem smršala. Verovala sam da manje vredim zato što "me ima". Verovala sam da me manje vole zbog toga. I da zato treba da se povlačim u svoj svet i budem depresivna. I onda sam odrasla i shvatila da ne mogu više da trošim energiju na uverenja koja mi ne pripadaju, već mi ih je društvo stvorilo. Ne moram da se ukalupim da bih bila srećna. Želim da putujem, želim da igram na EXIT-u, želim da kampujem u šatoru, želim da treniram bez osude fit devojaka iz teretane, želim da budem ženstvena i lepo se oblačim, želim da imam dečka. Dosta je da društvo odredjuje moja osećanja i moje ponašanje. Sada verujem da sam lepa. Volim svaku krofnicu na mojim bokovima, obraze na mom licu, stomačić i grudi. Ne stidim se svog tela, zdrava sam, i to je potpuno oslobadjajuće. Promenila sam celu perspektivu gledanja na stvari. I želim da to urade i druge devojke, kao i da društvo/brendovi krenu da se obraćaju njima u svojim kampanjama. Verujem u ovu ideju više od svega na svetu i verujem da će mnogima pomoći da počnu da vole sebe više, jer telo je naša jedina kuća - jedina u kojoj zaista živimo do kraja života. :)
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija