Projektna klinika
Projektna klinika

Ovo je naš kutak u kome razgovaramo o idejama, razmenjujemo iskustva, pružamo mentorsko savetovanje i zajedno gradimo kapacitete za uspešno sprovođenje ideja učesnika. Za sveže savete i odgovore na pitanja vrati se na stranicu aprila, kada ćemo sa ekipom iz Centrifuge otvoriti nove teme!
Postavi pitanje, započni temu, podeli iskustvo, daj savet, preuzmi inicijativu!

Poštovani gospodine Radenkoviću, Udruženje roditelja se krajnje iskreno potrudilo u protekla tri meseca da izvrši sve pripreme za projekata "Škola i studije su naša šansa". Naime, kao roditelji srednjoškolaca,a jednim delom i studenata, kontaktirali smo sa učenicima i studentima, i zajedno sa njima utvrdili šta nam je najbitnije da bi se ostvario projekat sa kojim smo konkurisali. U tom cilju, kao Udruženje smo početkom jula bili na sastanku kod gradonačelnika Grada Šapca, gospodina Nebojše Zelenovića i razgovarali sa njim o pružanju podrške Grada Šapca našem projektu. Gospodin Zelenović je izuzetno toplo prihvatio nas i naš projekat i rekao da će Grad Šabac i gradska uprava sve učiniti što je u njihovoj moći, da nam pomogne, i da imamo njihovu punu podršku. Takođe nam je rekao, da u ova teška vremena, svaki dinar koji dođe u Šabac, našem gradu puno znači. Ovaj sastanak nam je rešio osnovni problem i sa ponosom možemo da kažemo da sada imamo punu podršku lokalne zajednice. Udjedno ova podrška se odnosi i na Kulturni centar Grada Šapca, u kojem bi se odvijao jedan deo projekta. Nakon toga, kontaktirali smo nekoliko direktora srednjih škola i obavili i sa njima radne sastanke. Svi direktori, na čelu sa direktoricom Šabačke gimnazije gospođom Isaković, su nam takođe dali punu podršku i rekli da će aktivno učestvovati u projektu. Tokom septembra obavićemo i razgovore sa direktorima visokih škola čiji je osnivač Republika Srbija, na teritoriji Grada Šapca, a to su Vaspitačka, Poljoprivredna i Tehnološka, tako da ćemo u potpunosti zaokružiti ceo projekat koji se pre svega odnosti na srednjoškolce i studente. Već smo obavili razgovore sa nekoliko malih i srednjih privrednih subjekata u Šapcu i obezbedili i njihovu podršku projektu, a u jednom delu i edukaciju u skladu sa projektom. Mislim da smo vam dali detaljnu sliku svega što smo uradili, i bilo bi nam drago nas uputite šta još da uradimo u narednom periodu. Svako dobro, Vladimir Gvozdenović predsednik Udruženja roditelja
Pre 1674 dana
Superste: Draga ekipo, Pravila, kao i način biranja projekata za naredne faze programa su komunicirani tokom svih događaja i dostupni su na platformi tokom celog procesa. (www.superste.net/korisni-linkovi/faq/) Odluka koji projekat treba proći poverena je zajednici. Smatramo da je trud uložen u promociju i širenje ideje podjednako važan kao i projekat. Na vama je bilo da odlučite koliko ćete vremena posvetiti približavanju vaše ideje zajednici. Podsećamo i da je podrška na Fejsbuku i Tviteru iznosila po 15%, dok je podrška preko sajta 70% konačnog zbira. Vaša ideja je super i mi se nadamo da ovde nećete stati jer ste pokazali veliki potencijal. Veliki pozdrav!
Pre 1669 dana
Udruženje Roditelja: Uz svo dužno poštovanje timu Superste i ERSTE banke, moramo prokomentarisati ishod glasanja, prilikom kog je naš projekat završio sa samo 37 bodova i shodno tome nije prošao. Očigledno je da mi kao Udruženje nismo dovoljno pažnje posvetili samom glasanju, smatrajući da kvalitet projekta sam po sebi donosi dovoljan broj bodova. Na žalost to nije tako... Kvalitet projekta je nebitan, bitna je samo tehnika umrežavanja pasioniranih ljubitelja fejsbuka i twitera, pa nakon toga logovanja preko gmail naloga i glasanja za određeni projekat. Kada je tako, onda se desi da pojedini projekti imaju ogroman broj glasova, a da to ne zaslužuju, jer nije bitan kvalitet nego tehnika glasanja. Naše mišljenje je da je ovakav prilaz krajnje nekorektan prema učesnicima konkursa i da favorizuje već dobro uvežbane ekipe iz pojedinih gradova i regiona da prolaze na konkursu. Kada ste nas pozivali da učestvujemo na konkursu, to nam niste rekli. U ostalom, da smo znali da je tako, ne bismo ni učestvovali u ovom takmičenju društvenih mreža i ekipa koje su uhodane u tome, jer je to potpuno bespotrebno i uzaludno trošenje vremena. S poštovanjem, Udruženje roditelja Šabac
Pre 1669 dana
Snezana Golic: Snežana Golić u vezi sa Putujuće Iskrice bontona. Čitamo, učimo, razmišljamo i divimo se odličnoj organizaciji. Pohvale za superste ekipu, mentore i divne projekte sa kojima se družimo. Hvala na prilici da učestvujemo u jednoj zdravoj i dobronamernoj priči. Sve što smo želeli da saznamo pitale su naše kreativne kolege, pa nama ostaje da kažemo HVALA !!!
Pre 1673 dana
Snezana Golic: Snežana Golic u vezi sa Putujuće Iskrice bontona. Pratimo kliniku, čitamo, učimo i uživamo !!! Čista desetka za celu ekipu i sve mentore!!! Hvala !
Pre 1673 dana
Vidi 4 komentara
Poštovani Dejane, pažnju mi je skrenuo detalj iz Vaše biografije sa izvođenjem umetničkog projekta u centralnom zatvoru. Jedan od primera primene platforme Khan Akademije i njenih obrazovnih materijala je bila u američkom zatvoru (http://life.khanacademy.org/post/63609132325/idaho-prisoners-use-khan-academy-offline-to-study). Ako imate neke informacije koliko bi bilo moguće tako nešto izvesti kod nas, bio bih zahvalan. P.S. Korišćena varijanta platforme (KA Lite) radi potpuno offline, nema interakcije sa javnim internetom, pa bi neke sigurnosne potrebe bile zadovoljene.
Pre 1676 dana
Trenutno nema komentara
Poštovani Marko, imao bih pitanje za Vas, pošto ste se bavili video i filmskom produkcijom. U planu naše, za sada neformalne organizacije, na srednji i duži rok jeste da sami radimo sinhronizaciju besplatnih obrazovnih snimaka na srpski jezik. Interesovao bi me Vaš savet kako da krenemo u tom smeru. Možemo angažovati postojeće studije, možda u nekom filantropskom obliku, a moguća je i promocija kompanija kroz "credit-screen" svakog snimka. Možemo sarađivati sa visokoobrazovnim institucijama koje imaju montažu u programu, pa da im rad na ovome bude deo studiranja. A možemo se i sami minimalno opremiti za snimanje glasa i montažu. I originalni snimci Khan Akademije nisu rađeni pomoću preskupe opreme, pa verujem da je i ovo realna opcija. Bilo koji savet na ovu temu bi bio od koristi. Hvala!
Pre 1676 dana
Aleksandra Kosanovic: Da se i ja uključim, kako je ovo ozbiljan i vrlo obiman projekat sumnjam da bi saradnja sa postojećim studijima bila održiva na duge staze, pa vam to ne bih preporučila. Mnogo više mi se dopada opcija koju je i kolega Marko podržao -saradnja sa fakultetima - mislim da biste lako mogli da ostvarite saradnju sa FDU-om ili sa Institutom SAE u Beogradu http://belgrade.sae.edu/en-gb/home/ - gospođa Olivera Lazarević je prilično otvorena za saradnju, mislim da možete sa njima najpre da pronađete zajednički jezik.
Pre 1672 dana
Igor Popov: Marko, hvala na savetima. Mobilni studio je odlična ideja. Pokušaćemo onda sa tim, a i paralelno sa drugim partnerima iz svih pomenutih opcija, pa šta prođe :-)
Pre 1672 dana
Marko Radenković: Igore, sama lista opcija koju ste popisali vrlo jasno ilustruje da ste već i sami odlično promislili o ovome. Imajući u vidu da je cilj vašeg projekta da dodatno "otvorite" Khan platformu kroz lokalizaciju, mislim da bi bilo dobro da pokušate da izgradite svoju malu zajednicu koja će moći individualno da radi na tim konkretnim poslovima sinhronizacije. U tom smislu, mislim da je opravdana strategija paralelno raditi sa profesionalnim studijima, fakultetima, kao i sa freelancer-ima. Ako raspolažete svojim prostorom, predlažem da formirate i svoje male montaže - danas oprema nije toliko skupa. A i ovo bi mogao da bude idealan projekat za in-kind podršku od strane proizvođača / zastupnika video i audio opreme u našoj zemlji. Razmislite i o kreiranju nekog mini mobilnog studija koji bi služio za obuku novih saradnika. S obzirom da za sinhronizaciju nije potrebna zahtevna i skupa oprema, time možete da izgradite mrežu saradnika koji u kućnim uslovima mogu da produciraju sadržaj za vašu platformu. Ustanovljivanjem nekih nagrada i pogodnosti ta mreža "contributor-a" može da bue glavni nosilac celog posla. Pozdrav
Pre 1675 dana
Vidi 3 komentara
Neda Aleksić objavljuje:
Inicijatorka projekta govori za list Danas od projektu. http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/muzicka_laboratorija_za_bebe.39.html?news_id=306975
Pre 1676 dana
Trenutno nema komentara
Poštovani Aleksandre, Interesuje nas kako možemo da promenimo sliku pozadine. Trenutno je neutrlno plava, a mi bismo voleli da je personalizujemo. Zahvalne članice projekta - Svirajmo klasiku
Pre 1677 dana
Superste: Draga ekipo, Za promenu vizuala je potrebno da pošaljete sliku na superste@dokukino.org i naš tim će vam zameniti. Superste pozdrav!
Pre 1677 dana
Planiramo da pokrenemo internet televiziju na kojoj će mladi ljudi moći da dele svoje veštine i ideje. Koji je po Vama najbolji način da promovišemo ovu televiziju kod mladih i da ih zainteresujemo da podele svoje veštine sa nama?
Pre 1678 dana
Aleksandra Kosanovic: Morate ići tamo - gde su mladi. Na društvenim mrežama, po fakultetima, klubovima, popularnim kafićima, sportskim klubovima, šetalištima, teretanama, studijima za jogu, pilates, univerzitetska biblioteka, čitaonica..i slično. Fakulteti će Vam dozvoliti da okačite postere sa informacijama, delite liflete (to zaista nije skupo), možete da zamolite i knjižare da vam učine uslugu i okače vaš poster. Angažujte koleginice da podele na najprometnijim mestima liflete, a verujem da vas ni jedan vlasnik kafića i kluba neće odbiti. Studentske menze su takođe dobro mesto za razmenu informacija. Društvene mreže ne moram da vam objašnjavam, a možete da organizujete da vam i Narodne novine objave kraći tekst i poziv za učestvovanje, kao i lokana TV Belami će to rado učiniti sigurna sam. I naravno, WOM (word of mouth) ne treba zanemariti. Pričajte o tome svima, širite.
Pre 1672 dana
Konkurisali smo za Superste podršku za projekat Izrazi se, koji je zamišljen kao dvodelni projekat iz oblasti umetnosti, kulture i edukacije: radionice i predavanja sa odgovarajućim gostima - umetnicima i predavačima - za srednjoškolce i mlađe studente, tokom koje bismo razgovarali o aktuelnim društvenim problemima koji se tiču mladih i podsticali ih na kreativnu komunikaciju sa ovim temama kroz književnost, fotografiju, kratki film+konkurs za mlade iz zemalja u okruženju da nam šalju svoje radove i na kraju od pristiglih radova i radova polaznika napravljena bi bila mini izložbu/tribina gde bi jedan od ciljeva bio upoznavanje, druženje i debata mladih na teme kojima smo se bavili. Dugoročni cilj nam je da po završetku projekta kroz osnivanje udruženja, a sa ranijim iskustvom i iskustvom projekta Izrazi se, pokrenemo jednu takvu radionicu koja bi pružila mogućnost stalnog angažmana. Ono što nas zanima i u čemu bi nam značila svaka sugestija s obzirom da prvi put na ovaj način realizujemo ideju, jeste na koji način je najbolje takav projekat izložiti komisiji Superste u drugom krugu konkursa, kako bismo im približili svoj projekat i uverili ih u njegovu održivost. Na šta naročitu pažnju treba da obratimo, da li su i takvim situacijama važnija obrazloženja idejne ili finansijske konstrukcije? Da li prezentaciju projekta treba da prati i pisana verzija? Takođe, s obzirom da je reč o projektu koji povezuje umetnost-kulturu-obrazovanje, šta mislite kome bi bilo najbolje da se obratimo kao ciljnoj grupi za podršku tokom poslednje faze glasanja, ukoliko bismo u nju prošli, budući da smo sa FB grupom dostigli neki prag koji teško dalje prelazimo. Koje nam efikasne načine aktivne i direktne kampanje predlažete za jedan projekat ovog tipa?
Pre 1679 dana
Marko Radenković: Draga Natalija, iskreno, ne znam koja su očekivanja Erste komisije u drugoj fazi konkursa. Ono što mogu da zaključim, čitajući detaljnije o vašem projektu, to je da je vaš najveći "kapital" i vrednost upravo ciljna grupa i mladi na koje želite da utičete. Mislim da ćete demonstrirati posebnu ozbiljnost u razvoju projekta, time što ćete pokazati da ste uspeli da doprete do te publike i time brojčano ili kvalitativno ukažete na realnu potrebu za vašim aktivnostima. Razmislite kako da do prezentacije projekta, prikupite neki realan i merljiv feedback od vaše ciljne grupe. Time se donekle naslanjam i na pitanje kako da dodatno aktivirate vašu zajednicu kroz društvene mreže. Mislim da kroz Facebook možete mnogo više da uključite mlade tako što ćete se povezivati sa sličnim organizacijama i programima, ali i time što ćete kreirati sadržaj: možda mini ankete kroz koje ćete moći da ispitate teme i oblasti vaših radionica. Možete neke od moderatora da angažujete da kreiraju zanimljive i kratke tekstove kojima ćete doprineti da ljudi dodatno share-uju vaš sadržaj. Ako je cilj vašeg programa kreiranje nove generacije mladih, važno je da u svojoj komunikaciji to i demonstrirate. Ne samo kroz "motivacione poruke", već i kroz primer teksta/poruke/tweet-a koji će kreirati neko iz vašeg tima, ili budući moderator tih istih radionica.
Pre 1676 dana
Nakon završetka predavanja u svakoj školi, planiramo da izradimo neku vrstu sertifikata/zahvalnice za sve koji su učestvovali u radionicama i na predavanjima. Budući da su u pitanju đaci, da li imate neku preporuku vezanu za dizajn, tj. izgled tih sertifikata?
Pre 1679 dana
Alisa Kockar: Važi li isto i za promo materijal poput plakata?
Pre 1676 dana
Aleksandar Maćašev: Najbitnije je da se u dizajnu sertifikata stavite u ulogu nekoga od 14 do 17 godina i zamislite šta biste rado pokazali prijateljima i okačili na zid. Ja vidim nešto između igrivog dizajna za mlađu decu i "akademski" dizajniranih diploma za odrasle. Bitno je i da se na diplomi komuniciraju vrednosti koje promovišete, ali ne uz obilje ilustracija, nego decentno, kroz izbor boja i tipografije i opšte vizuelno oblikovanje. Sertifikat treba da bude dobar komad štampanog materijala i da dobitnici osećaju ponos što su učestvovali na vašim radionicama. Za dizajn sertifikata bi bilo dobro angažovati mladog dizajnera.
Pre 1677 dana
Pozdrav svima, kada sam pisao projekat nisam ubacio sve potrebne linkove pa su me zvali da to napravim... napravio sam i projekat je pusten za glasanje... glasali su najblizi i malo sam izgubio veru u sve to... kasnije sam shvatio kako je projekat koji je zapravo napisan u poslednjem trenutku zanimljiv i dao sam sve od sebe da sakupim podrsku ljdu oko sebe.. ukljucio sam mnogo osoba koji zele da urade nesto po tom pitanju... pitanje je u vezi potrosnog materijala tj sadnica koje bi se sadile u realizaciji tog projekta. zanima me kojim se metodom te sadnice kupuju i da li je potrebno nesto da bi se opravdala potrosena sredstva ili je to izbor realizatora projekta. kako bi videli kakvu paznju dobija nasa ideja iz svog budzeta smo realizovali neki mini projekat koji je bio u rangu do 100 000 dinara. i meni se generalno svidja kako to izgleda ali me zanima kakva bi procedura trebala tokom nabavke potrosnog materijala kada bi morali da pravdamo ulozena sredstva donatorima ili nekom fondu. Hvala vam.
Pre 1679 dana
Ljiljana Bodnar: mada mislim da je moj glas ubrojan ipak još jednom da podržim. da li je paunlovija ili nešto drugo, sve mi je jedno. drvo je uvek radi za naša pluća. ipak odnedavno sam počela da čitam o ovoj biljci i mnogo mi se dopada, razmišljam da jedno drvo posadim (mada prostora baš nemam previše), mimo ove akcije. u svakom slučaju samo mođe da koristi.
Pre 1647 dana
SS Zeki: Hvala vam na odgovoru, ideja je unešena nešto pred kraj konkursa i posle nisam bio u mogućnosti da izmenim tekst i ostalo je nažalost tako i sada ne znam gde bi moglo sve to da se popravi. Veoma mi je žao što to kvari celu sliku o ideji i rado bi izmenio pravopisne greške kad bih imao prilike.
Pre 1672 dana
Aleksandra Kosanovic: Iako nisam baš kompetentna kada su ovakvi projekti u pitanju, postoje opšta pravila poslovanja, pa se tako i Vi morate pridržavati istih. Da biste uopšte dobili finansijsku podršku za ovaj projekat morate uraditi i temeljnu procenu SVIH troškova (koliko sadnica, po kojoj ceni, da li postoji mogućnost dobijanja gratis sadnica u odnosu na naručenu količinu, od kog dobavljača, da li osnovna cena sadnice uključuje i transport, rok dostave, PDV i slično) Na bazi toga i vase precizne računice donator odobrava sredstva i naravno, očekuje da ih Vi detaljno i opravdate kroz finansijski izveštaj i priložene račune po izvršenju projekta. Dobavljač mora da Vam izda račun, to je njegova zakonska obaveza. Srpski rečeno dobijeni novac morate trošiti namenski, za ono za šta ste ga dobili. I morate ga na kraju opravdati. Više o ovome bi Vam eventualno mogle reći moje kolege Aleksandra Vasić i Đorđe Krivokapić, pa im se obratite. I još nešto - molim Vas da lektorišete tekst na stranici Opis projekta, nedopustivo je da jedan ovako dobar projekat ima toliko slovnih i pravopisnih grešaka. Povedite računa o pravopisu svakako i kad postavljate pitanja - i samo napred!
Pre 1672 dana
Dejan Restak: Ovo pitanje je kod mene u inboxu, pa prosto osećam obavezu da se oglasim. Nažalost nemam ništa pametno da kažem, jer mi je oblast i problemtika potpuno nepoznata. Žao mi je. Želim sve najbolje.
Pre 1676 dana
Vidi 4 komentara
Na koji način promovisati projekat "Pokreni svoju budućnost" kako bi se što pre proširila ideja i smisao projekta? Unapred zahvalna :)
Pre 1680 dana
Trenutno nema komentara
S obzirom da se projekat ``Pokreni svoju budućnost`` prvi put pokreće u Šapcu, zanima me na koji se način pozicionirati među đacima, roditeljima, školama koji i jesu deo projekta? Na koji se način pozicionirati? Unapred zahvalna :)
Pre 1680 dana
Branislava Markovic: Hvala Vam puno na odgovoru :)
Pre 1673 dana
Dejan Restak: Ponoviću odgovor koji sam dao kolegama koji imaju sličnu ciljnu grupu, odnosno žele da radi u školama sa djacima. Mislim da je ključno ući u škole, a promocija nakon toga prosto postaje organska, od usta do usta od škole do škole. Dakle ključ je u ulasku u škole i kontaktu sa decom: ----------------------------------- Kao roditelj dva osnovca rekao bih da je suštinski bitan savet onaj koji je dala Aleksandra Kosanović: "Moj Vam je savet, da se obratite Savetu roditelja direktno (dopis uputite Direktoru škole za savet roditelja) .... " Ukoliko taj pristup da rezultate i uspete da se nametnete, onda svakako strategiju promocije treba graditi na toj osnovi. Na primer mnoge sportske sekcije (šah, košarka, fudbal, pa čak i teniske škole...) dobijaju prostor u našoj školi za promociju svojih programa. To uključuje sve, plakate na ulaznim vratima, flajere, promotivna okupljanja dece itd. Zaista ne znam pod kojim uslovima škole dopuštaju ove aktivnosti, možda to zna neko od kolega. Dakle, ovo bi svakako bio ključan kanal promocije. Ukoliko biste na takav način stekli bazu "ranih korisnika" mogao bih sa priličnom sigurnošću da pretpostavim da bi vaš problem promocije bio rešen. Mnogo biste lakše širili vašu prisutnost u drugim školama, a takođe imali biste vrlo jaku priču za internet kanale promocije kojima već sasvim dobro baratate. Ako mislite da je ovaj pristup koji je Aleksandra predložila iz nekog razloga vama nemoguć, javite pa ćemo razsmisliti šta su alternative. - See more at: http://www.superste.net/project/iskoristi-dar/#sthash.3NzSFZsM.dpuf
Pre 1676 dana
Šta bi, po Vašem mišljenju, bila najbolja sterategija za okupljanje zajednice oko ideje kao što je Baby Artysh, s obzirom da je potrebno izgraditi publiku i određene navike kod iste koje još uvek nisu široko utemeljene u našoj kulturi? Kako doći do publike i animirati je da prisustvuje koncertima? Jedna od ideja koju imamo obuhvata promotivne koncerte u septembru i pitamo se koje lokacije bi bile interesantne, a koje bi okupile roditelje i decu. Pozdrav!
Pre 1682 dana
Neda Aleksić: Hvala puno na odgovorima i zadatom poslu! :)
Pre 1671 dana
Aleksandra Kosanovic: Draga Nedo, s obzirom da koncerte planirate u septembru, dok je još lepo vreme, možda ne bi bilo loše da razmislite i o predvečernjem/večernjem koncertu na otvorenom, u prostoru koji je lako pristupačan i prolazan - pa da na taj način privučete pažnju i svih ostalih prolaznika, posetioca. na primer, plato ispred Cvijete Zuzorić je odlično mesto upravo za takva okupljanja. Trenutno se ne koristi i mislim da bi ga Opština Stari Grad vama rado ustupila. Nadam se bez ikakve nadoknade. Samo morate krenuti sa traženjem dozvole blagovremeno. A što se tiče same promocije koliko je važna najava koncerta toliko je važno i da se dogadjaj u medijima isprati. Možete sami poslati mailove svim redkacijama dnevnih novina/internet izdanja (vrlo često u impresumu stoji i mail urednika odgovarajuće rubrike). Tako na primer kada pišete Politici obavezno naglasite za rubriku Sinoć u gradu, a ostalima za Beogradsku rubriku. I važno je da svima dostavite i fotografiju. Povežite se i sa udruzenjem Roditelj, njihova stranica je jako posećena http://www.roditelj.org/, takodje i http://www.lepotaizdravlje.rs/moja-beba/ (u junu su najavili koncert filmske muzike Dečje filharmonije) i slično. Takođe ne bi smeli da preskočite ni TV emisiju Vodič za roditelje (oni će rado napraviti TV prilog na TV B92) i objaviti i na internet stranici kao i u štampanom izdanju ako imate na primer fiksiran plan koncerata : http://www.vodiczaroditelje.rs/clanak/tv-emisije. I naravno slažem se sa Dejanom Restakom, socijalne mreže morate uključiti. Magazini: Mama (Adria media) Mama i Beba (Color Press) i Vodič za rodtelje. fyi
Pre 1672 dana
Dejan Restak: Projekat je sam po sebi vrlo zanimljiv i jedinsten. Smatram da bi jedan kvalitetno osmišljen i dobro organizovan događaj bio vest na mnogim domaćim televizijama kao i ostalim medijima. Mislim da je dobro odmah nakon promotivnog događaja imati uskoro sledeći veći događaj i iskoristiti prisutnost u medijima za njegovu najavu. Tačnije svrha ovog promotivnog bi po definiciji trebalo da bude najava glavnog ;) Sve naravno propratiti na društvenim mrežama, objaviti rekacije klinaca sa koncerta, snimiti naravno uz odobrenje roditelja. Odvojiti simboličan budžet za promociju na Fejsbuku (tipa 100 EUR za nedelju dana) između promotivnog događaja i glavnog. Srećno ! ;)
Pre 1676 dana
Vidi 3 komentara
Neda Aleksić objavljuje:
Nešto više o ideji vodilji projekta možete pročitati i na http://organvlasti.com/preporucujemo/akcije/uticaj-muzike-na-razvoj-dece/. Uživajte :)
Pre 1683 dana
Trenutno nema komentara
Na koji način da obezbedimo da mediji odnosno televizije sa nacionalnom frekvencijom naprave prilog o našem projektu. Problem je što se naš projekat realizuje daleko od Beograda i takve stvari nisu interesantne medijima?
Pre 1683 dana
Aleksandra Kosanovic: Mislim da je to stereotip da mediji sa nacionalnom pokrivenošću smatraju neinteresantnim vesti iz unutrašnjosti - pre su neobavešteni. Slažem se sa Dejanom, najbolje je krenuti iz lokala a "dobar glas se daleko čuje" - pa da i ostali preuzmu vest. Ono što bih vam preporučila je da malo pojačate vest u smislu da je napravite još društveno-korisnijom/odgovornijom. Na primer da uključite decu iz prihvatilišta, doma za nezbrinutu decu da možda i oni daju likovni predlog po čijim motivima bi studenti izveli taj 1 mural koji je njima namenjen - ili nešto tog tipa, da još malo zavrtite stvar da bude još jača, bolja i medijima 100% interesantna. Ako pak to nije moguće, podelite projekat u 2 Pr-ovske faze, najavu i finale. Zamolite Color Press na primer da Vam bude medijski sponzor, da Vas isprate u svim svojim izdanjima, možete to isto uraditi i sa dnevnim novinama, sve imaju rubrike tipa Vesti iz regiona, Kultura i slično. RTS-u bi bilo interesantno da objavi prilog kada sva 4 murala budu gotova ili bar 2, pogotovu ako otvaranju prisustvuju i neki gradski čelnici, autori. Možete se poslužiti i starim trikom - ukoliko već postoji neko dešavanje u Užicu koje mediji prate, da iskoristite priliku i "nakalemite se". Bitno je da napravite plan koga biste voleli da kontaktirate, da pronađete e-mail adrese urednika programa/rubrika i da im dostavite kraće saopštenje sa lepim fotografijama ili pak kraći prilog maksimalne dužine 2 minuta. Budite uporni ali i ljubazni. Lokalna dopisništva mogu mnogo da vam pomognu.
Pre 1672 dana
Dejan Pavlović: Kontaktirajte lokalna dopisništva i iz Vašeg projekta izvucite na videlo najneobičniju i najintrigantniju stvar i eto Vas na nacionalnoj frekvenciji.
Pre 1677 dana
Koji je najbolji način za promociju ovakvog projekta, naročito ako uzmemo u obzir da su nam ciljna grupa đaci, ali i to da su nam bitni i njihovi roditelji i nastavnici? Do sada smo se najviše oslanjali na internet promociju, budući da tu imamo najviše prostora i to nam je poznat teren. Hvala unapred na odgovorima. :)
Pre 1684 dana
Dejan Restak: Kao roditelj dva osnovca rekao bih da je suštinski bitan savet onaj koji je dala Aleksandra Kosanović: "Moj Vam je savet, da se obratite Savetu roditelja direktno (dopis uputite Direktoru škole za savet roditelja) .... " Ukoliko taj pristup da rezultate i uspete da se nametnete, onda svakako strategiju promocije treba graditi na toj osnovi. Na primer mnoge sportske sekcije (šah, košarka, fudbal, pa čak i teniske škole...) dobijaju prostor u našoj školi za promociju svojih programa. To uključuje sve, plakate na ulaznim vratima, flajere, promotivna okupljanja dece itd. Zaista ne znam pod kojim uslovima škole dopuštaju ove aktivnosti, možda to zna neko od kolega. Dakle, ovo bi svakako bio ključan kanal promocije. Ukoliko biste na takav način stekli bazu "ranih korisnika" mogao bih sa priličnom sigurnošću da pretpostavim da bi vaš problem promocije bio rešen. Mnogo biste lakše širili vašu prisutnost u drugim školama, a takođe imali biste vrlo jaku priču za internet kanale promocije kojima već sasvim dobro baratate. Ako mislite da je ovaj pristup koji je Aleksandra predložila iz nekog razloga vama nemoguć, javite pa ćemo razsmisliti šta su alternative.
Pre 1684 dana
Aleksandra Kosanovic: Definitivno društvene mreže. Klinci su tamo - volela bih da uključite i You tube kanal ako ga već nemate, taj uzrast kome se Vi obraćate veoma prati taj kanal /pa možete napraviti i postaviti neki filmić koji možete sami uraditi. Možete zamoliti i neke poznate blogere koji prate modu/sport/muzičku scenu da Vam izadju u susret, klinci prate te sadržaje. Lično nisam baš neki veliki fan postera, medjutim po školama su oni uvek na upadljivim mestima, i vidim da roditelji obraćaju pažnju na iste, ali i deca. Pogotovu u septembru kada se po školama postavljaju posteri za vannastavne aktivnosti. Posteri su prilično skupi, pa možda nije loše da dogovorite sa nekom štamparijom da vam izadje u susret i bude pokrovitelj, a možete sami uraditi dizajn. Takođe, možete organizovati i TV/radio gostovanja, pisati urednicima adekvatnih programa da Vas preporuče za gostovanja. Takođe, možete zamoliti i direktore škola/gimnazija da postave na njihove sajtove info sa linkom. Mislim da bi to rado učinili/ili da vas povežu sa onima koji te sajtove uredjuju.
Pre 1684 dana
U cilju promocije projekta, početkom sledeće godine bismo želeli da napravimo događaj koji bi bio informativno-edukativnog karaktera, jer ćemo do tada već imati nekoliko formiranih online kurseva. To ste me posavetovali kada smo razgovarali u "KC Grad" i predlog mi se veoma svideo. Tada ste mi rekli da, iako je naš projekat prvenstveno orijentisan na online okruženje, ne bi bilo loše da napravimo događaj kojim bismo promovisali "Virtuelnu učionicu" i tako okupili zajednicu i u "offline" okruženju. Da li imate ideje kojim sadržajima da obogatimo taj događaj i da li smatratrate da treba da ga organizujemo sami ili u saradnji sa NSZ, gradskom upravom, nekom nevladinim organizacijom i slično? Želeli bismo da posetioci događaja steknu pozitivna iskustva i da ih to podstakne da u budućnosti posećuju našu online platformu i da se na taj način neformalno obrazuju. Želeli bismo da čujemo vaše predloge i savete, budući da imate mnogo više iskustva od nas.
Pre 1685 dana
Dejan Restak: Uključivanju eksternih partnera u priču uvek prethodi motiv, neki cilj ili potreba koji želimo da ostvarimo (added value). Osim materijalne (sponzorstvo npr) partner nam može biti i neko ko je kompatibilan tipu događaja, odnosno ima interes koji nije konkurentan našem, a potpuno se uklapa u događaj. Na primer, kada organizacija koja se bavi IT preduzetništvom pravi svoj promotivni događaj, kompatibilne aktivnosti mogu biti, hakaton koji organizuje neka IT kompanija (interes joj je HR, upoznavanje novih talenata), kratka predavanja predstavnika IT kompanija (isti interes), neki gaming turnir (prosto kao animacija) itd Oni koji se recimo bave zapošljavanjem (upošljavanjem ;) organizuju male "sajmove" gde firme imaju štandove i tu praktično obavljaju 1 na 1 razgvore sa zainteresovanim kandidatima, uspostavljaju kontakte. Ovde je ključ u targetiranju onih koji dolaze na skup. Na primer IT kompanija će pre očekivati uspeh ako na skup dovedete dosta studenata završnih godina FONa, ETF itd, nego ako taj skup ostavite otvoren za sve koji imaju interesovanja u ovoj oblasti. Dakle ključ je da ponudite vrednost svakoj ciljnoj grupi i da uspešno uobličite događaj u jednu kreativno osmišljenu zanimljivu celinu.
Pre 1684 dana
Aleksandra Kosanovic: Apsolutno se slažem da bi bilo jako dobro da organizujete i "in vivo" događaj - živa reč, susreti licem u lice, upoznavanje sa idejnim nosiocima projekta uvek daje rezultat. Tim iskorakom iz virtuelnog u stvarni svet možete mnogo da učinite za promociju/prepoznatljivost projekta. Lično bih vam predložila da ostvarite saradnju sa nekim, recimo kancelarijom za mlade grada Beograda (mada ih ima po celoj Srbiji, pa kasnije možete slična okupljanja i decentralizovati). http://www.kancelarijazamlade.rs/. Oni imaju i servis Inkubator za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina i sarađuju sa NSZ - na 6. spratu palate Beograd (Beograđanka) imaju kancelariju, pa možda možete i tamo nešto da organizujete. Mislim da sa njima najpre možete pronaći zajednički interes jer je kompatabilnost očita.
Pre 1685 dana
Ne znamo kako da prikupimo pratioce na twitteru... :)
Pre 1686 dana
Dejan Restak: Potpisujem Aleksandrin odgovor, definitivno i nisam neki ekspert za Twitter ;) (sudeći po broju folovera i koliko sam tamo aktivan) ali kao što je koleginica rekla, upornost, kreativno pisanje i stalni rad ključni su za rezultate na svim društvenim mrežama.
Pre 1684 dana
Aleksandra Kosanovic: Draga Alexandra, nema baš jednostavnog recepta. Potrebno je mnogo rada - dakle morate biti vrlo aktivni na twitteru i to u kontinuitetu. Svakodnevno postavljati zanimljive sadržaje kako svoje tako i druge relevantne koje ćete retvitovati (primer dobre prakse u regionu, svetu), fejvovati i šerovati. Takođe je dobro da uvežete sve društvene mreže tako da one simultano "rade jedna za drugu", zatim sa privatnih profila možete šerovati linka do vašeg profila - i to treba raditi kad god je moguće (u potpisu vašeg e-maila, kao i na blogovima, forumima...gde god ste aktivni. Takođe dodajte # kod objava, gledajte da stavljate zanimljive fotografije kad god možete pa i tu dodajte # jer postoje pratioci koji samo pregledavaju fotografije a ne i tvitove. Takodje postavljanje video klipova može da vam donese još pratioca. Zamolite i sve prijatelje, partnere, rođake da vam pomognu u generisanju pratilaca, ako ništa drugo da tu i tamo retvituju vaše objave. Ako ste mislili na eventualno oglašavanje na twitteru to vam ne bih preporučila jer je za razliku od Facebuka oglašavanje na twiteru je prilično skupo.
Pre 1685 dana
Neda Aleksić objavljuje:
Sutra, ponedeljak 17.8.2015. od 16h, među gostima emisije 'Za Beograd' biće i deo tima Baby Artysh- a. Govorićemo o projektu, muzici i njenom značaju u odrastanju deteta.
Pre 1686 dana
Trenutno nema komentara
Poštovana Aleksandra, Korisnici mog projekta (Baby Artysh) su bebe do 3 godine, a ciljna grupa roditelji i staratelji. Zanima me Vaše mišljenje o tome kome bi bilo najbolje da se obratim kao potencijalnom sponzoru za dobijanje sredstava kojim bih unapredila svoj projekat? Na koji način bi bilo najbolje da se obratim nekoj instituciji, kao podršci, u cilju obezbeđivanje prostora za održavanje koncerata? Pozdrav! Neda Aleksić
Pre 1687 dana
Aleksandra Kosanovic: Draga Nedo, hvala na brzom odgovoru. Odmah mi je pao na pamet Dečji kulturni centar ex Dom pionira u Takovskoj, oni imaju adekvatan prostor, različite programe čak i Muzičku igraonicu pa bi im možda ovako nešto bilo zanimljivo. Takođe i neke druge ustanove kulture mogu da pokažu interesovanje. Povezivanje sa tako nekom javnom ustanovom će vam svakako dati kredibilitet a projektu neophodnu ozbiljnost. Što se tiče uzrasnih grupa, hteli vi to ili ne, mame sa malim bebama imaju često i stariju decu koja idu u paketu tako da ćete i sami proceniti da li vam treba i starija grupa i kakvo je interesovanje. U svakom slučaju krenite od ta 2 uzrasta koje ste i naveli.
Pre 1684 dana
Neda Aleksić: Drage Aleksandre, hvala vam na iscrpnim odgovorima! Evo traženog detaljnijeg prikaza: muziku će izvoditi profesionalci uživo i u toku jedne, da kažem, koncertne sezone će se smenjivati različiti muzički sastavi. Trajanje koncerata je predviđeno od 45 min do sat vremena, ne mogu biti precizna jer postoji dosta faktora koji na to utiču, od samog uzrasta pa do konkretne publike u određenom terminu koncerta. Ne mogu se predvideti sve reakcije tako male dece na instrumente i program koji se izvodi. Što se tiče podele na grupe, za sada su u planu 2 grupe: prva bebe do godinu dana i druga preko godinu do tri. Da li mislite da bi možda trebalo staviti i treću grupu ili na drugi način napraviti presek u uzrastu, imate li uvid ili neko iskustvo po tom pitanju? Napravila sam presek na kraju prve godine jer su do tada uglavnom "pasivni" slušaoci- roditelji su kao animatori, a već posle prve godine mogu i interaktivno da učestvuju u muzičkim aktivnostima i mislim da je konstruktivno da imaju međusobnu komunikaciju gde mlađi uče od starijih i ostvaruju prve socijalne kontakte ne samo sa svojim vršnjacima kao u vrtiću. Pozdrav!
Pre 1684 dana
Aleksandra Kosanovic: Draga Nedo, Kao prvo da Vam čestitam na odličnoj ideji i dobro osmišljenom konceptu. Međutim, iz Vašeg opisa projekta ne mogu sa sigurnošću da ustanovim – da li bi se deci puštala muzika putem laptopa ili bi se emitovala i u formi video materijala (vidim da ste takve muzičke klipove stavljali na Facebook, na primer Mocart, i slično) ili pak biste angažovali izvođače tipa duo, trio, kvartet…To mi nije baš najjasnije iz Vašeg opisa, a prilično je važno jer od toga zavisi i veličina/tip prostora koji Vam je potreban. U svakom slučaju ja bih se na vašem mestu prvo pozabavila razmišljanjem o prostoru gde biste to organizovali jer on s obzirom na uzrast mališana mora biti baby friendly (obezbeđen, siguran, higijenski adekvatan) i mora biti unapred definisan da biste uopšte mogli da krenete u potragu za sponzorima. Svakom potencijalnom sponzoru/prijatelju projekta (više volimo da ga tako nazovemo) morate predočiti osim samog koncepta/ideje i gde će se ti koncerti održavati, koliko dugo će vremenski trajati (uzrast je prilično širok, od beba u kolicima, preko onih što puze, do dece koja već idu u vrtiće), da li će koncerti biti podeljeni po uzrastnim grupama (različiti nivoi pažnje). Ako ste na primer planirali da grupe postavite po starosnom uzrastu- tako treba postaviti i prijatelje projekta. Na primer – ako su u pitanju bebe do 18 meseci starosti Vama prijatelj projekta može biti i proizvođač veštačkog mleka, kašica, sokića, pelena, bebi opreme, igračaka i slično. Ako su u pitanju dvogodišnjaci/trogodišnjaci prijatelje projekta možete tražiti i među domaćim/stranim proizvođačima/distributerima hrane, keksa, vode, sokova, slatkiša, odeće i slično. Bitno je samo da povedete računa šta im nudite za uzvrat jer je zakon kada je u pitanju oglašavanje namenjeno deci prilično strog. Da biste bili sigurni – pogledajte zakon o oglašavanju na http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/Kreativna/zakon_o_oglasavanju.pdf Obično se taj vid sponzorstva ogleda u postavljanju promotivnog materijala na mestu održavanja i deljenju proizvoda/reklamnog materijala učesnicima projekta (I naravno Vi biste to otpratili na društvenim mrežama i slično). No, svakako da bih Vam dala neku ideju – gde da potražite prostor i kome da se obratite – molim vas da mi odgovorite na nedoumice koje sam imala u uvodnom delu mog odgovora. Pozdrav. Draga Nedo, Kao prvo da Vam čestitam na odličnoj ideji i dobro osmišljenom konceptu. Međutim, iz Vašeg opisa projekta ne mogu sa sigurnošću da ustanovim – da li bi se deci puštala muzika putem laptopa ili bi se emitovala i u formi video materijala (vidim da ste takve muzičke klipove stavljali na Facebook, na primer Mocart, i slično) ili pak biste angažovali izvođače tipa duo, trio, kvartet…To mi nije baš najjasnije iz Vašeg opisa, a prilično je važno jer od toga zavisi i veličina/tip prostora koji Vam je potreban. U svakom slučaju ja bih se na vašem mestu prvo pozabavila razmišljanjem o prostoru gde biste to organizovali jer on s obzirom na uzrast mališana mora biti baby friendly (obezbeđen, siguran, higijenski adekvatan) i mora biti unapred definisan da biste uopšte mogli da krenete u potragu za sponzorima. Svakom potencijalnom sponzoru/prijatelju projekta (više volimo da ga tako nazovemo) morate predočiti osim samog koncepta/ideje i gde će se ti koncerti održavati, koliko dugo će vremenski trajati (uzrast je prilično širok, od beba u kolicima, preko onih što puze, do dece koja već idu u vrtiće), da li će koncerti biti podeljeni po uzrastnim grupama (različiti nivoi pažnje). Ako ste na primer planirali da grupe postavite po starosnom uzrastu- tako treba postaviti i prijatelje projekta. Na primer – ako su u pitanju bebe do 18 meseci starosti Vama prijatelj projekta može biti i proizvođač veštačkog mleka, kašica, sokića, pelena, bebi opreme, igračaka i slično. Ako su u pitanju dvogodišnjaci/trogodišnjaci prijatelje projekta možete tražiti i među domaćim/stranim proizvođačima/distributerima hrane, keksa, vode, sokova, slatkiša, odeće i slično. Bitno je samo da povedete računa šta im nudite za uzvrat jer je zakon kada je u pitanju oglašavanje namenjeno deci prilično strog. Da biste bili sigurni – pogledajte zakon o oglašavanju na http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/Kreativna/zakon_o_oglasavanju.pdf Obično se taj vid sponzorstva ogleda u postavljanju promotivnog materijala na mestu održavanja i deljenju proizvoda/reklamnog materijala učesnicima projekta (I naravno Vi biste to otpratili na društvenim mrežama i slično). No, svakako da bih Vam dala neku ideju – gde da potražite prostor i kome da se obratite – molim vas da mi odgovorite na nedoumice koje sam imala u uvodnom delu mog odgovora. Pozdrav.
Pre 1685 dana
Aleksandra Vesic: Postovana Nedo, za sponzorstvo se najbolje obratiti onima kjima je ciljna grupa ista kao vasa :), dakle u ovom slucaju proizvodjacima/distributerima proizvoda za bebe (hrana, pelene, kozmetika i higijena etc)... napravite listu kompanija i kontaktirajte ih direktno. najbolje bi bilo ako biste na njihovim sajtovima mogli da nadjete ime i kontakt osobe zaduzene za odnose sa zajednicom, pr, marketing i sl. ako ne, pokusajte da nadjete nesto najblize tome i da uputite mail i/ili telefonski poziv konkretnoj osobi. sto se tice institucija, vrlo slicno: napravite listu odgovarajucih prostora u institucijama i kontaktirajte ih direktno, pokusajte da nadjete direktno osobu pre nego pisete. takodje, ukoliko vec imate okupljene roditelje oko vase ideje, svakako ih pitajte imaju li oni neki kontakt u kompanijama/institucijama koje ste izdvojili, licni kontakt uvek ubrza stvari.
Pre 1685 dana
Vidi 4 komentara
Na koji način bi bilo najbolje animirati đake da učestvuju na predavanjima i radionicama u okviru našeg projekta Iskoristi DAR?
Pre 1689 dana
Aleksandra Kosanovic: Iako pitanje nije bilo upućeno meni lično, nadovezaću se na bazi ličnog iskustva kao Predsednik Saveta roditelja u jednoj osnovnoj školi. Beogradske škole su zatrpane raznoraznim predlozima i projektima i često Vaša pismena inicijativa ili poseta školi završi na žalost na tome - ne zato što nema zainteresovanih već zato što u školama time nema ko da se bavi. Moj Vam je savet, da se obratite Savetu roditelja direktno (dopis uputite Direktoru škole za savet roditelja) jer škola onda ima obavezu da isti pročita, da na razmatranje a roditelji onda vrše pritisak na direktora da se deci omogući da se upoznaju sa projektom. Možete u istom dopisu tražiti i da lično projekat izložite pred članovima Saveta roditelja (tih razreda kojima je projekat namenjen). Druga opcija je da animirate predmetne nastavnike/profesore, koji bi bili zainteresovani da deci priušte nešto sasvim drugačije (nastavnike biologije, srpskog, umetnosti..itd) a takvih u svakoj školi ima. Mislim da je ova inicijativa dobrodošla i da bi naišla na odličan feedback.
Pre 1685 dana
Aleksandra Vesic: svakako iskoristite ranije preporuceno 'istrazivanje', kroz direktan kontakt kada budete posecivali skole da saznate vise o temama provucite i neka pitanja o tome na koji nacin bi voleli da rade, a svakako se slazem sa andreom - podstaknite ih da pruzmu sto aktivniju ulogu u samom radu, pripremom materijala, preuzimanjem odgovornosti za deo organizacije radionica (uz vasu pomoc), ili priprmom delova radionice (opet uz vasu pomoc)... locirajte rokom poseta skolama one koji pokazuju najvise interesovanja, tako da vam oni zapravo budu dodatna pomoc u motivisanju ostalih :)
Pre 1689 dana
Andrea Brbaklic: Klince je najlakše animirati onda kada im date ono što traže, praktično tada nije ni potrebno uraditi nešto dodatno… Razgovarajte sa školarcima, pažljivo oslušnite šta žele da znaju ali nemaju slobodu da pitaju nastavnike ili roditelje… možda ask.fm tu bude od pomoći :) inspirišite ih da sami pripreme materijale o kojima će diskutovati. Oblasti koje imate u planu su zahvalne za različite “eksperimente”.
Pre 1689 dana
Vidi 3 komentara
Poštovane, Vrlo mi je važno da čujem vaše savete u vezi projekta ''302'' o kome možete pročitati ovde, kao i malo opširnije na sledećem linku http://bbportal.info/zivot-i-stil/ne-budi-sljedeci-broj-302/ Za sada je prikupljeno dosta fotografija ljudi koji nose pečat 302, kampanju ćemo početi 15. novembra. Da li zbog filantropije treba početi ranije sa istom kao i zbog razvitka potencijala same ideje? Hvala unapred!
Pre 1690 dana
Aleksandra Vesic: postovani Stefane, kada treba zapoceti kampanju prikupljanja sredstava, zavisi od toga koliko treba da prikupite i u kom periodu. na osnovu informacija koje imam ne cini mi se da je 15. novembar kasno za lansiranje kampanje, odnosno za lansiranje poziva za prikupljanje sredstava, ali pre toga, odnosno vec sada treba da pocnete da pripremate detaljan plan kako i u kojim fazama cete na koji nacin prikupljati sredstva. kad se sredstva prikupljaju u duzem periodu, morate uzeti u obzir da cete imati pikove (kada ce gradjani/sponzori davati vise sredstava) i padove, kada neka druga ideja ili kampanja preuzmu primat na sta vi ne mozete da uticete. zato predlazem da pocnete sa planiranjem odmah i to: koliko vam ukupno novca treba (sta je target morate znati unapred), koje su vam sve ciljne publike (od koga cete sve traziti novac), koji su nacini da ih animirate, na koji nacin ce toj ciljnoj grupi biti najlakse da vam da novac (da zahteva najmanje napora) i koja je poruka za svaku od tih ciljnih grupa (zasto da daju novac bas za vasu ideju). pri tome kako je kolegica napomenula, vodite racuna da je to osetljivo pitanje). govoreci uopsteno, pikovi davanja novca u opste korisne svrhe u Srbiji su kraj godine - dakle novembar i decembar (ali je tada i najveca "kompeticija sa drugim kampanjama), pad je u januaru, februaru, martu zatim ponovo raste negde do juna, pa je opet pad za vreme godisnjih odmora i ponove krece rast od septembra. ovo vazi za uobicajene situacije, dakle kada nema vanrednih okolnosti.
Pre 1689 dana
Andrea Brbaklic: 1) Tema kojom se “302” bavi je, nažalost, posebno aktuelna tokom leta… podizanje svesti zato treba da bude konstanatan, a ne kampanjski proces. Iskoristite 15. novembar kao trenutak kada će ova tema biti posebno u fokusu, organizujete neku akciju, iznenadite ljude, a do tada svakako temeljno radite.
Pre 1689 dana
Stefan Mladenovic objavljuje:
BBportal govori nešto više o projektu ''302''. Pročitajte...! http://bbportal.info/zivot-i-stil/ne-budi-sljedeci-broj-302/
Pre 1690 dana
Trenutno nema komentara
Sutra (12. avgusta) od 14 časova ispre Ušće Shopping Centra u Beogradu biće organizovana manifestacija pod nazivom "Dan mladih" na kojoj će naše udruženje Društvo za akademski razvoj predstaviti svoje projekte, među kojima je i projekat Iskoristi DAR. Ovom prilikom pozivam sve posetioce Superste.net sajta, projektne klinike i drugih divnih stvari ovde da nam se pridruže. Tamo smo do 22 časa. Vidimo se! :)
Pre 1692 dana
Trenutno nema komentara
Poštovane, Sa projektom (R)evolucija svesti smo u procesu kontaktiranja raznih lokalnih televizija radi ostvarivanja saradnje, tj. emitovanje naše emisije. Već smo uspostavili takvu saradnju sa dve lokalne televizije(jedna u Subotici, druga u Kikindi) i komunikacija ide preko emaila. Da li bi vam mogli proslediti negde email šablon koji imamo za savete? Ili ako vam je lakše, šta mislite da treba jedan takav email da sadrži, imajući u vidu da je to prvi kontakt sa dotičnim televizijama?
Pre 1692 dana
Aleksandra Vesic: sve sto je Sandra rekla :). dodatno, ja bih pokusala,da lociram i neke licne kontakte u razlicitim gradovima (mozda ih vi nemate, ali poznajete nekoga ko ima). oni vam mogu pomoci da brze dobijete priliku da objasnite sta radite.
Pre 1689 dana
Nebojša Horvat Cinger: Poštovana Aleksandra V., K23 televiyzija je prišla nama nakon što su videli emisiju na YouTube-u. U pitanju je uzajamno korisni dogovor od kojeg nemamo direktne finansijske koristi(tj. ne plaćaju nas za snimak). TV Kikinda je pristala na saradnju nakon kontakta preko emaila (doduše obične tekstualne poruke) pa sada spremamo malo opširniju poruku.(http://cm.pn/1aaa) Poštovana Sandra K., hvala na detaljnim savetima! Pokazaću vam dokle smo stigli sa "šablonom". Možete da vidite na ovom linku: http://cm.pn/1aaa Hvala!
Pre 1690 dana
SandraKravitz: To bi u osnovi bio klasičan PR tekst kojim vi predstavljate šta radite i nudite saradnju. Pre svega, obratite pažnju kome šaljete mail - to mora biti relevatna osoba, u smislu: neko ko ima uticaja na odluku šta se emituje. Drugo, ne manje bitno, jeste naslov maila ("subject" polje) - ovo je u najvećem broju presudna stvar da li će mail uopšte biti pročitan (napomena: "poziv za saradnju" je nešto što novinari dobijaju barem 10x dnevno - šta mislite, koliko toga i kada otvore?) U uvodnom delu maila se predstavite i u jednoj rečenici objasnite čime se bavite, odnosno, o čemu je emisija koju radite. Uopšteno, gledajte da ceo mail bude kratak i sažet, da kažete sasvim dovoljno da razjasnite o čemu je reč, ali da ostavite prostora za narednu konverzaciju, i proširivanje priče, odnosno, više detalja. Nisam sigurna da sam razumela o kakvom šablonu je reč?
Pre 1690 dana
Aleksandra Vesic: dragi Nebojsa prosledite vise info i to sto ste nazvali email sablon na a.vesicantic@gmail.com molim vas. takodje bih volela da saznam vise o tome kako ste "ubedili" televizije sa kojima ste vec uspostavili saradnju. pozz, sandra
Pre 1691 dana
Vidi 4 komentara
Poštovana Aleksandra, Plan daljeg rada na lokalizaciji besplatnih obrazovnih sadržaja Khan Akademije obuhvata i uspostavljanje crowdfunding platforme za finansiranje prevodilačkog rada. Do sada smo to radili na volonterskoj osnovi, ali bi ovim načinom prevođenje pojačali i proširi na više oblasti. Interesuje me koji je najbolji način da se uspostavi donatorski pristup u Srbiji. Da li je uopšte moguće korišćenje nekih svetskih crowdfunding platformi ili smo osuđeni na lokalno snalaženje? I šta bi to lokalno snalaženje bilo? Da li je neophodna formalna organizacija, kakav je poreski tretman donacija? Da li je moguće koristiti PayPal kao lak način uplate, pa možda i ka fizičkom licu? I sve ostalo što bi se moglo podvesti pod "fine detalje", a ne bih umeo ni da pitam u ovom trenutku. Hvala unapred.
Pre 1693 dana
Igor Popov: Aleksandra, mnogo sam Vam zahvalan na opširnom odgovoru! Deluje mi da bi neki dobar smer bilo formiranje organizacije, podela našeg rada na prirodne celine po predmetima (ili na još manje celine za veće predmete) i zatim recimo prijava jedne od njih na donacije.rs, sajt deluje veoma ozbiljno. Jedino nisam siguran da li trenutno primaju projekte koji nisu vezani za Obrenovac... ima različitih informacija na sajtu. Takođe, odlična je vest da ne moramo da brinemo o porezu za manje iznose, mada se tu verovatno treba detaljno raspitati i konsultovati sa pravnikom/knjigovođom. To me najviše brine, jer nikako nisam vičan birokratiji :). Inače, neke od narednih oblasti koje bi lokalizovali, i za koje bi tražili pomoć kroz donacije, jesu programiranje i informatika, kao i nastavak matematike na kojoj već radimo. Tu su i materijali za međunarodni događaj "Sat programiranja", pa bi to isto moglo nezavisno da se vodi. Nadam se da ćemo biti u prilici da detaljnije popričamo o svemu ovome u narednom periodu! Pozdrav.
Pre 1681 dana
Aleksandra Vesic: Dragi Igore, skroz zanimljiv projekat i puno pitanja :)... evo redom: 1) moguce je koristiti i svetske platforme i koliko je meni poznato neki pojedinci i preduzetnici su ih vec koristili sa manje ili vise uspeha. preporucila bih da na netu pretrazite crowdfunding ili crowdsourcing platforme da vidite koje bi najvise odgovarale vasem projektu. neke zanimljive koje mozete pogledati su: Crowdrise (www.crowdrise.com); Firstgiving (www.firstgiving.com); DonorsChoose (www.donorschoose.com) - ova poslednja je zanimljiva zbog ideja, posvecena je sakupljanju fondova za razlicite obrazovne projekte skola u USA, tako da mislim da je ne mozete direktno koristiti ali je dobro organizovana i mozda vam da ideje kako da vas projekat "podelite" u vise manjih, ili kako da ih dobro predstavite. svakako pretrazite i druge. 2) mislim da svakako treba iskoristiti i sve lokalne mogucnosti, sve je veci broj organizacija koje lokalno prikupljaju sredstva i neke imaju znatnog uspeha, sto dosta zavisi od teme, ali i pristupa. 3) postoji veliki broj nacina na koji lokalno mozete pokusati da prikupite sredstva, ali zbog prostora, ja cu pomenuti samo neke, a zatim se mozemo dogovoriti kako da duze i detaljnije porazgovaramo o tome sta je za vas najprikladnije. pokusajte recimo da stupite u kontakt sa domacom platformom za prikupljanje sredstava donacije.rs. a koja funkcionise po slicnom principu kao i strane. svakako bih savetovala da pousate i nacine prikupljanja koji nisu direktno online. npr, mozete organizovati razlicite vrste dogadjaja na kojima cete prikupljati sredstva (manji koncert, kuvanje u KC gradu, razlicite vrste zurki itd). mozete organizovati krug prijatelja projekta, odnosno identifikovati ljude kojima cete predstaviti projekat i zamoliti ih da svakog meseca preko stalnog naloga sa svog bankovnog racuna uplate manju sumu vama (prednost je sto imate stalan prihod i sto, ako privucete veci broj ljudi oni mogu lako mesecno odvojiti malu sumu koja ce u zbiru za vas biti znacajna). svakako treba da stupite u kontakt sa obrazovnim institucijama da im predstavite vas projekat - neke od njih mogu biti zainteresovane za saradnju, a iskustvo je pokazalo da nasi gradjani cesce poklanjaju poverenje institucijama odnosno nekome ko sa njima saradjuje nego nevladinim organizacijama. dalje, mozete potraziti osobu koja ima ugled i kredibilitet i mogucnost da privuce ljude i ubediti je da bude vas "champion" odnosno da vas bez nadoknade "reklamira" i u vase ime poziva ljude da doniraju novac za vas projekat. mozete zatim napraviti dogovor sa restoranom i/ili kaficem da deo dnevnog prihoda ide za vas projekat. takodje pretrazite sajtove vecih kompanija u Srbiji, vecina njih ima programe korporativne filantropije i neke imaju obrazovanje kao temu za koju su zainteresovane. postoje domace fondacije kojima se mozete obratiti. ovo su samo neke od ideja koje su sa uspehom koriscene u srbiji. vazno je da: vidite sta je za vas izvodljivo i biti uporan i pokusati vise nacina, a ne samo jedan. 4) po zakonu ne morate biti formalna organizacija, ali je bolje da budete, jer registrovana organizacija ima vise kredibiliteta. 5) u ovom trenutku ne postoje poreske olaksice za pojedince koji daju donacije, ali postoje za kompanije sto je korisno znati ukoliko prilazite preduzecima. sto se vas tice, do odredjene sume donacije koje primite ne podlezu porezima. 6) paypal je koliko znam moguce koristiti kao nacin uplate, ali opet koliko mi je poznato neki su preduzetnici i pojedinci imali problema prilikom njegovog koriscenja i to bas kadanjima uplacuju ne kada oni placaju nekom drugom. istrazite, ali posto, koliko ja razumem, vas projekat zahteva dugorocno i kontinuirano finansiranje savetovala bih registraciju i otvaranje racuna. 7) ima jos dosta "finih detalja" o kojima treba na duze i sire, ali bih za pocetak preporucila da razmislite kako da projekat smisleno "podelite" u vise manjih sa odredjenim sumama kao ciljevima, kao i nacine da ideju predstavite na sto razumljiviji nacin, jednostavnim jezikom, kako biste je priblizili lokalnom kontekstu. nadam se da ce ovo donekle pomoci, a svakako sam tu za dalje i detaljnije konsultacije. poz, sandra Sent from my iPad Begin forwarded message: From: "Aleksandra Vesic" Date: August 10, 2015 at 8:36:34 PM GMT+2 To: "'Aleksandra Vesic'" Subject: za erste http://www.donacije.rs/ Crowdrise (www.crowdrise.com) Firstgiving (www.firstgiving.com) DonorsChoose (www.donorschoose.com)
Pre 1692 dana
Poštovani, ideju inED zone planiramo da uključimo kao novu sekciju na sajtu PortalMladi.com Želimo da okupimo mlade ljude koji žele i mogu da prenesu svoja iskustva i znanja. Zanima nas, na koji način da iskomuniciramo ideju tako da se i mladi koji nas prate uključe kako u predlaganje tema, tako i u njihovo kreiranje? Do sada kod ostalog sadržaja sajta to nije baš bio slučaj niti mogućnost. Drugo pitanje: Naš problem je što FB koji su napravili ne privlači pažnju jer i dalje mladi dolaze do informacija ili direktno preko sajta ili na našoj glavnoj stranici (portalmladi) - imate li savet za nas. Hvala.
Pre 1694 dana
PortalMladi: Hvala vam.
Pre 1687 dana
Ivan Ćosić: Kada uradite ovo što vam je Sandra rekla - kada napravite spisak objava onda svaku objavu analizirajte posebno pitanjem "koliko će diskusije pokrenuti ova tema?" i ako neka tema ne deluje da će generisati diskusiju, probajte da je unapredite. Učestvujte u diskusiju postavljanjem dodatnih pitanja. Analizirajte teme naknadno (evaluacije) koliko su koje teme pokrenule diskusiju u odnosu na vašu procenu na početku, pa prema toma osmišljavajte nove.
Pre 1690 dana
SandraKravitz: Što se tiče FB stranice (prvo bih o tome, jer nisam zadovoljna na koji način se vodi), moj ukupan utisak je - odlučite se. Odlučite se da li je to stranica za edukaciju, ili stranica za zabavu (Govorim o INED zona FB stranici). Ako je već "informativno edukativna zona", onda neka bude tako - informacije i edukacija. Ne zeke za dobro jutro i bravo za obeležavanje parkinga. Nedostaje vam fokus: odgovorite sebi na pitanje "zašto bi nas ljudi pratili na FB?". Ako sam kliknula "like" za nešto što imenom obećava informacije i edukaciju, ne vidim što bih dobijala nešto sasvim drugo na svom home feedu? Nadam se da se razumemo. To je i odgovor zašto ne privlači pažnju: zapravo, ne održava je. Svaštarenje ima smisla samo kad je stranica baš tome i namenjena. Dakle, reorganizacija: napravite plan objava, osmislite šta je to što ćete deliti, kada, ko će biti zadužen za praćenje objava. Što se pokretanja mladih tiče za bilo šta, moje dosadašnje iskustvo kaže "monkey sees - monkey does", odnosno: kada vide da je već neko drugi objavio temu i ona je bila prihvaćena, biće im lakše da se i sami angažuju, jer shvataju da (ih) neko sluša i da neko ima sluha za ono što predlažu.
Pre 1690 dana
Vidi 3 komentara
Radovi na projektu Iskoristi DAR su već uveliko u toku i svaki novi dan donosi nam nove izazove. U nameri da osnovcima i srednjoškolcima širom Srbije zaista omogućimo ono što smo planom i ciljevima projekta zacrtali, organizacioni tim projekta došao je na ideju da u projekat uključimo lokalne snage – sjajne ljude koji žele da prenesu svoja znanja i iskustva na naša buduća pokolenja. Zbog toga smo na našem sajtu otvorili prijave za zainteresovane predavače. Posetite naš sajt ili stranicu projekta na Superste.net i prijavite se.
Pre 1695 dana
Trenutno nema komentara
Poštovani, Želimo da postavimo par pitanja koja su od izuzetnog značaja za dalji razvoj MST projektne ideje u internacionalnom okruženju. 1. Na koji način komunicirati MST projektnu ideju da bi se došlo do 1.000.000.000 potencijalnih klijenata? 2. Kako osnažiti preduzetnički potencijal MST projekta u smeru da se dobije investicija od 1.000.000 $ za dalji projektni/preduzetnički/produktni/tržišni razvoj? 3. Kakvu strategiju primeniti za društvene mreže da bi se dostigao broj pratilaca od 100K+ i kako upravljati tim tipovima profila?
Pre 1695 dana
SandraKravitz: Morate posmatrati sve(t) iz ugla investitora, iliti postavljati pitanje u njihovo ime "šta ja imam od toga?!". Ako tražite 1 milion investicije, vaš proizvod (bila to aplikacija, burek ili plišani meda, isto je) mora investitoru opravdati ulog. Dakle, morate napraviti kvalitetan biznis plan, iz kojeg se jasno vidi za šta vam je potrebna ta suma novca i kako ćete je opravdati. Milijarda potencijalnih klijenata podrazumeva da imate proizvod upotrebljiv za milijardu ljudi. Da li je? Ukoliko jeste, da li milijarda ljudi može imati pristup tom proizvodu (cena, distrbucija)? Broj pratilaca na društvenim mrežama je - samo broj. To nije cilj, nego sredstvo ostvarivanja cilja. Zašto vam je potrebno 100K+ ljudi? Da li smatrate da 100K+ ljudi želi da prati to što biste im objavljivali? Da li imaju vremena to da prate? Postavite konkretniji cilj - broj fanova na društvenim mrežama nije cilj, nego sredstvo. Fanovi su vam potrebni zbog čega? - odgovor na ovo pitanje objasniće vam i kako da dođete do tog broja.
Pre 1690 dana
Sonja Dakic: Postovani, s obzirom da ste definisali trziste na internacionalno, moj savet je da prvo pokusate na domacem trzistu. Postoji vec dosta organizacija, co-working prostora, aktivnih pojedinaca koji rade na razvoju start up scene sa kojima treba da se povezete i testirate svoju ideju i potencijal. Ukoliko nemate sredstva koja cete uloziti u marketing onda je potrebno da ulozite svoje vreme. Da bi dobili investiciju potrebno je da imate dobar biznis plan sa jasno prikazanim izvorom prihoda i stalnim rastom. Trenutno kako ja vidim, Vasa sansa je u umrezavanju sa organizacijama i pojedincima koji su vec aktivni na tom polju i usmeravanju na ono po cemu se vi razlikujete. Pre bilo kakve ozbiljne investicije morate dokazati u praksi da ideja radi i da ima potencijal. Sto se drustvenih mreza tice tu je osnovna stvar sadrzaj koji cete plasirati i konstanta aktivnost na mrezi. S obzirom na broj pratilaca koji zelite da ostvarite u pitanju je tim ljudi koji bi aktivno trebao da radi na ovome.
Pre 1692 dana
Stefan Mladenovic objavljuje:
Projekat 302, počeće svoju kampanju #dontbethenextnumber 15. novembra (svetski dan sećanja na žrtve u saobraćajnim nezgodama), prvi segment kampanje nosi naziv ''302 u slikama''.
Pre 1696 dana
Trenutno nema komentara
Poštovana Sonja, Ovde smo da zajedno sa Vama proverimo i razgovaramo o preduzetnickom potencijalu naše ideje... S obzirom da cemo raditi kampanju koja ce trajati godinu dana, a zatvoricemo je igranim filmom koji je posvecen svim zrtvama, a ujedno je i omaz mom preminulom drugu. Ovde sam da pitam da li ideju treba predstavljati po delovima ili u celini, kojim nacinom bi ideja dobila na preduzetnickom potencijalu?
Pre 1696 dana
Sonja Dakic: Postovani Stefane, pre svega izvinjavam se na nesto kasnijem odgovoru. Vasa ideja je veoma vazna za drustvo i u isto vreme veoma osetljiva, bilo kakva kampanja se treba voditi veoma smisljeno i pazljivo. U ovom trenutku mi nije bas jasnije koji je preduzetnicki potencijal ideje, vise je vidim kao drustvenu potrebu. Ukoliko planirate prikupljanje sponzora kao podrsku celom projektu onda u kampanju treba krenuti sto pre. Sto se vise ljudi ukljuci to ce ona biti uspesnija. Tokom perioda koji Vam je potreban za izradu filma potrebno je informisati sto veci krug pojedinaca i potencijalnih sponzora kako bi rezultati bili sto veci. Moje pitanje za Vas jeste gde Vi vidite preduzetnicki potencijal svoje ideje?
Pre 1692 dana
Zdravo Sandra! Pitanje vezano za projekat ''302'' vezano iz oblasti drustvenih mreza, jeste kako obogatiti online sadrzaj...i inspirisati zajednicu? Ideju koju smo dobili od Superste tima sprovodimo za sada uspesno, a to je prikupljanje fotografija sa ljudima koji nose pecat 302...kampanja pocinje 15. novembra kada se i obelezava svetski dan secanja na zrtve u saobracajnim nezgodama.
Pre 1696 dana
SandraKravitz: Zdravo, Stefane. Nažalost, tema je takva da su mnogi već "inspirisani", jer su izgubili nekog bliskog, i dobro je pokrenuti ih da podele svoju priču. I ne samo oni koji su izgubili, već i oni koji su i sami povređeni - oni najbolje mogu preneti šta im se dogodilo. Fotografije, kratki video klipovi sa par rečenica šta, kad, kako. Pozovite ljude da vam ispričaju svoju priču, pogledajte na adsoftheworld.com neke od najuspešnijih kampanja u svetu, i slobodno se inspirišite odatle.
Pre 1690 dana
Lidija Ilic u vezi sa Eko mama:
Poštovana Sonja, naše buduće društveno preduzeće će se baviti proizvodnjom jastuka od heljdinih ljuspica. Zanima me da li bi bilo dobro, i da li je dozvoljeno da na Ideodrom ponesemo uzorke našeg proizvoda?
Pre 1697 dana
Sonja Dakic: Draga Lidija, moj moto je da uvek sa sobom nosim svoje proizvode ili makar promo materijal. Nikada ne znate gde cete i koga sresti. Sto se tice samog Ideodroma ne znam kakve su propozicije, mozete proveriti i sa organizatorima, moj stav je da svakako ponesete sve sto imate jer cete na taj nacin potpunije predstaviti svoju ideju. Veliki pozdrav, Sonja
Pre 1695 dana
Da li objavljivanje zanimljivih i edukativnih informacija na društvenim mrežama može da stvori pogrešnu sliku o našem brendu? "Virtuelna učionica" će primarno sadržati interaktivne online kurseve, blog autora kurseva i interakciju sa korisnicima u vidu saveta. Budući da još uvek nemamo mogućnosti da im to pružimo, trenutno objavljujemo postove na blogu i kratke video tutorijale kako bismo ostvarili interakciju sa ljudima koji prate naš rad. Ove sadržaje objavljujemo na društvenim mrežama u kombinaciji sa zanimljivim činjenicama, pa nas brine da li će korisnici steći pogrešnu percepciju o ideji našeg projekta. Ljudi koji posete naš sajt imaju predstavu o ideji projekta jer to pročitaju na sajtu, dok ljudi koji nas prate putem društvenih mreža možda nemaju najbolju predstavu šta će im "Virtuelna učionica" u budućnosti pružati.
Pre 1697 dana
Ivan Ćosić: Napravite poseban segment materijala "šta spremamo" može da se napravi dobra paralela sa kuhinjom (šta se kuva) ili sa scenom (zavirite iza scene) gde biste najavili šta spremate, ali i pokrenuli komunikaciju sa zajednicom da mogu da se uključe u predlaganje tema, ali tek nakon što su videli vaše smernice šta spremate.
Pre 1690 dana
SandraKravitz: Prema ovome što sam ja videla da je do sada objavljeno je i više nego korektno. Ukoliko je pitanje šta raditi u narednom periodu: isto ovako, slobodno. Naravno, ono što se objavljuje na društvenim mrežama ne mora nužno biti vaš autorski rad, važno je samo da je u skladu sa onime što radite (i da se objavom ne krše autorska i druga prava i pravila).
Pre 1696 dana
Šta je ono što smatrate da je najvažnije da mladi ljudi u Srbiji znaju, a što se ne mogu saznati, tj. naučiti u svojim osnovnim i srednjim školama? Mi već imamo neku ideju šta bi to sve moglo da bude, ali nas iskreno zanimaju i vaša mišljenja? :)
Pre 1698 dana
Милан Че Симоновић: Hvala Vam puno na korisnim savetima. Oblasti koje smo naveli će sigurno biti podeljene na nekoliko tema i kao što je Ivan naveo, videćemo koje su teme najpoželjnije. Doduše, pre nego što sprovedemo tu vrstu istraživanja, potrudićemo se da napravimo neku vrstu prezentacije svih tema, kako bi deca znala šta je to što mogu da očekuju u okviru svake teme. Svesni smo da bi čisto nabrajanje tema i klasičan upitnik bilo oslanjanje na njihovu viziju predavanja i radionica, što bi verovatno odudaralo od onoga što bi ih dočekalo - nešto poput biranja izbornih predmeta na slepo, tj. samo na osnovu naziva. Zato želimo da budemo što interaktivniji, što će, verujem, dovesti do toga da deca budu zainteresovana kao što je Sonja na kraju napomenula. Uzećemo u obzir i roditelje, tako da nam je mišljenje poput Sandrinog takođe veoma korisno.
Pre 1695 dana
Sonja Dakic: Kao neko ko je u indirektnom kontaktu sa decom koja su Vasa ciljna grupa, ja bih na prvom mestu stavila nadu. Smatram da danasnjom deci u tim osetljivim godinama moramo pruziti potrebno podrsku i znanje da mogu sami nesto uraditi. Veliki nedostatak u nasem skolskom sistemu je odsustvo predmeta o preduzetnistvu, koji bez obzira da li ce oni sutra imati svoj posao, prosto im pruza perspektivu kako stvari funkcionisu i sta oni tu mogu da urade. Teme koje ste izabrali jesu zanimljive i aktuelne, osnovno pitanje je kako njih zainteresovati za sve sto je navedeno.
Pre 1695 dana
SandraKravitz: Mogu samo da potpišem Ivanov komentar, ne bih imala šta da dodam, sa strane mentora. Sa strane jedne mame, volela bih da se deca uče kako da uče, pre svega. Da razumeju ono što nauče, da primenjuju naučeno.
Pre 1696 dana
Ivan Ćosić: Ovo je pitanje za vašu ciljnu grupu, a ne za mentore. I to treba iskoristiti: Vaših 5 oblasti su sasvim dovoljne (ČOVEK, EKOLOGIJA, KULTURA, POSLOVANJE i POLITIKA), e sad ovo što ste ovde pitali pretvorite u upitnik. Svaka oblast treba da bude podeljena na 10-20 tema i upitnikom anketirajte svoju ciljnu grupu u svim navedenim mestima, da vidite za koje teme su najviše zainteresovani. - Osmišljavanje upitnika (brainstorming) će ojačati vašu organizaciju - Organizovanje ekipa koje će posetiti škole će ojačati vašu mrežu volontera i samu strukturu organizacije - Informacije iz upitnika će vam dati pregled prioriteta - Upitnik će dodatno informisati učenike da vi postojite i koje teme obuhvatate - Popunjen upitnik će vam dati kontakte ljudi koji su zainteresovani za vaše programe
Pre 1697 dana
Vidi 4 komentara
Šta mislite da su prednosti i mane toga da se već sada umrežavamo s partnerima iz regiona u pokušaju stvaranja inicijative "Balkan Raw"? Da li je bolje krenuti odmah ili da prvo "Serbia Raw", kao seriju radionica koja ispituje i mapira dokumentarnu fotografsku scenu novije generacije fotografa, pokušamo da učinimo prepoznatljivom do nivoa koji početni projekat "Belgrade Raw" ima, i da iz potencijalno bolje pozicije širimo priču?
Pre 1698 dana
Snezana Golic: I vezi sa Putujuće Iskrice bontona Da li je ideja jasna i razumljivo predstavljena?Kroz mjuzikl u kom na teme lepog ponašanja glume , pevaju i plešu deca deci. Ginjol lutke u interakciji sa publikom izvode zaključke i vode kroz program. Pozdrav za ceo tim i super organizaciju u kojoj se oseća istinska želja da pomognete.
Pre 1694 dana
Sonja Dakic: Umrezavanje moze biti veliki sjajna prilika da naucite nesto novo i prosirite svoje polje delovanja ali je bitno da se dogodi u onom trenutku kada ste spremni za to. Svakako je lakse naci partnere za udruzivanje kada iza sebe vec imate realizovane projekte/radionice. Iz licnog iskustva mogu reci da udruzivanje sa pravim organizacijama/kolegama moze biti jako dobro za vas, moze vam ustedeti vreme, pomoci da saznate mnogo toga brze i lakse i samim tim sto ce te nesto realizovati sa partnerskim organizacijama i vasoj prici ce dati veci kredibilitet. Pazljivo birajte partnere, bitno je da imate iste vrednosti postavljene.
Pre 1695 dana
SandraKravitz: Da, pojednostaviti predstavljanje, kao prvo. U prvoj rečenici mora biti jasno objašnjeno šta radite, razumljivo i bez suvišnih reči. Da li ćete ići lokalno ili regionalno zavisi od kapaciteta koji imate. Ukoliko smatrate da možete jednako kvalitetno pokriti ceo region kao i Srbiju, onda slobodno pokrenite Balkan Raw. Međutim, lično bih išla korak po korak, tako da projekat prirodno raste, jer je tako mnogo lakše ispratiti celu priču sa svih strana: organizacione, marketinške, logističke, itd. Kakve su povratne reakcije koje ste do sada imali? (Osim prijatelja i poznanika)
Pre 1696 dana
Ivan Ćosić: Pojednostavite svoje predstavljanje, u par reči u jednoj rečenici treba ljudima da bude jasno šta je belgraderaw. Pogledajte šta rade https://instagram.com/thephotosociety/ https://instagram.com/humansofny/ Takođe trebalo bi da uvek posmatrate priču koju plasirate iz dva ugla, iz ugla ljubitelja fotografije koji treba da prati ono što radite i iz ugla fotografa koji bi vam se možda pridružio.
Pre 1697 dana
Vidi 4 komentara
Prvu radionicu u 2015. godini održali smo u Knjaževcu. Osim fotografija polaznika, od kojih smo zajednički napravili složaj koji će biti prikazan na ovogodišnjem foto-sajmu, bavili smo se, u okviru posebne radionice, i izuzetno zanimljivom fotografskom arhivom knjaževačkih novina, koja je sada pohranjena u biblioteci. U ovom albumu su fotografije s radionica, kao i one koje su članovi kolektiva snimili tokom boravka u Knjaževcu. Hvala svim učesnicima i domaćinima iz Narodne biblioteke i Centra lokalne demokratije. Sledeće radionice biće održane u Novom Sadu i Pančevu. Uskoro poziv za prijavljivanje!
Pre 1700 dana
Trenutno nema komentara