RecyclArtiJa
RecyclArt
RecyclArtiJa
0
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
RecyclArt
Projekat u 250 reči
Najkrace, RecyclArtija je skup umetnickih aktivnosti sa krajnjim ciljem da se utice na menjanje svesti i stavova mladih ljudi, o brizi prema zivotinjama i okolini, uopste. Tako ce sve kreativne i psiholoske radionice, foto konkursi, likovne kolonije, izlozbe, tribine gde ce mladi ljudi biti u prilici da saradjuju sa akademskim i priznatim umetnicima naseg grada, voditi ka istom cilju- edukaciji o odgovornom ponasanju prema napustenim zivotinjama i sredini u kojoj zivimo. Bice tri tipa radionica: psiholoske, reciklazne i grafiterske. Na psiholoskim ce se obradjivati tema licne odgovornosti prema problemu napustenih zivotinja,ali i obucavati vrsnjacki edukatori, koji ce ovu ideju prenositi dalje; na raciklaznim ce se praviti kucice i hranilice za pse, macke i ptice; na grafiterskim ce se traziti idejna resenja za grafite i murale na gorepomenute teme. Na likovnoj (slikarskoj) koloniji ce se raditi slike sa temom grada, a na skulptorskoj koloniji ce se izradjivati skulpture velikog formata, napravljene iskljucivo od recikliranih materijala. Foto konkurs ce biti za sve mlade od 15 do 35 godina, sa temom „Tuzno lice ulice“, gde ce ucestvovati fotografije napustenih zivotinja, slomljenog i ostecenog drveca u parku i smeca po ulicama. Osim izlozbe slika sa likovne kolonije, bice i izlozba radova od recikliranog materijala „Carobna planeta“, koju clanovi RecyclArt-a vec pripremaju. Uporedo sa svim ovim aktivnostima, odvijace se i kampanja promovisanja usvajanja zivotinja iz azila i prihvatilista, u saradnji sa Leskovackim azilom za pse. U ceo projekat ce biti ukljucen i veci broj volontera, angazovanih na raznim zadacima.
Doprinos projekta široj zajednici
Osim promovisanja mladih, lokalnih umetnika, glavni cilj nam je promocija pravih vrednosti i humanosti, kao nacina zivota. Alarmantan je broj slucajeva nasilja, kako prema zivotinjama, tako i prema skolskim drugovima, medju mladjom populacijom. Evidentan je pad moralnih vrednosti i ukorenjenost losih stavova i ponasanja mladih na ulici. Nikad nije kasno za ucenje i smatramo da ne postoji problem, koji se ne moze resiti. Upucivanje mladih u srz problema i nacina na koji mogu da ga rese, kao i ukljucivanjem u resavanje problema zagadjivanja okoline i zbrinjavanja ulicnih pasa i macaka, a sve to kroz kreativan rad, dovesce do promene nacina razmisljanja, pa tako i do promene ponasanja. Obukom vrsnjackih edukatora sirice se ove ideje dalje medju mladjom populacijom. Organizovanjem raznih kampanja, dace se prilika mladima da se angazuju kao volonteri i da se upoznaju sa drustvenim aktivizmom. Takodje, steci ce svest o o suzivotu sa napustenim zivotinjama u gradu, koje su nasi sugradjani i prema kojima smo svi mi odgovorni.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Nas projekat je jedinstven po postavljanju osnova za aktivizam mladih i sirenju stavova, a time i zdravih nacina ponasanja kod ove ciljne grupe. Ovim projektom zapocinjemo niz aktivnosti sa ciljem poboljsanja kvaliteta zivota mladih. Ne utice na kvalitet zivota samo kolicina novca, vec i svest da se ima moc cinjenja dobrog, druzenje, humanost, a sve to se moze postici ovim projektom. Nasa super ekipa je vise nego voljna da da sve od sebe da se pozitivne vibracije rasire i ukorene.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Zelimo da promenimo svest o znacaju i potencijalu umetnosti, kao jednog od nacina resavanja problema svakodnevnog zivota, kao sto je problem agresivnog i netolerantnog ponasanja prema ulicnim zivotinjama i sredini, u kojoj zivimo. Takodje, ovaj projekat ce posluziti mladim i neafirmisanim umetnicima da izadju iz senke, a ohrabrice i druge mlade ljude da neguju kreativnost, u skladu sa svojim mogucnostima. Takodje, pokazacemo da umetnost nije ni skup hobi, ni gubljenje vremena, vec mocan instrument za promenu modela ponasanja, na bolje.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj nam je da uticemo na pozitivnu promenu modela ponasanja, kod mladih ljudi, a samim tim im pomognemo da podignu svest o sopstvenoj vrednosti.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
1. Radionice grafita i murala, 2. Radionice izrade kucica i hranilica za zivotinje, 3. Psiholoske radionice, 4. Obuka vrsnjackih edukatora, 5. Likovna kolonija, 6. Skulptorska kolonija, 7. Foto konkurs, 8. Izlozbe slika,skulptura i fotografija, 9. Kampanja za udomljavanje zivotinja.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija