“Ne spuštaj roletne“
Busy Bees
“Ne spuštaj roletne“
1091
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Busy Bees
Projekat u 250 reči
Stari barokni gradić u podnožju Petrovaradinske tvrđave predstavlja danas zapuštenu i pustu ambijentalnu celinu sa druge strane Varadinskog mosta. Smešteno na sremskoj obali Dunava, Petrovaradinsko podgrađe je davno otrgnuto od modernih tokova razvoja a gotovo jednako zanemareno i u odnosu na pažnju koju ima Tvrđava. Zbog toga, naš projekat ima za cilj humanizaciju ovog prostora kroz umetničke instalacije napravljene od cveća i biljaka i kroz kreativno uredjenje javnih površina, balkona i prozora koje bi umetnici realizovali zajedno sa stanovnicima Podgrađa. Dok Podgrađe već 20 godina čeka davno obećanu revitalizaciju, pruža nam se prilika da zajedno sa njegovim stanovnicima, ovde i sada oplemenimo i poboljšajmo našu svakodnevnicu. Iako mnogi posetioci ali i sugradjani iz ovog dela grada radije usmeravaju poglede gore, ka Tvrdjavi, kako bi izbegli prizore oronulih fasada i devastiranih ulica, naš cilj je potpuno suprotan. Ideja je da svi zajedno, umetnici, stručnjaci i građani, ulepšamo okruženje u gradiću art instalacijama, oslikanim žardinjerama i saksijama na prozorima i balkonima. Namera nam je da za trenutak spustimo poglede i uočimo lepotu tamo gde je davno nismo primećivali. Cvetne skulpture i instalacije na javnim i zelenim površinama, stepeništima, balkonima, prozorima treba da nam skrenu pažnju na skrivene potencijale Petrovaradinskog podgrađa.
Doprinos projekta široj zajednici
Naše deke i bake, koje su kao mladi dolazili sa sela u gradove, sa sobom su doneli i potrebu da se brinu za zelene površine oko svojih zgrada, pretvarajući ih u prave urbane bašte u kojima su mogle da uživaju sve komšije. Sa iščezavanjem starih generacija, jenjava i ovaj običaj oplemenjivanja prostora koji su zajednički. Mladima se ne dopada današnji izgled pojedinih delova grada, ali ne vide rešenje i svoju ulogu u svemu tome. Našim projektom želimo da vratimo taj osećaj zajedništva i približimo ljude jedne drugima kroz zajednički rad na oplemenjivanju njihovog komšiluka. Želimo najviše da utičemo na decu i mlade koji tek treba da formiraju svoj odnos prema okruženju i da im damo pozitivan primer brige o javnim prostorima koji sve češće bivaju meta vandalizma. U iščekivanju davno obećane rekostrukcije Petrovaradinskog Podgrađa, ovo je jedinstven način ponovnog skretanja pažnje na zaboravljenu lepotu ovog dela grada i na značaj angažovanja lokalne zajednice u njegovom razvoju. Umetnost u javnom prostoru i cvetne art instalacije raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje svakodnevni ambijent što nam smiruje organizam i povoljno deluje protiv stresa. Ovako oplemenjen ambijent Podgrađa navešće šetače koji se zapute na tvrđavu, da zastanu i zainteresuju se za njeno podnožje.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ovaj projekat je jedinstven jer koristi duh zajednice i lepotu kao oružje protiv devastacije, propadanja i zanemarivanja. Našim projektom ne želimo da kritikujemo i upiremo prstom u odgovorne i nadležne za trenutno stanje Podgrađa, već težimo da sopstvenom inicijativom podstaknemo pozitivne promene u svesti stanovnika Podgrađa i ostalih sugrađana. U vremenu kada preferiramo društvene mreže u odnosu na druženje, naš projekat je baziran na ponovnoj izgradnji poverenja i prijateljstava u lokalnoj zajednici, u cilju stvaranja novih društvenih i estetskih vrednosti.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Smatramo da je najveća vrednost koju naš projekat donosi upravo stvaranje zajednice čiji je duh iščezao iz Podgrađa. Međusobno umrežavanje ljudi i njihova zajednička briga o jednom prostoru koji je od značaja za ceo grad dovešće do stvaranja novog identiteta Podgrađa. Želimo da se dijalog o Podgrađu nastavi i nakon postavljanja ove baze i da našom inicijativom orhabrimo i druge pojedince da postanu aktivni učesnici promena u unapređenju svoje zajednice.
Osnovni cilj projekta
Ne spuštaj roletne – ne živi u izolaciji, saznaj ko ti je komšija, budi aktivan član svoje zajednice, jedino na taj način možeš pozitivno da utičeš na svoju okolinu.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Počeli smo sa upoznavanjem stanovnika Podgrađa. Mnogi su nas pozvali da ispijemo šoljicu kafe u njihovoj trpezariji, a stekli smo i poverenje jedne sugrađanke da zajedničkim snagama uredimo njenu terasu. Kroz ovaj ogledni projekat pokazaćemo i dokazati na koji način možemo da transformišemo jedan mali prostor, koji ima i privatan i javni karakter, koji oplemenjuje život jedne porodice, ali i jednog komšiluka. Ovim pozitivnim primerom zainteresovaćemo i druge stanovnike (insistiraćeno na tim kafama :) ) da im pomognemo da ozelene svoje prozore i balkone. Kroz edukaciju o sadnji i održavanju biljnog materijala tokom same sadnje, bliže upoznajemo i tesno sarađujemo sa lokalnom zajednicom. Samim tim radimo na poboljšanju njihovog odnosa prema životnoj sredini i njihovom međusobnom upoznavanju i umrežavanju. Kroz upoznavanje sa potrebama lokalaca, dolazimo i do potrebe za uređenjem zelene površine u komšiluku koja lagano postaje nelegalan parking. U čitavom gradu nestaju zelene površine nauštrb zgrada i parking prostora. Kako bi se dostigao optimum iz EU, koji iznosi od 20% do 25% zelene površine u odnosu na ukupnu površinu grada, Novi Sad, koji trenutno ima u proseku 10% zelene površine, mora da se bori za svaki svoj zeleni kutak. U vreme kada je sve manje slobodnih površina na kojima bi se mogle formirati nove šume ili prostrane parkovske površine, posebna pažnja poklanja se uređenju malih zelenih površina, kao prirodnim ozama u gusto urbanizovanoj sredini gde je moguće kvalitetno provoditi slobodno vreme. Imajući to u vidu, zajedno sa lokalnim stanovništvom uredićemo pomenutu zelenu površinu u Podgrađu i time poslati jasnu poruku da težimo lobiranju za potpuno uklanjanje parkinga sa slobodne površine koja okružuje zelenilo. Pozvaćemo studente scenskog dizajna Fakulteta Tehničkih Nauka, kao i studente pejzažne arhitekture sa Poljoprivrednog fakulteta da ponude svoja rešenja za instalacije u prostoru Podgrađa. Najbolje radove ćemo izvesti na licu mesta. Nakon uređenja ovog prostora organizovaćemo dan bez parkinga u Podgrađu, gde ćemo ubacivanjem pozivnica u poštansko sanduče, kao i preko društvenih mreža pozvati građane da posete Podgrađe i uvere se u potencijale ovog prostora, kao i u mogućnosti koje su proistekle građanskim angažovanjem. Takođe, napravićemo web sajt na kojem ćemo objavljivati raznovrstan sadržaj o ljudima iz Podgrađa i njihove priče, a isto tako promovisaćemo aktivnosti koje tamo organizujemo.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija