Teatar kulturne razmene
Teatar kulturne razmene
924
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš (GOGN NIŠ)
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
Projekat „Teatar kulturne razmene“ Gradske organizacije gluvih i nagluvih Niš obuhvata produkciju predstave „Prvobitni instinkt“ inspirisane romanom „Gospodar muva“ Vilijema Goldinga u izvođenju glumaca dramske sekcije GOGN Niš i glumaca Akademskog pozorišta SKC-a Niš. Projekat u trajanju od 3 meseca uključuje seriju radionica glume i znakovnog jezika organizovanih u formi razmene znanja i iskustva između gluvih i čujućih glumaca koje se odvijaju paralelno sa pripremama za predstavu i probama.
Radnja predstave odvija se u skloništu nakon izbijanja nuklearne katastrofe. Naši junaci, čujući i gluvi, prinuđeni da ostave svoj život, navike i običaje, stvaraju novi jezik kojim će pokušati da se povežu i nastave da žive. Predstava govori o oslanjanju na intuiciju i nagon – bez reči, koristeći gest, mimiku i emocije, gde čujući i gluvi protagonisti ostvaruju vezu i prenose osećaj gledaocu.
Ovo bi bila prva predstava neverbalnog tipa i globalno razumljiva u Nišu gde bi zajedno na sceni nastupali gluvi i čujući glumci, a postavljanje na redovni repertoar Akademskog pozorišta SKC-a Niš bi omogućilo dalji život predstave kao i gostovanja i učešća na festivalima u zemlji i inostranstvu. Stvaranje ovakve predstave bi postavilo temelje inkluzije na pozorišnoj sceni Niša.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Jedinstvenost projekta ogleda se u promeni, koju čini formiranje forme u pozorištu koja će promovisati bogatstvo različitosti, stvorenu kroz razmenu znanja i iskustva gluvih i čujućih glumaca, i koja će publici dati novi način gledanja na gluve i osobe sa invaliditetom uopšte - kroz njihove sposobnosti namesto njihovog hendikepa. Ovo bi bila prva predstava neverbalnog tipa i globalno razumljiva u Nišu gde bi zajedno na sceni nastupali gluvi i čujući glumci.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
https://youtu.be/pFzNYn1gNLg
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija