Korner festival dizajna
UG Modni kutak
Korner festival dizajna
434
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
UG Modni kutak
Projekat u 250 reči
Korner ‒ festival dizajna u Nišu osmišljen je kao mesto susreta mladih kreativnih ljudi, pre svega iz Niša i Jugoistočne Srbije, koji žive i stvaraju daleko od velikih centara i zbivanja iz oblasti mode i dizajna, a čiji radovi zaslužuju pažnju šire javnosti. Kako bi taj njihov izlazak u javnost bio efektniji i vidljiviji, i kako bi im se otvorila vrata za neka dalja partnerstva, deo festivalskog prostora biće namenjen i uspešnim mladim ljudima iz Srbije i regiona, radi druženja, povezivanja i stvaranja novih novih perspektiva. Svesni ekonomske krize i posebno nezavidnog položaja mladih žena u njoj, poseban deo izlagačkog prostora biće namenjen mladim preduzetnicama koje se bave proizvodnjom unikatnih dizajn proizvoda u saradnji sa UG Zadrugarice. Osim toga, izlagački deo planiranog trodnevnog festivala biće upotpunjen radovima studenata sa departmana za umetnost i dizajn Niškog i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. U planu su i prateći programi: predavanja iz oblasti dizajna i primenjene umetnosti eminentnih stučnjaka, kao i muzička predstvaljanja mladih umetnika iz Niša i regiona. Festival će biti realizovan uz podršku Prostora za kreativno delovanje ‒ Deli.
Doprinos projekta široj zajednici
Projekat Festival dizajna „KORNER” podrazumeva održavanje trodnevnog festivala , sa ciljem da se široj javnosti predstavi stvaralaštvo različitih, pre svega mladih i neafirmisanih dizajnera i pruži podrška promociji njihovog rada. Festival je zamišljen ne samo kao platforma za promociju proizvoda, već i kao prilika da se prezentuju radovi neafirmisanih autora koji retko imaju priliku za direktnu komunikaciju sa potencijalnom publikom i kupcima.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ono sto bi ovakav projekat činilo jedinstvenim je to sto u regionu ne postoji ovakav vid prezentovanja mladih i neafirmisanih dizajnera i pored velikog broja univerziteta sa departmanima za umetnost i dizajn.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Namera organizatora je od samog početka bila da sajam ne završi kao jednokratna aktivnost već da postane tradicionalna manifestacija i samim tim stvori svest kod suradjana i generalno kod svih ljubitelja dizajna o postojanju ovakvog dogadjaja u Nišu i najvažnije sto ce pružiti priliku mladima da promovišu svoj rad.
Osnovni cilj projekta
Informisanje šire javnosti o originalnim i savremenim dizajnerskim rešenjima - Doprinos oživljavanju i afirmaciji dizajnerske scene u Nišu i Jugoistočnoj Srbiji - Povećanje vidljivosti mladih i neafirmisanih autora i jačanje njihovih kreativnih potencijala - Podrška ekonomskom osnaživanju žena i afirmaciji ženskog preduzetništva - Promocija regionalnih dizajnera, jačanje saradnje i umrežavanje sa dizajnerima iz regiona, stvaranje i jačanje regionalne dizajnerske mreže.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Svaki od festivala bi se sastojao iz: 1. Osnovnog, izložbenog dela u okviru koga bi dizajneri izlagali svoje proizvode 2. Pratećih manifestacija: - Predavanje afirmisanog dizajnera koji će preneti svoja dragocena iskustva i primere dobre prakse, kako dizajnerima/učesnicima festivala, tako i zainteresovanoj publici. 3. Izložba dizajnerskih radova studenata. 4. Muzički nastup nekog od lokalnih bendova/umetnika 5.Satelit program festivala.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija