Mreža 128
Mreža 128
0
Faza programa:
Naziv tima
Klub 128
Oblast projekta
Umetnost
Projekat u 250 reči
Mreža 128 je program Kluba 128 uz pomoć kojeg putem tri različita medija - portal, radio emisija i čitalačke radionice - želimo dautičemo na podizanje nivoa književne i društvene kritike. Kao diplomirani filolozi zatekli smo književnu kritiku i teoriju u nezavidnom položaju. Kritike su retke i uglavnom funkcionišu po principu prijateljskih usluga, a teorijom se bave isključivo zaposleni u državnim institucijama. U tom upražnjenom prostoru, mi smo uvideli potrebu za intervencijom. Kroz određene dosadašnje projekte već smo pokušali da intervenišemo u tom smislu, a projektom Mreža 128 želimo tu intervenciju da intenziviramo i konkretizujemo. Želimo, zapravo, da svuda fokus većeg dela naših aktivnosti usmerimo u tom pravcu i zato smo osmislili delovanje na tri povezana fronta.
Na sajtu ćemo pisati književnu kritiku i esejistiku, preispitujući trenutno stanje književnosti i, uopšte, humanistike u regionu. U radio emisiji Slušaonica 128 bavićemo se istim ili srodnim temama, ali često i uz pomoć relevantnih gostiju. Konačno, sprovešćemo čitalačku radionicu Čitaonica 128, na kojoj ćemo mlade i ambiciozne proučavaoce književnosti da obučimo u pisanju književne kritike. Cilj te radionice je da nakon edukacije svako od polaznika bude sposoban da na našem sajtu piše književnu kritiku. Baza ovog projekta biće, dakle, portal klub128.rs i emisija Slušaonica 128 na (online) Radio Aparatu, u/na kojima ćemo određene teme da obrađujemo na dva, međusobno dopunjujuća, načina: putem "žive" i pisane reči. Čitalačka radionica Čitaonica 128 funkcionisaće pak kao oblik nadgradnje edukativnog tipa, kojom ćemo da obezbedimo priliv novih kadrova i svežih perspektiva.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Pre svega, jedinstvenim nas čini činjenica da se izučavanjem književnošti bavimo na tri različita načina: putem radio emisije, pisanjem književne kritike i esejistike i edukacijom budućih književnih kritičara. Na taj način doprinosimo razvoju različitih aspekata književnosti. Posebni smo i po tome što se književnošću bavimo na jednom od masovnih elektronskih medija (radio), pogotovo u trenutku kada je književna kritika skrajnuta i njeno stvaranje, a u bitnom smislu i recepcija dostupna je samo uskom krugu privilegovanih. Poslednje, i možda najbitnije, pisanje književne kritike i teorije u sklopu projekta Mreža 128 jedinstveno je po tome što je nezavisno i odvojeno od institucionalnih okvira.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Zato što smo verovali u sebe, pokrenuli smo Klub 128. Sa grupom kolega studenata, stvorili smo sebi prostor za stručnu praksu, koja nam je na studijama nedostajala, kao i platformu za intelektualnu razmenu sa koleginicama i kolegama iz regiona. Zato što smo verovali u sebe uspeli smo da ostvarimo niz zahtevnih projekata, poput studentskih konferencija i seminara, kojima smo privukli pažnju medija i akademske zajednice. Zato što smo verovali u sebe uspeli smo da se izdignemo iznad nivoa studentske organizacije i nakon diplomiranja sebe pozicioniramo kao aktivne činioce u javnom prostoru. Zato što verujemo u sebe, a vaša finansijska pomoć bi nam u tome dosta pomogla, uspećemo i da objedinimo trenutne aktivnosti i svim snagama krenemo u misiju poboljšanja nivoa književne kritike i esejistike u Srbiji i regionu.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija