M.art
M.art
0
Faza programa:
Naziv tima
M.art kolektiv
Oblast projekta
Umetnost
Projekat u 250 reči
Svima nam je dobro poznato trenutno stanje u zdravstvenim ustanovama. Naš kolektiv funkcioniše kao most između institucija i umetnika. Oslikavanjem murala u zdravstvenim institucijama, želimo da, na način na koji možemo, poboljšamo stanje ovih ustanova i tako pružimo podršku pacijentima i njihovim bližnjima kroz proces lečenja.
Poznato je da vizuelna umetnost može pozitivno da utiče na ishode lečenja pacijenata kao i da im poboljša raspoloženje i smanji nivo stresa sa kojim se svakodnevno susreću.
Verujemo da bismo adekvatnim i vedrim izborom paleta boja i vizuelnim sadržajem znatno ulepšali okruženje i uneli vedrinu u bolnice.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Naš projekat jedinstvenim čini spoj potrebnog i kreativnog. Mi smo neophodna spona između nepristupačnih institucija i kreativnih umetnika, a ujedno pružamo podršku i osnaživanje pacijentima, zaposlenima i posetiocima.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Svaka ponaosob ima ličnu priču koja ih je podstakla da pomognu zajednici i naprave pozitivne promene u društvu.
Jelena je i kroz najpotrebnije i najmračnije trenutke nastavila da se bori i nije izgubila veru u sebe. Nekad uz osmeh nekad uz suze, izgurala je najtežu borbu, borbu sa samom sobom i ostvarila se kao osoba kakva jeste danas - funkcionalna, stabilna, spremna da pomogne i radi na razbijanju društvenih stigma. Kako je i sama iskusila boravak u Ustanovama na neko vreme, svesna je bitnosti podrške i okoline. Upravo u tom momentu pomoći, kako najbližih tako i onih koji su samo želeli da budu dobronamerni, pronalazi najveću motivaciju za učešćem u ovom projektu.

Kristini je vera u sebe pomogla u jednom od najznačajnih trenutaka u životu kada je trebalo doneti odluku, da li ostati u svom gradu ili sa 19 godina doći u Beograd zbog studija. Bila je odlučna u svojoj odluci da se preseli i studira ono što želi, ali i da izbori se za svoje mesto u većem gradu. Dok su njeni prijatelji ostali u rodnom gradu, došla je sama u Beograd. Vera u sebe pomogla joj je da sama izradi svoj put i omogućila da joj da je ceo proces učini znatno zrelijom, odgovornijom i samostalnijom osobom. Želja za pozitivnom promenom u zajednici navela je da se pridruži M.art-u.

Maja se susrela sa najvećim izazovom pre 15 godina dok je njena majka bolovala od karcinoma. Maja je u tom trenutku upravo upisala prvi razred srednje škole i susrela sa potpuno novim profesorima, ozbiljnijim predmetima i potpuno novim učenicima. Uprkos teškoj situaciji i brojnim izazovima sa kojim se uhvatila u koštac tokom prve godine srednje škole, zahvaljujući veri u sebi i upornim radom, uspela je da završi razred sa odličnim prosekom i da nastavi da ređa uspehe u akademskom svetu te je tako masterirala arhitekturu pre nekoliko godina na italijanskom Politecnico di Milano. Iskustvo majčinog boravka u bolnicama je podstaklo da oformi M.art kolektiv sa Jelenom i Kristinom.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija