Pedaliranje
Beo Sajkling(Beo Cycling)
Pedaliranje
592
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Beo Sajkling(Beo Cycling)
Projekat u 250 reči
Projekat obuhvata stvaranje aplikacije koja bi olakšala svakodnevno kretanje biciklista po Beogradu i njihovo povezivanje. Uz pomoć aplikacije biciklisti bi imali priliku da se momentalno i bilo gde informišu o trenutnom stanju na putevima u odnosu na svoju lokaciju. Aplikacija bi sadržala ucrtane mape staza, parking mesta, mreže servisa, obližnjih punktova sa česmama, biciklističkih klubova i vremensku prognozu. Povrh toga, u okviru Pedaliranje aplikacije, korisnici će moći i da chatuju, organizuju grupne vožnje, upoznaju druge bicikliste i u realnom vremenu razmenjuju informacije. Pretragom će moći da nađu društvo po razdaljini, godinama, željenoj ruti ili stilu vožnje i kilometraži. Na taj način želimo da Pedaliranje postane izvesna vrsta društvene mreže za bicikliste. Projekat podrazumeva i večeri „Pedaliranja“. Ovi događaji osmišljeni su kao „biciklističke skupštine“, brainstorming sesije unutar biciklističke zajednice i debatne tribine na teme: istorije biciklizma, biciklizma i pop kulture, biciklisti i grad, „uradi sam“ demonstracije sa korisnim savetima, iskustva svetskih putnika itd. U toku razgovora, učesnici će moći da donesu bicikle i dobiju besplatan servis. Ovim događajima želimo da stvorimo aktivnu participativnu atmosferu u okviru biciklističke zajednice i privučemo one koji još uvek ne koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Na taj način i online i offline aktivna građanska zajednica doprinosi širenju biciklizma kao životnog stila kroz interaktivnu aplikaciju i participativne radionice.
Doprinos projekta široj zajednici
Naša ideja prvenstveno će pomoći biciklistima u Beogradu da se orijentišu po gradu prema svojim trenutnim potrebama. Konkretno bismo uspeli da rešimo probleme koje muče sve bicikliste na ulicama Beograda (putanje mogućih kretanja, najbliži servisi do kojih može doći u slučaju kvara, lokacije za parkiranje, bike friendly kafići). Mapiranjem bike-friendly zona u gradu plan nam je da utičemo i na gradske institucije ne bi li poboljšale urbanistički plan Beograda. Sa druge strane, obrazac društvene mreže i neformalnog upoznavanja, koje aplikacija nudi, doprinosi umrežavanju među zajednicom, koja se kroz interaktivnu medijatorsku platformu i sama motiviše ne bi li generisala sadržaj aplikacije, delila znanja i iskustva. Nadamo se široj promeni paradigme u gradskom saobraćaju, te da se Beograd može približiti gradovima sa velikom biciklističkom tradicijom. Planiramo da promenimo sliku grada kada je reč o biciklizmu i motivišemo gradske vlasti i sugrađane da se aktivnije uključe u projekte koji se tiču biciklizma kao prevoznog sredstva. U saradnji sa drugim biciklističkim udruženjima doprineli bismo građanskoj inicijativi koja može da služi kao primer pozitivne prakse i na teritoriji cele Srbije.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Iako postoje platforme koje se bave ovom temom, u Srbiji ne postoji nijedna slična mobilna aplikacija. Pritom, ona ne bi bila još jedna arhiva Google mapa i fotografija, već interaktivna aplikacija koja odiše biciklističkim stilom života. Oživljavanjem Pedaliranja, pravi se svojevrsna društvena mreža za bicikliste, što ovaj projekat čini inovativnim na našem podneblju. Koristeći savremene tehnologije i imajući u vidu važnost social network obrasca, Pedaliranje će postati inkluzivno mesto za sve zainteresovane, bez obzira na njihove godine, fizičku spremnost, opremu i posvećenost biciklizmu. Projekat koincidira sa Superste vrednostima jer je društveno angažovan, cilja na konkretne učinke za dobrobit i jačanje zajednice i daje opipljiva rešenja na osnovu iskustva sa terena. Projekat poseduje i edukativnu notu jer teži da podstakne građane na korišćenje bicikla kao transportnog sredstva. Biciklizam podrazumeva zdrav način života i alternativnu kulturu, dostupan je svim kategorijama stanovništva bez obzira na rasu, klasu i rod.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Planiramo da aktivno promovišemo biciklizam ne samo kao prevozno sredstvo nego kao deo sveukupnog boljeg stila života zajednice. Time želimo da ojačamo svest o eco friendly transportu i očuvanju životne sredine, važnosti svakodnevne fizičke aktivnosti, te humanijeg i jeftinijeg vida korišćenja gradskih resursa. Pored ovoga, želimo da šira zajednica stekne dublji uvid u samu strukturu grada, jer jačanjem svesti o ovim problemima želimo da se i druge organizacije pokrenu ne bi li učinile grad prijatnijim za život. Pokušaćemo da kroz zabavnu interaktivnu formu aplikacije motivišemo građane i građanke Beograda da sagledaju grad drugačijim očima i ponude inovativna rešenja za probleme koje vide u svom okruženju. Kao krajnji učinak smatramo da bi naša inicijativa dugoročno uspela da objedini celu zajednicu biciklista ne samo iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, već cele Srbije, u okviru jedne platforme.
Osnovni cilj projekta
Naš projekat ima dva suštinska cilja. Prvi jeste da onima koji već aktivno koriste bicikl kao vid transporta obezbedimo kvalitetniju infrastrukturu preko praktične i dostupne platforme koja će im olakšati svakodnevno snalaženje po gradu. Pritom, putem chat opcije, aplikacija bi omogućila bolji biciklistički networking, upoznavanje i stvaranje neformalnih grupa za vožnju, te korisničko kreiranje alternativnih puteva kojima se može ići biciklom u gradu. Drugi cilj tiče se sugrađana koji nisu aktivni biciklistsi u urbanom prostoru. U tom smislu svrha ovog projekta jeste privući i tu populaciju da se opredeli za biciklizam u gradskom saobraćaju. Verujemo da će izgradnja ovakve platforme istovremeno popularisati i biciklizam i grad, te da će uključivanje šireg građanstva dovesti do korenitijih promena na planu urbanističke strukture. Krajnji cilj Pedaliranja samim tim jeste učiniti grad pristupačnijim, humanijim, infrastrukturno povezanijim. Ovakva inicijativa bi doprinela boljem pozicioniranju Beograda na mapi održivog razvoja regiona.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Aktivnosti možemo podeliti na pripremne, promotivne i implementacione. Pripremne aktivnosti podrazumevaju postavljanje temelja projekta sa tehničke strane. Najpre je neophodno da na samom terenu lociramo trase biciklističkih staza, ispitamo njihovo infrastrukturno stanje, naznačimo alternativne pravce kretanja po gradu koje bi bile zanimljive i samim entuzijastima biciklizma. Takođe, moramo obići značajne punktove za aplikaciju (lokacije pumpi, parkirališta, česmi, bike-servisa). U ovoj fazi ćemo osmisliti i ceo vizuelni identitet projekta (izrada logoa i stensila). Promotivne aktivnosti podrazumevaju aktivno okupljanje zajednice oko ideje preko društvenih mreža, ne samo zbog promocije za Superste konkurs, već i zbog suštinskog povezivanja i ispitivanja potreba zajednice biciklista u Beogradu. Želimo da čujemo šta im nedostaje, ali i da promovišemo primere pozitivnih praksi. Kako u Beogradu postoji nekoliko organizacija i udruženja koja se na različit način bave ovim temama, planiramo da uz njihove sugestije i pomoć dopremo do što većeg broja ljudi uključujući i one koji ne koriste ovo prevozno sredstvo. Implementacione aktivnosti predstavljaju samu izradu aplikacije i pripremu i realizaciju debatnih večeri „Pedaliranja“.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija