PET za 5
CEDIN Centar za edukaciju dece i nezaposlenih
PET za 5
241
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
CEDIN Centar za edukaciju dece i nezaposlenih
Projekat u 250 reči
Časovi engleskog jezika u zamenu za PET ambalažu! Lokacija -Gornji Milanovac. Ovaj projekat objedinjuje učenje engleskog jezika i edukaciju iz oblasti zaštite životne sredine, pre svega reciklaže. Ne želimo da nove generacije odrastaju u smeću i sa uverenjem da ne mogu ništa da promene po tom pitanju! Pokrenućemo englesku igraonicu za decu uzrasta od tri do deset godina. Za svaki susret (najviše dva sata dnevno u dva termina sedmično) svako dete će, uz novčano učešće od 1 000 dinara mesečno, donositi po pet plastičnih (PET) flaša ili (za one koji nemaju ovu vrstu otpada) neki drugi materijal za reciklažu, na primer pet tertapaka, ili pet limenki. Ideja za ovaj projekat nastala je kada smo shvatili da veliki broj dece baš ovog uzrasta pohađa privatne časove engleskog jezika, a sa druge strane istu tu decu je neophodno edukovati o značaju zaštite prirode kako bi izrasli u borce za njeno očuvanje. Naša zamisao je da kroz igru, pesmu i zabavu ova deca spontano stiču znanja iz ove dve, naizgled nedodirljive oblasti. Pošto su u pitanju deca koja tek počinju da uče engleski jezik, informacije koje ćemo im davati o ekologiji i reciklaži biće na srpskom jeziku, a nadovezivaće se na sadržaj koji bude predstavljan na engleskom jeziku. Učićemo i srpske i engleske reči koje se odnose na prirodu i ekologiju, uz neizbežno objašnjenje gramatičkih pravila koja se uče u nižim razredima osnovne škole. Takođe, pokrenućemo eko-strip kako bi deca imala superheroje sa kojima bi mogla da se poistovete.
Doprinos projekta široj zajednici
Edukujući decu našeg grada i opštine o značaju reciklaže i očuvanja prirode stvaramo ekološki svesne ljude koji će imati naviku da brinu o prirodi bez obzira na to u kojoj sredini žive, tj. bilo da ostanu da žive u Gornjem Milanovcu ili se odsele iz naše opštine. Ovaj metod edukacije biće primenljiv i u drugim sredinama, tj. gradovima i opštinama.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ovaj projekat je jedinstven u tome što kao ‘proizvod’ dobijamo ekološki svesne govornike engleskog jezika.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Naša deca izrašće u ljude sa visokim nivoom ekološke svesti. Dobićemo 'armiju' zaštitnika prirode i zagovornika reciklaže koja će svoja znanja prenositi drugima, i na srpskom i na engleskom jeziku.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj projekta je edukacija dece (i indirektno roditelja) o značaju reciklaže i zaštite životne sredine.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
• Reklamiranje projekta u lokalnim novinama, na radio stanicama, lepljenje plakata i lično kontaktiranje zaposlenih u školama i vrtićima, kontaktiranje roditelja preko fejsbuka • Angažovanje nezaposlenog predavača (profesora) engleskog jezika i dva vaspitača koji će u prva tri meseca raditi volonterski • Predviđeno trajanje prve faze projekta (do završetka prvog izdanja stripa i do prve eko-priredbe) – 6 meseci • Maksimalan broj dece koja će direktno biti obuhvaćena ovim projektom je 360 • Nakon prvih šest meseci biće organizovana tematska ‘ekološka’ zabava, tj. priredba za roditelje na kojoj će deca prezentovati naučeno • Sakupljeni otpad predavaćemo organizaciji ,,GM Optimist’’ iz Gornjeg Milanovca koja se bavi reciklažom, radi dalje obrade (baliranja) i prosleđivanja fabrikama za reciklažu


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija