Kultura Odgovornosti
BETA Zrenjanin
Kultura Odgovornosti
0
Faza programa:
Naziv tima
BETA Zrenjanin
Projekat u 250 reči
Mi BETA Zrenjanin tim. Bavimo se zbrinjavanjem životino ugroženih životinja već preko tri godine. Uočili smo jedan veliki problem u našem gradu. Nema kulure odgovornosti. To za sobom povlači razne problematike a ona sa kojom se mi najčešće susrećemo je “neodgovorno vlasništvo“. Posledice su konstantno povećavanje broja napuštenih životinja na ulicama. Zato smo došli na ideju da promenimo ružnu sliku u gradu tako što ćemo učiniti sledeće: 1. Podizanje svesti građanstva o važnosti problema - Online pričama, apelima i razgovorima širićemo priču o važnosti ovog problema. 2. Edukacija - edukacijom dece i mladih (budućih vlasnika životinja) utemeljićemo osnove za nastanak odgovornog vlasništva. Edukacijom će biti obuhvaćemo 200 učesnika u periodu od 3 meseca. Edukacije će biti radioničarskog tipa, gde ćemo zajedno sa učenicima definisati pojmove odgovornosti, odgovornog vlasništva a zatim im dati smernice o konkretnim potezima koje podrazumeva odgovorno vlasništvo. S druge strane edukovaćemo i one koji rade sa decom, kako bi znanja o odgovornom vlasništvu mogli da prenose i narednim generacijama. 3. Motivacija - primerima dobre prakse motivisaćemo vlasnike životinja da budu još odgovorniji. Motivacioni deo projekta uključuje takmičarski deo: Pozvaćemo građane da se prijave na konkurs za najodgovornijeg vlasnika tako što će nam poslati fotografije i priču o svom ljubimcu koja će pokazati odgovornost na delu. Priče će biti objavljene na facebook stranici a 100 najodgovornijih vlasnika biće nagrađeno vaučerima za čipovanje i vakcinaciju ljubimca. Ceo projekat biće propraćen promo akcijama tokom kojih će sugrađani moći da saznaju nešto više o samom projektu. Projekat bi trajao 4 mesca (avgust-novembar). Probudimo odgovornost! BETA Tim
Doprinos projekta široj zajednici
Podizanjem svesti o važnosti problema neodgovornog vlasništva, kao i dukacijom svakog pojedinca postajemo bolja i jača zajednica. Pozitivnim primerima odgovornog vlasništva osnažujemo i motivišemo sugrađane da prate takve priče, da i sami postanu deo njih i da postanu odgovorni vlasnici. Dakle, menjamo pristupe, unapređujemo znanja, podižemo svest, rešavamo problem prebacivanja odgovornosti na druge, ujedno i problem napuštenih životinja i pokrećemo jednu novu energiju u našem gradu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Učenje o odgovornosti. Odgovornost se nekako izgubila i u formalnom i neformalnom učenju. A odgovorno vlasništvo niko i ne pominje. Ako priđemo deci i mladima na jedan nov i interesantan način, verujemo da će rađe prigrliti odgovornost i nositi je sa sobom tokom života. Još se niko u našem gradu nije bavio popularizaijom odgovornosti i odgovornog vlasništva.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Budući da ćemo u okviru projekta podržati, usmeriti i informisati nastavnike i profesore o tome kako teme odgovornosti i odgovornog vlasništva prenesu na učenike, edukacija će se spontano nastaviti i nakon završetka projekta. Mi, kao članovi projektnog tima i sami ćemo se potruditi, kao i do sad, da edukujemo i informišemo što više ljudi, davaćemo dobar primer ostalima i tako ih motivisati i ohrabriti i širiti našu priču.
Osnovni cilj projekta
Buđenje odgovornosti kod dece i mladih, kreiranje kulture odgovornosti među sugrađanima.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
1. Pripremne aktivnosti - raspodela dužnosti u okviru tima i uspostavljanje kontakta sa saradnicima i posrškom. Saradnici će nam biti škole i omladinska udruženja kao i Kulturni centar grada i veterinarske ambulante. 2. Promotivne aktivnosti - ulične akcije i online promocija - tokom celog projekta: Ovo podrazumeva održavanje vikend akcija u centru ili na drugom prometnom mestu u gradu na kojoj bi volonteri bili okupljeni oko štanda i delili bi promo materijal, razgovarali sa prolaznicima i upoznavali ih sa projektom i sa takmičarskim delom programa. Online promocija podrazumeva osmišljavanje koncepta online kampanje putem društvenih mreža sprovođenje iste. 3. Edukacija - održavanje niza edukativnih radionica sa decom, mladima i onima koji se bave decom i maldima, a o odgovornosti i odgovornom vlasništvu Edukacije su podeljene u 3 grupe, u odnosu na učesnike radionica. Edukacija sa decom uzrasta od 7-11 godina. Edukacije bi se održavale u školama, u formi interaktivne radionice u trajanju od 90minuta (2 školska časa) uz prisustvo učitelja. Cilj radionice je da učesnici zajednički s trenerima definišu pojam odgovornosti i nauče kako se postaje odgovoran vlasnik ljubimca. Edukacija srednjoškolaca - podrazumeva edukaciju učesnika uzrasta od 15 do 19 godina u trajanju od 150 minuta u formi interaktivne radionice. Učesnici bi dobili kombinovane informacije o samoj odgovornosti i odgovornom vlasništvu kao i o veštinama prenošenja znanja i prezentacije informacija. Edukacija za osobe koje se bave decom i maldima (učitelji, nastavnici, omladisnki radnici) - prenošenje informacija o odgovonrom vlasništvu kao i metoda za rad sa decom na temu životinja i odgovornog vlasništva. Ove edukacije će se održati u formi semnara u trajanju od nekoliko časova, u zavisnosti od pitanja i nedoumica samih učesnika. 4. Takmičenje za najodgvornije vlasnike - 100 najboljih facebook priča - Ova aktivnost se sastoji iz a) Otvaranja konkursa za učešće na takmičenju b) Prikupljanju i obradi prijava - priča i fotografija koje učesnici šalju c) Objavljivanja priča na facebook profilu Kultura odgovornosti d) Glasanja u vidu lajkovanja priča e) Bonus glasanje žirija f) Proglašenje pobednika - 100 NAJODGOVORNIJIH 5. Završnica projekta - druženje u parku za pse Završetak projekta ćemo simbolično obeležiti druženjem u parku za pse, gde ćemo jednostavno pozvati sve učesnike projekta, takmičare i saradnike da dođu u park, eventualno povedu svog ljubimca sa sobom i provedu malo vremena sa drugim ljubiteljima životinja i odgovornim vlasnicima, postave dodatna pitanja ukoliko ih ima i pomognu da zajednički zakružimo celu priču.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija