Inicijativa Omladinski kulturni centar „Svetlost“, oko koje su okupljena omladinska udruženja Smedereva i koju ste podržali u okviru Centrifuge 2015. godine, zaživela je pre tri meseca! Cilj inicijative je da oživi prostor kultnog bioskopa „Svetlost“, koji ne radi od 2008. godine.

Građani Smedereva doživljavaju ovo mesto kao svoj hram kulture, pa sedam udruženja koja koordiniraju ovim prostorom izvode napore da stari bioskop transformišu u omladinski kulturni centar, koji bi pružio utočište za udruženja i pojedince koji se bave kulturom mladih i za mlade. Tokom zimskog perioda se redovno održavaju dramske, plesne, muzičke i edukativne radionice za decu i mlade, a trenutno u prostoru radi nešto više od 100 korisnika.

U petak, 05.2.2016, sa početkom u 20.00 sati, održaće se prvi koncert novoformiranog Omladinskog orkestra „Svetlost“. Odmah nakon otvaranja, na ideju profesora viole, Jelene Ugrinić, inicirano je formiranje orkestra, čiji je cilj da okupi mlade muzičare iz Smedereva, stvori kontinuitet u radu i tako obogati kulturni život grada. Članovi orkestra su učenici srednje muzičke škole, studenti Muzičke akademije i mladi profesori muzike. Orkestar se prvi put predstavio publici 12.12.2015. godine u predstavi „Dobra Devojčica“ pozorišta PATOS. Željan muzike, OO „Svetlost“ nakon samo tri meseca izvodi svoj prvi celovečernji koncert. Očekuje nas uzbudljiv repertoar sa kompozicijama, Mocarta, Korsakova, Hačaturijana i mnogih drugih. Koncert će se održati u sali „Refleksioni ugao“ (prostorija pored donjeg dela hola), a ulaz je besplatan.

Inicijativa Omladinski kulturni centar „Svetlost“ je podržala Trag fondacija, kroz program „Uspešni fandrejzing“, a takođe je projekat jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga/Klub Superste za 2015. u okviru programa Superste.net.

[stextbox id=”antr_file”]  Deliš li ti iste vrednosti kao super ekipa PATOS-a? Uskoro pokrećemo novu Centrifugu, prati nas i prijavi svoju ideju!  [/stextbox]