Microzord – edukativni set za robotiku
Microzord – edukativni set za robotiku
836
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Artint team
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Tehnlogija iz dana u dan postaje sve veći deo naše svakodnevnice. Međutim, naš sistem školovanja i dalje ne prati dovoljno dobro tempo razvoja tehnologije. Informatika je u osnovnim školama obavezan predmet tek par godina, a način na koji se programiranje uči često je nezanimljiv ili nerazumljiv. Jedan od načina za rešavanje ovog problema je uvođenje micro:bit tehnologije u nastavu.
Micro bit je BBC-jev džepni računar za učenje programiranja. Podržava više programskih jezika, pa je pogodan za različite nivoe učenja. Micro bit pruža mogućnost da se poveže sa dodatnim komponentama, pa se tako može napraviti robot koji je jako pogodan za upoznavanje sa osnovama programiranja, elektronike i robotike.
Trenutno radimo na razvijanju prototipa ovakvog robota. Ciljl projekta je napraviti edukativni set za robotiku i online kurs kroz koji će učenici osnovnih škola naučiti da programiraju micro bit, upoznati se sa osnovama elektronike i na kraju sklopiti robota na kome će nastaviti učenje. Ideja je da su u budućnosti ovaj set za robotiku prodaje osnovnim školama i učenicima, zajedno sa online kursom.
Međutim, da bi se ovo realizovalo neophodno je testirati prvu verziju robot seta, u različitim školama. Trenutni cilj je napraviti 10 ovakvih setova i pokloniti ih zainteresovanim osnovnim školama širom Srbije. Profesori tih škola, sa par učenika, prisustvovaćeradionici koja će se organizovati u "Kući veština", u Leskovcu. Na toj radionici biće im predstavljen i podeljen robot set, a dobiće i pristup online lekcijama. Nakon par meseci, na istom mestu, biće organizovano takmičenje, na kome će učestvovati timovi iz tih škola, a najboljima će biti dodeljene nagrade.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Micro bit tehnologija je relativno nova, pa je i dalje slabo zastupljena u Srbiji. Naravno, postoje edukativni roboti koji se koriste u nastavi a koji su zasnovani na sličnim platformama. Prednost micro bita u odnosu na te platforme je ta što on namanjen isključivo za edukaciju, ima nižu cenu i omogućava učenje programiranja na različitim nivoima. Počev od blokovskog programiranja, koje je namenjeno učenicima koji se prvi put sreću s programiranjem, pa do Python-a, koji je takođe pogodan za početnike, a trenutno je jedan on najzastupljenijih programskih jezika u svetu. Ono što bi naš edukativni robot set doneo je i detaljan online kurs, na srpskom jeziku. Učenici bi u potpunosti bili upoznati sa načinom rada robota i mogli bi samostalno da uče, što im ne pružaju već postojeći setovi. Ovo bi bio prvi edukativni robot set, zasnoivan na micro bit tehnologiji, koji se koristi u našim školama, a takođe, bio bi prvi edukativni robot set koji se uopšte proizvodi u Srbiji.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Prošle školske godne smo se kao školski tim Gimnazije u Lebanu prijavili za program STEM obrazovanja koji je organizovala istraživačka stanica Petnica u saradnji sa Osijek Software City-jem, a koji je bio namenjen srednjim školama iz Srbije i Hrvatske. Program je obuhvatao jedan seminar u Petnici, jedan seminar u Osijeku i šestomesečni rad između ova dva seminara. Fokus programa bio je na robotici i 3D modelovanju, a svaka škola dobila je robota sa kim je radila tokom celog programa, a posle ga zadržala u svojoj školi. Bila nam je velika čast da budemo među 8 izabranih škola iz cele Srbije i presrećni smo što nam se pružila prilika da na ovakav način steknemo novo znanje. Posebno smo ponosni na to što nam je banka Societe Generale obezbedila sredstva za kupovinu 3D štampača, koji je bio neophodan za rad, a koji je posle ostao u školi. U cilju promocije banke, u saradnji sa osnovnom školom "Vuk Karadžić", organizovali smo je kviz "Izoštri um", koji je bio zasnovan na logičkim zadacima, a organizovan je u dvorištu osnovne škole. Na seminaru koji se održao u Osijeku imali smo prilike da slušamo predavanja bivšeg radnika NASA-e,
što mi je mnogo značilo, jer se pored robotike dosta interesujem za astronomiju. Na kraju tog seminara organizovano je takmičenje sa robotima, na kome smo ostvarili najbolji rezltat. Nakon završetka programa, upoznali smo i ostale učenike iz škole sa onim što smo radili.
Ovaj program me je dosta motivisao da se bavim robotikom. Od novembra, ove godine, član sam organizacije "Nauči me", u kojoj sam deo IT tima. Uspešno smo realizovali kurs programiranja micro:bit-a, koji se završio ove nedelje. Polaznici su na poslednjim radionicama radili na svojim mini projektima, koje su uspešno, na šta smo naročito ponosni. Takođe, učestvujem na Youth Innovation Center programu, koji mi pruža podršku za projekat koji sada prijavljujem.
Iz dana u dan sve više verujem u to da mogu da postignem bilo šta, samo ukoliko se dovoljno trudim i dovoljno verujem.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija