Lujzina perunika
Lujzina perunika
165
Faza programa:
Naziv tima
Udruženje za stvaralački dizajn
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
Zamisao našeg tima ogleda se u formiranju jedinstvenog suvenira po kome će naša opština (Mionica) biti prepoznatljiva. Ideja je da se napravi rasadnik Lujzinih perunika u Paštriću, malom ali slavnom selu naše opštine gde je i Lujza imala svoj letnjikovac posle smrti svog muža. Naime, Lujza Mišić je bila žena čuvenog stratega i Vojvode Živojina Mišića po kome je Mionica i poznata širom sveta. Kako predanja kažu „Iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena“ što je Lujza svojim radom i delima dokazala. Začetnik je hortikulture u našem kraju, peruniku je Lujza donela iz svoje rodne Nemačke i nesebično delila savete o načinu uzgoja sve do tada nepoznate biljke tadašnjem stanovništvu. Ova gospodska biljka se za kratko vreme uselila u mnoga dvorišta ovog kraja, te je danas gotovo svaka kuća ima. Upravo iz tog razloga želimo da vratimo sjaj čuvenim Lujzinim perunikama, tako što ćemo sakupiti svih 16 vrsta ove biljke i zasaditi na jedno mesto koje će postati ne samo rasadnik perunika već i „rasadnik suvenira“. Projekat će nam pomoći i da podignemo svest o značaju Lujze Mišić za naš kraj, ali i da ukažemo na ljubav koju je ona gajila prema Mionici, Živojinu i perunikama. Takođe, da istaknemo kulturni potencijal naše opštine i podignemo ekološku svest lokalnog stanovništva, a pogotovo mladih.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ova naizgled nežna lepotica ima koren koji se svake godine širi i stvara novu biljku, lepu ponosnu i punu topline baš kakva je bila i Lujza Mišić. Perunika je ogledalo Lujzinog duha, nije samo suvenir koji se nosi kući, već odiše toplinom, bojama sreće i vraća u ono vreme kada je Lujza živela i evropski duh širila ovim prostorima. Tu leži jedinstvenost ovog projekta. Autentičnost ovog suvenira i čitave priče koju nosi sa sobom ujedno stvara novi turistički proizvod.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Mi smo naizgled vrlo raznolik tim, ali baš uspeh našeg tima leži u toj šarenolikosti koja nam otvara vrata mnogih mogućnosti. Medjusobno podržavanje, ljubav i sloga nas izdvajaju od drugih i pre svega vera jednih u druge. Ako neko padne, drugi ga dižu. Svaku ideju razmatramo, nikad u potpunosti ne odbacujemo jer članovi tima su vrlo kolegijalni i veruju jedni drugima. I ako dodje do nesuglasica, na kraju se kroz smeh priča o tome. Kada pišemo projekte, verujemo da ćemo uspreti. Ovo nam je prvi ozbiljan projekat koji nam može otvoriti velika vrata i doneti korist za celu opštinu Mionicu. Ne odustajemo, vrlo smo entuzijastični i sigurni smo, ako ne ova, neka mogućnost će nam se sigurno otvoriti.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija