Radionice za majstorice
Dve stolice i majstorice
Radionice za majstorice
558
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Dve stolice i majstorice
Projekat u 250 reči
Želimo da na jedan posvećen način prenesemo znanje kreativnim i sposobnim ženama. Naša ideja je organizovanje radionica za žene, gde će one moći da nauče proces obrade drveta, popravke nameštaja, farbanje, lakiranje, oslikavanje, kao i pravljenje novih komada i tapaciranje nameštaja. Takođe, želimo da nakon radionica organizujemo izložbu gde će vredne žene moći da izlože i prodaju svoje rukotvorine. Fokus projekta je na edukaciji budućih majstorica. Učesnice radionica imaće priliku da kroz proces učenja poprave i ulepšaju sopstveni nameštaj. Radionice su predviđene za sve starosne kategorije žena, koje su radno sposobne. Otvaramo mogućnost za obrazovanje do 15 žena i dajemo prednost nezaposlenoj kategoriji. Hajde da pokažemo da su majstorice jednako vredne kao i majstori!
Doprinos projekta široj zajednici
Često nam se javljaju žene koje bi želele da nauče nešto vezano za reparaciju i restauraciju nameštaja. Kroz naše radionice nameravamo da ih prenesemo znanje koje smo same stekle. Radioničarke će dobiti obuku vezanu za reparaciju, restauraciju drvernog nameštaja, koja obuhvata edukaciju o zaštiti na radu i korešćenje alata, učenje o vrstama nameštaja, tapaciranje, obrada drveta i ostalo.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
On je tu da širi edukuju o zaštiti životne sredine recikliranjem i redizajnom nameštaja koji svi upotrebljavamo u domaćinstvima. Proizvodima se vraća njihova upotrebna vrednost, ne odbacuju se i ne završavaju na deponijama. Ishod je smanjenje otpadnog materijala u vidu drveta i učenje o ovoj zanatsko-umetničkoj delatnosti. Hajde da naučimo da razmišljamo zeleno!
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Cilj ovog projekta je radno osposobljavanje žena i pružanje edukacije vezane za ovaj zanat. Naše radionice bi omogućile svo potrebno znanje za žene koje žele da nauče ovaj zanat, a do sada nisu bile u mogućnosti, jer je ovo delatnost u kojoj prvenstvo imaju muškarci.
Osnovni cilj projekta
Naš osnovni cilj jeste prenos znanja i veština koje posedujemo. Želimo ekonomsko osnaživanje žena koje su marginalizovane na tržištu rada. Cilj nam je da kreiramo ženski prostor gde će radioničarke moći kreativno da se izraze. Takođe želimo da prkosimo stereotipima i pokažemo da majstorice mogu biti podjednako stručne kao i majstori.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Projekat će biti realizovan u trajanju od četiri meseca, vikendima, u našem radnom prostoru u Zemunu. Sve žene će naučiti tajne zanata (reparaciju, tapaciranje, restauraciju drveta i pravljenja nameštaja od drveta, zatim korišćenje alata i zaštitu na radu, oslikavanje i personalizaciju predmeta, odnosno unikatnu proizvodnju. Organizovanje prodajne izložbe na kraju gde će sve učesnice dobiti mogućnost izlaganja svojih umetničko zanatskih predmeta, pod sloganom: “Recikliraj više, kupuj manje“!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija