Nedelja Eko Mobilnosti
Nedelja Eko Mobilnosti
178
Faza programa:
Naziv tima
Eco Tech Serbia
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
Oblast u kojoj zajedničko delovanje nije uspostavljeno, a koja se veoma brzo razvija i postaje aktuelna, definitivno je ECO TECH. Probleme koje smo uočili su:
Odsustvo inicijative da se zakonski bolje uredi ova oblast;
Slaba vidljivost uspešnih projekata;
Skromna saradnja između aktera u ovoj oblasti.
Evropska nedelja Eko Mobilnosti se obeležava od 16. do 22. septembra u svim evropskim gradovima. Projekat koji smo mi zamislili je da u toku te nedelje u Beogradu organizujemo jedan Sajam Eko Mobilnosti, što bi značilo da bi smo okupili sve startape (male firme, firme u razvoju) koji bi mogli da izlože svoje proizvode : motocikle, bicikle, trotinete, automobile koji počivaju na ekološkim principima, ali i velike brenodve iz auto industrije koji već imaju i promovišu u svojim radnjama hibridna ili električna vozila. Zatim bi se jedan dan organizovao Okrugli sto koji bi okupio sve važne subjekte kao što su državne i gradske institucije, uduženje, proizvođače, novinare koji bi razgovarali na teme eko mobilnosti ali i uopšte stanje Eco Tech zajednice u Srbiji. Treća aktivnost bi bila Press Konferencija jer smo iz iskustva shvatili koliko mediji nisu upoznati ni edukovani o ekološkim temama koje su od velikog značaja za naše okruženje ali i za naše zdravlje. Konferencija bi bila od značaja jer bi i šira javnost bila upoznata sa temom kao što je Eko Mobilnost. Poslednja aktivnost jeste Eco Tech Platforma koji bi smo želeli da pokrenemo. Platforma je osmišljena kao svojevrsna baza informacija i znanja iz oblasti ECO TECH-a i forum za komunikaciju članova eco tech zajednice. Planirano je postojanje dve grupe članova. Prvu grupu čine institucije i kompanije koje imaju mogućnost kreiranja profila i pružanja informacija o novinama u svom poslovanju. Drugu grupu čine fizička lica koja na ovaj način imaju uvid u novosti u oblasti eko tech-a.
Eko-mobilnost je veoma širok pojam što nama omogućava veliki dijapazan učesnika iz velik industrija, koje razmišljaju zeleno, ali i manjih, preduzetničkih priča koje su uspele da se izbore za svoje mesto na tržištu. Takođe, postoje kompanije koije proizvode automobile na solarni pogon i već smo pokrenuli neke kontakte kako bi smo imali što bogatiji program. Cilj nam je da promovišemo čistije vidove enregije, verujemo da bi bilo dobro iskoristiti priliku i pričati o carshering sistemu koji je jako popularan u zemljama Zapadnog Balkana. Eco Tech inicijativa okuplja pojedince, udruženja i kompanije koje se bave promovisanjem, razvojem i impelmentacijom različitih tehnoloških rešenja orijentisanih na ekologiju i zaštitu životne sredine. Pored razvoja informacionih tehnologija, globalni trendovi pokazuju neophodnost razvoja “zelenih” biznisa, te zajednica okupljena oko Eco Tech-a namerava da doprinese komplementarnost spomenutih sektora. Cela tema Eko Mobilnosti nama je zanimljiva jer verujemo da elektromobilnost može da doprinese većem korišćenjem zelene energije, što su inače i vrednosti Eco Tech zajednice.

Naš projekat se zove NEDELJA EKO MOBILNOSTI zato što mi MOBILIŠEMO novu ECO TECH zajednicu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Do sada se nisu na jednom mestu našle auto kompanije i manji proizvođači motora i bicikala na elektronski pogon ili na bilo kakav drugi vid obnovljive (zelene) energije. Ovo bi bila idealna prilika da se vide na jednom mestu priča o prednostima, o manama ako ih ima i kako ih možemo unapredimo ili otkloniti. Ova nedelja ekomobilnosti bi bila jedinstveni događaj koji spaja najnovije informacije i znanja ali i praktičnu primenu istih. Posetioci i učesnici bi mogli da se inspirišu i edukuju. Tema je preširoka i sigurno bi se za svakog pronašlo nešto zanimljivo. Omogućili bi da se publika upozna sa primerima manje proizvodnje elegantnih bicikala, elektičnih motora i carshering sistema. Takođe, ovim projektom pružamo šansu mladima da možda pronađu neke partnere na projektima koje planiraju da pokrenu.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Oduvek su me zanimale stvari koje su bile manje poznate mojoj porodici i mojim prijateljima. Kada sam odlučila da se bavim zaštitom životne sredine, svi su mi govorili da sam izabrala loše zanimanje, da neću uspeti sa tim u Srbiji. Oduvek sam bila uporna i radio me je inat. Po završetku studija u Beogradu, konkurisala sam za stipendiju Francuke Vlade i dobila sam stipendiju za Master studije u Francuskoj za program koji sam jako želela na francuskom jeziku. Master je bio profesionalni, što bi značilo rad u firmi 6 meseci kako bi smo mogli da validiramo Master na kraju godine. Veliki izazov za mene, nepoznata teritorija, drugi jezik, novi ljudi, trebaš da se izboriš da položiš ispite ali i da prođes kandidate kojima je francuski jezik bio maternji i koji su sigurno bili kvalitetniji od mene u tom trentku. Posle 4 meseca traženja staža svi osim mene su bili primljeni i potpisali su svoje ugovore. Hvatala me je panika, ne postiji osoba koju poznajem i koja može da pita za mene. Dobijam praksu u najboljoj instituciji koju sam u tom trentku mogla da poželim u Agenciji za zaštitu životne sredine. Klimatkse promene i urbanizam je bio sektor koji sam želela. Odbrana master rada, posle 6 meseci rada sa najboljim francuskim inženjerima, rad odbranjen sa najvišom ocenom, komentari profesora su bili da su sumnjali u moje kapacitete da savladam sve izazove koji su bili ispred mene te godine, ali da su oduševljeni mojom upornošću, kvalitetom, znanjem tematike ali i jezikom koji sam usavršila samo zato što mi nije bilo teško da posle svih aktivnosti učim nove reči i bogatim svoj rečnik. Mentor sa staža je izjavilo da nikad nije imao takovog stažistu koji je radio i svoj posao ali I sve dodatno kako bi naučila što više od kvalitetnih ljudi. Za mene je to bio uspeh. Vratila sam se u Beograd, radim u struci ali i na još puno projekata kako bih inspirsiala malde da idu za svojim željama i mogucnostima jer samo ako verujes u sebe ovakve stavri mogu da ti se dese. Da, sve bih opet, isto, ponovo.

Tanja Basta


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija