Mreža 128
Mreža 128
777
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Klub 128
Oblast projekta
Umetnost
Projekat u 250 reči
Mreža 128 je projekat kojim mi, članice i članovi Kluba 128, udruženja koje postoji već više od pet godina, želimo da utičemo na podizanje nivoa književne i društvene kritike u Srbiji i regionu, i to na trostruki način – putem veb sajta, radio emisija i interaktivnih čitalačkih radionica.

Već tokom studija, a potom i kao diplomirani filolozi tzv. svetske književnosti, ovu oblast zatičemo u nezavidnom položaju: nedovoljno istraženu, preopterećenu institucionalnim, prijateljskim i nepotističkim „kodeksom“ i, samim tim, nedovoljno živu, snažnu i komunikativnu sa sopstvenom ciljnom grupom – čitaocima. Izuzev nekolicine primera dobrih kritičkih praksi (Beton, Bookvica, KomunaLinks, Glif…) može se reći da je poslednjih godina prostor književne kritike u Srbiji suštinski prazan i više nego željan novih perspektiva. Zato smatramo da je naša intervencija u ovom polju dobrodošla i da je vrlo značajna. Ono što je važno jeste da ne intervenišemo prvi put, ali sada želimo da fokus naših aktivnosti još više usmerimo u pravcu kreiranja i poboljšanja kvaliteta književne kritike u Srbiji, i zato smo osmislili delovanje na tri povezana fronta.
Na sajtu ćemo objavljivati književnu kritiku i esejistiku. U radio emisiji Slušaonica 128 na RadioAparatu bavićemo se srodnim temama, ali često i uz pomoć relevantnih gostiju. Konačno, sprovešćemo čitalačku radionicu Čitaonica 128, na kojoj ćemo mlade i ambiciozne proučavaoce književnosti da obučimo u pisanju književne kritike, kako bi nakon edukacije pisali za sajt. Baza ovog projekta biće, dakle, portal i emisija. Radionica Čitaonica 128 funkcionisaće pak kao oblik nadgradnje edukativnog tipa, kojom ćemo da obezbedimo priliv novih kadrova i svežih perspektiva.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Pre svega, jedinstvenim nas čini to što izučavamo književnost i popularizujemo to izučavanje na tri različita načina: putem radio emisije, objavljivanjem književne kritike i esejistike i edukacijom budućih književnih kritičara. Na taj način doprinosimo razvoju različitih aspekata proučavanja i promovisanja književnosti i kulture čitanja u Srbiji. Takođe, nismo ograničeni u pogledu odabira kritičkih pristupa i metoda. Posebni smo i po tome što se književnošću bavimo na jednom od masovnih elektronskih medija (radio), naročito u trenutku kada je književna kritika skrajnuta i njeno stvaranje, a u bitnom smislu i recepcija, dostupna samo uskom krugu privilegovanih. Poslednje, i možda najbitnije, pisanje književne kritike i teorije u sklopu projekta Mreža 128 jedinstveno je po tome što je nezavisno i odvojeno od institucionalnih okvira, te samim tim slobodno, neopterećeno bilo kojim „kodeksom“ i prijemčivije i dostupnije čitalačkoj publici.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Zato što smo verovali u sebe, potpuno volonterski i uz mnogo entuzijazma pokrenuli smo Klub 128, koji gotovo šest godina održavamo na isti takav način. Sa koleginicama i kolegama sa matične katedre stvorili smo prostor za neformalno i zanimljivo stručno usavršavanje, koji nam je na studijama nedostajao, kao i platformu za intelektualnu razmenu sa koleginicama i kolegama iz regiona. Zato što smo verovali u sebe uspeli smo da ostvarimo niz zahtevnih projekata, poput međunarodnih studentskih konferencija i seminara, kojima smo privukli pažnju medija i akademske zajednice. Zato što smo verovali u sebe uspeli smo da se izdignemo iznad nivoa studentske organizacije i nakon diplomiranja sebe pozicioniramo kao aktivne činioce u javnom prostoru. Zato što verujemo u sebe, a vaša finansijska pomoć bi nam u tome dosta pomogla, uspećemo i da objedinimo trenutne aktivnosti i svim snagama krenemo u misiju poboljšanja nivoa književne kritike i esejistike u Srbiji i regionu.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija