U Beogradu će se u Startit Centru, od 27. do 29. januara održati prvi medicinski hakaton u našoj zemlji, tokom koga će multidisciplinarni timovi raditi na razvijanju prototipa softverskih i hardverskih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju pacijenti i lekari u Srbiji.

Hakaton organizuje Startit sa MIT Hacking Medicine organizacijom nastalom na MIT-u sa ciljem da izgradi ekosistem između tehnološke industrije i zdravstva. Fokus hakatona biće izazovi pacijenata sa hroničnim oboljenjima, koje predstavljaju najveći uzročnik smrtnosti širom sveta, a posebno pogađaju siromašne zemlje i zemlje u razvoju.

Kako je ova problematika bitna stavka i za zdravlje naše populacije, učesnici i učesnice hakatona imaće priliku da prikažu problem koji su uočili i predlože rešenje. Na samom početku imaće priliku da okupe tim, a oni koji već imaju svoju ekipu i ideju mogu se prijaviti kolektivno.

Kako je za sveobuhvatno rešenje potreban multidisciplinaran tim, pozvani su ne samo one čija znanja spadaju pod IT sektor i inženjerstvo, već i predstavnici/ce udruženja pacijenata, studenti/kinje medicine (i prirodnih nauka bliskih medicini), kao i svi zainteresovani da daju svoj doprinos izradi korisnih digitalnih i hardverskih rešenja.

Pored 48-očasovnog rada na rešenjima, hakatonci/ke imaće priliku da učestvuju na predavanjima relevantnim za medicinu u digitalnom dobu i razvijanje medtech biznisa. Učesnici će tokom celog događaja moći da se oslanjaju na mentorsku pomoć dva mentora sa MIT-a, ali i naučnika, softver developera, dizajnera proizvoda i inženjera bioinformatike iz Seven Bridgesa, kao i istaknutih poznavalaca oblasti UX dizajna, preduzetništva i intelektualne svojine iz Srbije.

Hakaton podržavaju Ambasada SAD u Srbiji i Seven Bridges. Prijave su otvorene do 16. januara.

Sva dodatna pitanja možete uputiti na kontakt@startit.rs, sa naznakom “Za medicinski hakaton”.

Izvor: Startit