Virtuelni vodič kroz Novi Pazar
Vodič kroz Novi Pazar
Virtuelni vodič kroz Novi Pazar
679
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Vodič kroz Novi Pazar
Projekat u 250 reči
Mobilna aplikacija koja će predstavljati interaktivni vodič sa virtuelnim prikazom mape kulturno-istorijskih spomenika, javnih ustanova, ugostiteljskih i drugih važnih objekata. Aplikacija će korisnika locirati i voditi do najznačajnijih lokacija, a izgled kulturno-istorijskih objekata na telefonu će biti proširen istorijatom, anegdotama, fotografijama od 360 stepeni i audio sadržajem. Na inovativan način bi se prikazali i drugi sadržaji kao što su ugostiteljski objekti, šoping mesta, smeštajni kapaciteti, prirodna bogatstva i sve ono što bi turiste zanimalo. Pomoću aplikacije će korisnik imati i mogućnost pretraživanja događaja, pronalaska tačnog mesta zbivanja, sve uz mogućnost korišćenja navigacije. Naravno, jedna od opcija će biti i prikaz zanimljivih turističkih tura.
Doprinos projekta široj zajednici
Turizam je privredna grana koja mnogo lakše od ostalih grana stvara dodatne mogućnosti za povećane zaposlenosti I rast bruto društvenog proizvoda. Novi Pazar je najmlađi grad u Srbiji sa stopom nezaposlenosti od oko 40%. Cilj samog projekta i aplikacije je motivisati turiste ne samo da dođu u Novi Pazar, već da se što duže zadrže i obiđu mnoge znamenitosti, prirodna bogatstva i ostale zanimljive sadržaje. Težićemo tome da im ponudimo uvek nešto više od očekivanog, što će doprineti većem profitu privatnog i javnog sektora. Samim tim če se povećati svest sugrađanja i očuvanje kulturno-istorijskih spomenika, stvaranje novih sadržaja (i radnih mesta) u gradu radi povećanja turističke ponude i broja turista u gradu.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Aplikacija “Virtuelni vodič“ nije izmišljanje tople vode, jer je svaki veći turistički grad poseduje. Ali... Da li znate da skoro 50% država u svetu poseduje manje od 3 „Unesco“ spomenika? Samo Novi Pazar ih poseduje toliko, i to u okviru kompleksa Stari Ras (Manastir Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petrova crkva). Tu su još nekoliko vekova stare džamije otomanske arhitekture, hamami, banje, biosfera Golija, Pešterska visoravan, najpovoljnije šoping mesto u Srbiji, sa najboljom gastro ponudom i mnogim drugim. Vođeni svim tim činjenicama i onim što raspolažemo smatramo da i Novi Pazar zaslužuje ovakvu aplikaciju i uvereni smo da je projekat SUPER(ste) jedinstven na svoj način, da će iznenaditi veliki broj ljudi u pozitivnom smislu i svrstati Novi Pazar tamo gde mu je mesto. Jedan od turističkih centara Balkana!
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Promena svesti o kulturno-istorijskim spomenicima, veća briga o njima, kreiranje novih turističkih sadržaja (samim tim i radnih mesta), ujedinjenja više institucija oko jednog cilja. Boljeg pozicioniranja Novog Pazara na turističkoj mapi Srbije i Balkana.
Osnovni cilj projekta
Bolje pozicioniranje Novog Pazara na turističkoj mapi Srbije, povećanje broja turista i njihovo zadržavanje u gradu uz lakšu orijentaciju i bolje upoznavanje sadržaja grada i okoline.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Dizajniranje i izrada aplikacije i kreiranje virtuelnog sadržaja. Povezivanje sa turističkim vodičima u cilju kreiranja turističkih tura. Uspostavljanje saradnje sa Turističkom organizacijom, gradskim i javnim ustanovama radi konstantnog ažuriranja događaja i novosti. Marketing u okviru aplikacije, uz povezivanje sa lokalnim privrednicima radi prezentacije njihovih ugostiteljskih i drugih objekata, kako bi Vodič učinili samoodrživim projektom, spremnim za još bolje verzije, sadržaje i poduhvate.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija