Priča se (p)o gradu Novom Sadu
Šta je novosadski
Priča se (p)o gradu Novom Sadu
988
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Šta je novosadski
Projekat u 250 reči
Projektom Priča se (p)o gradu Novom Sadu želimo da podstaknemo mlađe generacije da saznaju više o istoriji i kulturi grada Novog Sada, ali i da sačuvamo od zaborava autentične priče lokalalaca i neistražene lokacije u gradu. Projekat čine: 1) mapiranje lokacija, kreiranje zajednice i baze znanja; 2) izrada mobilne aplikacije i veb sajta; 3) promocija projekta i demonstracija rada aplikcacije. Prvi deo projekta podrazumeva pravljenje baze podataka o interesantnim lokacijama u gradu, sakupljanje priča lokalaca o lokacijama, pravljenje baze audio zapisa priča lokalaca i mapiranje lokacija. Drugi deo projekta podrazumeva izrada veb stranice i mobilne alikacije. Veb sajt za stranicu Priča se (p)o gradu Novom Sadu će, pored sadržaja pokreta Šta je novosadski, sadržati i rubriku o interesantnim delovima grada koje nisu afirmisane kao i slike tih lokacija i mape sa gps navodjenjem. Sve ove znamenitosti će biti i propraćene audio prezentacijom priča lokalca o svom gradu i datoj lokaciji, što ce dati poseban pečat specifičnim novosadskim akcentom i autentičnošću audio zapisa. Svi zainteresovani moći će da doprinose predlozima sadržaja na stranici Šta je novosadski koja broji 27000 pratilaca, heštegom #pricasepons. Odabir priča i lokacija će vršiti strčni žiri. Na ovaj način će i priče sugrađana o važnim događajima i lokacijama biti sačuvane od zaborava. Projekat će takođe doprineti i turističkoj popularizaciji razičitih lokacija u gradu. U trećoj fazi, biće obavljena promocija projekta i radionica. Posetiocima će biti predstavljeno kako mogu sami da se aktiviraju u kreiranju sadržaja kao i upoznavanje sa karatkerteristikama aplikacije.
Doprinos projekta široj zajednici
Osnovni cilj Šta je novosadski pokreta je kontinuirana promocija vrednosti i propagiranje važnosti njihovog očuvanja. Naša platforma omogucava okupljanje velikog broja sugrađana koji mogu da dele ideje, dogovaraju akcije i promovišu važne promene. Vrednosti za koje se zalažemo su održivi razvoj, multikulturalnost, tolerancija, volonterizam i promocija istorijskog nasleđa grada. Kada je reč o projektu “Priča se (p)o gradu Novom Sadu“ ideja je da pružimo alternativu klasičnoj turističkoj ponudi grada, audio pričama lokalaca. Spajanjem modernih tehnologija i doprinosom priča sugrađana, planiramo da kreiramo bazu istorijsko-kulturnih podataka. Mobilna aplikacija i veb sajt omogućiće sugrađanima direktno učešće u kreiranju priča i podataka o svakom delu Novog Sada. Takođe, na ovaj način će priče biti sacuvane od zaborava. Na kraju, svi koji posete naš grad će imati priliku da pronađu različite delove grada, da se edukuju i da čuju audio priče lokalaca na dvojezičnoj prezentaciji. Očekivani dugoročni rezultat projekta predstavlja motivacija sugrađana da aktivno brinu o svom gradu i njegovom nasleđu, kao i da ga neguju. Takođe, veb sajt predstavlja sveobuhvatnu bazu svih sadržaja na jednom mestu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat “Priča se (p)o gradu Novom Sadu“ jedinstven je jer daje autentičnu notu pričama lokalaca o gradu, sa fotografijama i gps navođenjem. Pokret Šta je novosadski već pet godina promoviše ono što je tipično novosadski. Mi kontinuirano radimo na promociji vrednosti i karakteristika koje čine grad jedinstvenim i daju dušu njegovim ulicama. Ideju pokreta Šta je novosadski naši sugrađani vole i podržavaju, što potvrđuje i zajednica od 29000 aktivnih pratilaca na Fejsbuku i 25000 na Instagramu. Jedinstveni smo upravo zbog toga, podrške koju dobijamo u našem radu. Uvereni smo da možemo da ostvarimo rezultate, motivisani smo kao tim i nakon pet godina volonterskog delovanja i spemni smo da uticaj podignemo na viši nivo.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Osnovni uticaj koji je planiran projektom je podsticanje aktivizma sugrađana i njihov doprinos autentičnosti sadržaja turističke ponude. Kao rezultat projekta, biće podignuta svest građana o alternativnim lokacijama o gradu i pričama koje ih prate, biće uneto deset lokacija u mobilnoj aplikacijii na mesečnom nivou, povećan nivo aktivizama sugrađana i unapređena turistička ponuda grada.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj je stvaranje platforme za edukaciju mlađih generacija o istorijskoj i kulturnoj ponudi grada Novog Sada i popularizacija sadržaja kao deo turističke ponude grada. Dvojezičnost sadržaja doprineće unapređenju turističke ponude Novog Sada. Turisti često dobiju osnovne informacije o važnim znamenitostima grada od turističkih organizacija, a još češće sa interneta. Mnogo teže stupaju u kontakt sa lokalnim stanovništvom, a ukoliko do toga dođe, često je problem jezička barijera. Ovom aplikacijom i audio zapisom na dva jezika turisti će moci da imaju potpuni osećaj obilaska grada, iz ugla lokalaca koji im pričaju priče autentičnim novosadskim naglaskom.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
1. Pripremne aktivnosti (sastavljanje tima i podela uloga, vremensko planiranje, pravno-formalne procedure, sastanci tima sa sponzorima); 2. Prikipljanje podataka o lokacijama, intervjuisanje, transkribovanje; 3. Izrada sajta (odabir ponuda, sastanak sa programerima, izrada i testiranje); 4. Izrada mobilne aplikacije; 5. Puštanje u rad veb sajta i mobilne aplikacije ; 6. Promocija rezultata - radionica za korišćenje aplikacije.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija