Ruincarnation sad
Urbani inkubator
Ruincarnation sad
0
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Urbani inkubator
Projekat u 250 reči
Ruincarnation je nosilac novog duha transformacije javnih prostora grada. Nas cilj je stvaranje kulturno zanatskog centra u Beton hali koji bi ukljucio razlicite sadrzaje, iz domena angazovane umetnosti, prvenstveno. Ovaj prostor ce pruzati priliku za kreiranje i osnazivanje potencijala i vestina gradjana koji bi aktivno ucestvovali u programima koji se isticu kvalitetnijom vezom izmedju amatera i profesionalaca od uobicajene prakse. Ambicija je da povezujemo razlicite ljude i potrebe kroz pokretanje raznovrsnih sadrzaja: urbanih basti, reciklaznih radionica, promociji starih zanata, bioskopa, scenskih umetnosti, likovnih kolonija, itd. Prostor, po prirodi adekvatan za navedeno, treba prilagoditi ovim aktivnostima, sanirati i urediti infrastrukturalno, tako da bi se mogao transformisati i sam, prilagodjavajuci se potrebama korisnika u najsirem smislu.
Doprinos projekta široj zajednici
Promena perspektive gradjanstva i borba protiv apatije i letargije kroz bavljenje prakticnim stvarima kao sredstvo za dostizanje javnog interesa.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Jedinstvenim ga cini pristup ucesnika, rizik koji se preduzima ucestvovanjem (u ovoj fazi) u projektu, imajuci u vidu da se uzurpacija prostora u svrhu ekstraprofita u samom kompleksu Beton hale razume kao opravdana i samorazumljiva, uprkos cinjenici da se odvija u spomeniku kulture i tehnike, predvidjenom upravo za desavanja iz oblasti kulture i umetnosti. Jedinstvenim ga cini i lokacija i svest da je mesto na kome smo jedno od onih koja prva komuniciraju sa stranim turistima, ali i nasim gradjanima, kojima treba prezentovati nesto vise od puke zabave i konzumerizma.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Zelimo da zajednica bude bolje i lakse ukljucena u aktivnosti koje nisu ni posao, ni hobi, vec predstavljaju aktivan odnos prema stvarnosti u uslovima koji ona ravnopravno definise sa organizatorima projekta, fokusirajuci se na splet svakodnevnih potreba i izazova na koje zajednica nailazi, a ne pronalazi odgovore i sredstva ako se prema njima odnosi na konvencionalne nacine.
Osnovni cilj projekta
Pocetak promene svesti ljudi i njihovo aktivno sudelovanje u drustvenom zivotu, gde ce svako ponaosob biti definiens desavanja i odlucujuci faktor.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Sprovescemo projekte urbanog bastovanstva; radionice iz oblasti stolarskih radova (Stolarska Biblioteka Alata); formiranja likovnih kolonija; otvaranja bioskopa u kome bi se prikazivali filmovi lokalnih neafirmisanih autora kao i inostranih, sa naglaskom na eksperimentalni, kratki, dokumentarni i angazovani filmski izraz; sprovodjenja drugih scenskih umetnosti u istom prostoru (balet, monodrame, itd.); stvaranje osnova za pruzanje casova i prvih praksi svim ljudima orijentisanim ka prakticnom i mehanickom radu...


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija