Pravo na zdravo!
Pravo na zdravo!
Pravo na zdravo!
0
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Pravo na zdravo!
Projekat u 250 reči
Šta jedu seoska deca kad su u školi? Hoće li poneti svež, zdrav obrok od kuće što većina vas pretpostavlja? Ili će se za vreme odmora sa drugarima uputiti do pekare ili prodavnice po pecivo, slatkiše ili grickalice? Znate li koliko njih će se opredeliti za prvu varijantu? Na uzorku od četiri odeljenja, možemo vam sa sigurnošću reći – nijedno. Verujte nam, mi radimo u takvoj školi. Svesni smo toga da je ishrana dece jako bitna, ali i da su stalna žurba i vršnjački uticaj ozbiljna prepreka za rešavanje ovog problema. I svi bismo voleli da se to promeni. Zvuči li vam ovo poznato? Ako zvuči, imamo predlog kojim putem treba krenuti u rešavanje problema. Uvek pravo. Pravo na zdravo! :) Znate li zašto u Hogvortsu, školi za čarobnjake nemaju ovakvih problema? Zato što u Hogvortsu imaju đačku kuhinju! Deci doba u kojem živimo nameće instant rešenja za sve – ona su, kao i mi, navikla da sve rade na brzinu. Pravo na zdravo! je naš poziv da se zastane, da se razmisli o hrani, da se uživa u njoj, da se zdrava hrana zavoli i da ona bude način okupljanja i povezivanja. Mi radimo u seoskoj školi u Vodnju kod Smedereva i svesni smo značaja zdravog načina ishrane kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Zato hoćemo da oživimo našu školsku kuhinju, da ona postane poželjna alternativa kioscima brze hrane i pekarama, da školska kuhinja zauzme mesto kakvo zaslužuje, ali ovoga puta u novom ruhu. Želimo da naše ideje budu zdravije, da naši saradnici misle zdravo i da naša kuhinja, u sveopštem metežu današnjice, bude novi, zeleni kutak.
Doprinos projekta široj zajednici
Projekat podrazumeva intenzivnu saradnju škole u kojoj pokrećemo Zeleni kutak sa lokalnim proizvođačima hrane, ali i sa roditeljima, drugim školama, učenicima i nekima od ranijih pobednika programa Centrifuga. Briga o zdravlju će se označiti kao bitna najpre u Vodnju, a zatim i na lokalu. Uključivanjem lokalnih proizvođača, škola, ili nama srodnih organizacija, intenziviraće se povezanost ljudi. Povezaće nas briga o deci, briga o ishrani, briga o našem i tuđem zdravlju.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ovaj projekat ponovo stavlja u prvi plan nešto što je kod nas zapostavljeno – školske kuhinje. Ali je naša ambicija ozbiljnija – skrenućemo pažnju deci na zdrav način ishrane, naučiti ih da zavole hranu, steknu zdrave i dobre navike i misle o njima. Velika je verovatnoća da će se deca koja se posvete pravilnijem načinu ishrane, u većoj meri posvetiti i brizi o zdravlju svog tela. U zdravom telu je zdrav i duh. Deca će u našoj kuhinji dobiti priliku da drugačije gledaju na sebe i svet oko sebe. Hraniće se zdravo, a mi ćemo ih podsticati i da misle zdravo.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Briga o telesnom zdravlju znači i brigu o zdravom duhu i zdravim mislima i tako će deca na svim poljima imati veće šanse da izrastu u odgovorne pojedince kojima je stalo do sebe i drugih. Širenje ovog projekta nije samo širenje ideje o zdravom načinu ishrane, ono će za posledicu imati i to da se deca u većoj meri okrenu prirodi, da steknu osećaj odgovornosti prema sebi i drugima, ali i osećaj pripadništva jednoj široj zajednici – zajednici koja nastoji da promoviše zdravlje kao jednu od najviših vrednosti. Pored toga, intenzivirala bi se saradnja među školama, ali i saradnja škola sa lokalnim stanovništvom, na najpozitivniji mogući način. Projekat donosi promenu i na spoljašnjem i na unutrašnjem planu. Deca će bolje upoznati sebe, svoje potrebe, ali i svet, mogućnosti za drugačiji pristup ishrani i životu, zahvaljujući našoj novoj kuhinji. I, kao što će se ta promena u njima desiti na individualnom planu, tako verujemo i da će lokalna zajednica imati prilike da sarađuje, poveže se i otkrije da su promene jednostavne i dostupne, ako osluškujemo potrebe i razumemo želje jedni drugih. Želimo da naša škola bude pionir zdravog načina ishrane, i da naša iskustva pokrenu i druge okolne škole, i da jednog dana čitava naša opština bude prepoznata kao kraj gde se dobro, ukusno i zdravo hrani. Želimo da naša ideja Pravo na zdravo, postane svakodnevnica svakog osnovca u Srbiji.
Osnovni cilj projekta
Promovisanje zdrave ishrane, oživljavanje školske kuhinje, razvijanje ljubavi prema hrani, promovisanje zdravih misli i zdravog života. Doprinos smanjenju broja gojazne dece.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Naš projekat bi se odvijao na dve ciljne lokacije – u osnovnoj školi u Vodnju i na području Smedereva (na gradskom trgu i po osnovnim školama u Smederevu). Prva faza projekta podrazumeva razvoj Zelenog kutka u našoj školi. U okviru ove faze bile bi preduzete sledeće aktivnosti: 1. Renoviranje kuhinje i uređenje trpezarije. 2. Obezbeđivanje neophodnih sanitarnih uslova i dokumentacije, u skladu sa Pravilnikom o ugostiteljskim objektima (Sl.glasnik RS 48/2012) 3. Izrada menija, u saradnji sa nutricionistom i kuvarima. Jela koja će se nuditi deci moraju biti prilagođena njihovim energetskim potrebama, ali i njihovom ukusu. 4. Dogovor za nabavku namirnica – u planu je saradnja sa gradskom školom čiji učenici proizvode voće i povrće u okviru školske prakse, saradnja sa lokalnim proizvođačima, ali i saradnja sa finalistima projekta Centrifuga od ranijih godina 5. Puštanje kuhinje u rad. 6. U planu je i odlaganje ostataka hrane u vidu komposta. Dalje aktivnosti su izrada brošure i letaka, opremanje gradskog štanda i priprema radionica. Najintenzivnija promocija planira se za mesec oktobar, u kojem se i obeležava međunarodni dan zdrave hrane (16. 10.) i u periodu neposredno pre i nakon ovog datuma planirane su aktivnosti koje nose radni naziv Karneval zdravlja: 1. Opremanje gradskog štanda, na kojem bi učenici volonteri, zajedno sa nosiocima projekta, imali priliku da objasne značaj zdrave ishrane, uz atraktivne sadržaje (muzički program, deljenje flajera i brošura, razgovor sa prolaznicima). Na našem sajtu i na stranicama na društvenim mrežama pratioci će moći da dođu do relevantnih informacija o energetskim potrebama našeg tela, zvaničnih podataka o značaju zdrave ishrane, kao i predloga nedeljnih menija. 2. Obilazak drugih osnovnih škola i vrtića u opštini, sa ciljem promovisanja programa zdrave ishrane je aktivnost koju nosioci projekta realizuju u dogovoru sa stručnim službama drugih škola i učenicima volonterima. Očekujemo podršku lokalnih medija koji bi nam pomogli u promovisanju aktivnosti u našoj školi kao primera dobre prakse drugim obrazovnim ustanovama. 3. Edukativne radionice bi se realizovale u popodnevnim satima, u periodu od tri dana, sa decom osnovnoškolskog uzrasta i njihovim roditeljima. 4. Organizovanje Dana zelenih vrata, svake nedelje, u toku čitavog oktobra, na kojima bismo posetiocima škole mogli predstaviti specifičnosti i prednosti našeg projekta.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija