Yugowave Karavan
Yugowave Karavan
21
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
Udruženje za kulturni razvoj građana SWITCH
Oblast projekta
Kultura
Projekat u 250 reči
"YUGOWAVE Karavan" je pokretni muzički festival u Kragujevcu, koji bi se održavao na dve različite lokacije u Kragujevcu, kao dva povezana jednodnevna događaja, zimi i leti.
Projekat ima za cilj da oživi/vrati zaboravljene lokacije, kragujevačke "spomenike kulture" - kroz audio vizualne događaje čija je tematika novo-aktuelni, lokalni, kulturni pokret YUGOWAVE, projekat koji pokazuje film, muziku, umetnost i reklame 80ih i 90ih, sa prostora stare Jugoslavije na digitalizovan način u kombinaciji sa synth/retro wave melodijama koje se u poslednje 2-3 godine vraćaju na scenu kroz holivudske filmove, reklame i gaming industriju.
Pored samog održavanja događaja, ideja je da se neguje i podrži novi kulturno/umetnički pokret YUGOWAVE, kroz redovno objavljivanje audio/viuzualnog materijala na društvenim mrežama/internet portalu i tako dopre do što većeg broja mladih iz regiona.

Zimska Lokacija - Winter Edition (kapacitet prostora 1300 posetilaca):
Hol Gradskog Doma “Dom Kulture” - predvorje bioskopa Šumadija
Nekada vrlo popularan lokalitet za izlaske Kragujevčana, i do pre 11 godina najkvalitetniji bioskop u Šumadiji, danas je potpuno neiskorišćen. Tematika događaja (audio/vizualna) - kinematografija YU kulture.

Letnja lokacija - Summer Edition (kapacitet prostora 3000+ posetilaca):
Zastavina Bašta “Stan upravnika zavoda” - Lokacija pripada kompleksu poznatog kragujevčkog kompleksa “Knežev Arsenal”, koji predstavlja spomenik kulture od visokog značaja. Sama lokacija Zastavine Bašte je poznata po tome što je još davnih 50ih godina bila mesto za igranke Kragujevčana. Tematika događaja (audio/vizualna) - automobilska industrija “Zastava”, osvetljeno crvenim motivima koji u kombinaciji sa slikama i vizualnim motivima logo-a Zastave i automobila Jugo daju specifičan doživljaj nekadašnjeg zlatnog doba našeg grada.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
YUGOWAVE, muzički žanr koji pokazuje film, muziku, umetnost i reklame 80ih i 90ih, država stare Jugoslavije na digitalizovan moderan način, je zapravo podžanr Synthwave-a li je jedinstven za naše prostore. Trenutno na internetu se može naći par remixa koji imaju po više stotina hiljada pregleda, što iz regiona, što iz celog sveta. Našim projektom bismo bili prvi koji bismo to pretvorili u muzički događaj i pružili novu vrstu kulturno/umetničke zabave mladima, a ujedno to odradili na lokacijama od značaja za kulturnu istoriju Kragujevca koje su u međuvremenu počele da se zaboravljaju.
Tako da slobodno možemo da kažemo da naš projekat spada u sve ti grupe ovog konkursa kultura, umetnost i obrazovanje!
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
SWITCH je uspeo da svoje ideje sprovede na delu, da neke inovativne stvari isproba u praksi i da mnogo puta pogreši ali da nauči na tim greškama. I verujemo da ćemo još mnogo da grešimo ali i da učimo i poboljšavamo naše znanje kroz širenje neke vrste kulture za koju mi verujemo da treba da bude što više zastupljena među nama i mlađima. Jer život nisu materijalne stvari već prijateljstvo i ljubav koje vremenom stičemo i čuvamo.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija