U trenutku kada je digitalna era u procvatu, izabrali ste najbolji kanal za promociju onoga što radite, a to je upoznavanje mladih sa brojnim geografskim lepotama naše zemlje. Putem vizuelnih formata čija estetika ostavlja bez daha, susrešće se sa nekim lokacijama koje su im možda poznate, ali i nekima za koje verovatno nikada nisu ni čuli. Odakle ideja i motivacija za jedan ovakav poduhvat?

Noćima smo sedeli pred kućnim platnom, gledajući videe sličnih formata na Youtube-u koji dočaravaju razne udaljene destinacije. Tada nam je, mada i dalje 🙂, Island bio u fokusu. Divili smo se ljudima koji su sebi omogućili da putuju i istražuju, rade ono što najviše vole, i žive od toga i za to. Ipak, iako zadivljeni pred kadrovima, često nam je falio neki informativni sadržaj, neka priča koja prati radnju. Tada je ostalo neizbežno da zaključimo da slične stvari treba da se prave i u Srbiji, i da nas petoro prisutnih imamo sve potrebne resurse da to i ostvarimo; Nemanja i Radisav kao šumski i vodeni „divljaci“, Vladimir i Vuk kao vizuelni umetnici, i Jovana, kojoj je putovanje meditacija. Planina Tara i reka Drina su se odmah nametnule kao prva destinacija, s obzirom da je većina ekipe tu odrasla i poznaje svaki wow kutak.

Nacionalni park Tara je prva tvrđava koju osvajate. Kako ste osmislili plan i strategiju za istraživanje, da li imate tačno zacrtan put kojim ćete ići ili dopuštate sebi malo lutanja?

Od februara neumorno smišljamo koncept Road Trippina i prvu avanturu. Iako smo ljubitelji spontanih planova, neke stvari smo morali da dogovorimo i isplaniramo unapred – ruta, kamp, prevoz. Najveći izazov je isplanirati plan kretanja uz svu opremu – snimateljsku, kampersku, alpinističku, ronilačku, te kanue, čamce, neoprensku oprem… I sami ste sad shvatili šta ćete sve gledati u epizodama. 🙂

road trippin 2

Dokle vas „gura“ avanturistički duh?

Do susreta sa medvedom – mada smo još uvek bez tog trofeja. 🙂

Napomenuli ste da je ono što vas čini jedinstvenim to što ste ekipa. Koliko je bitno na ovakvim putešestvijima imati prijatelje, osobe za koje te veže nešto više od puke ljubavi prema prirodi, prema lepom, prema neistraženom?

Jako je bitno. Najvažnije je da imamo zajednički odnos prema prirodi, uživanju u njoj, u miru koji pruža, ali i da se zabavljamo i družimo na sličan način. U divljini smo prepušteni zajedničkim sposobnostima, i oslanjamo se jedno na drugo kao tim. Prijateljstvo i poverenje su tu nužni.

Šta očekujete da će se promeniti sada kada ste dobili Superste podršku? Da li to znači i veću šansu da se vas glas čuje dalje i da se mladi koji su vezani za gradove zainteresuju za prirodu?

Program je obezbedio da uspešno snimimo prvu avanturu i mislimo da će retko ko ostati ravnodušan nakon gledanja ove, ali i svake sledeće epizode. Verujemo da ćemo uspeti da inspirišemo mlade ljude za nove i drugačije vidove provođenja slobodnog vremena. Većina i zna da je vreme u prirodi najvrednije, samo im treba motiv da se pokrenu, organizuju i upuste.

road trippin 1

Koje lokacije planirate da „napadnete“ sledeće?

Nadamo se demistifikaciji Zlatibora, kao planine gde ideš da sediš u kafiću, vratićemo se na Frušku goru, jedva čekamo Staru planinu i južnu Srbiju. Bili smo na izletu do Vinatovače – jedine srpske prašume u kojoj su bukve stare i po 350 godina. Otvorila nam se opcija i za roadtrip po Grčkoj, pa smo otvoreni i za akcije van Srbije, a koje promovišu ovakav životni stil.

Od trenutka kada ste poslali aplikaciju za Superste Centrifuga program, prešli ste dugačak put. Projektne klinike, speed dating, Ideodrom, i na kraju – finale kao trenutak odluke. Učili ste od mentora i mentorki, ali i od drugih učesnika, dobijali savete, sugestije, kritike, aplauze… Sada kada su se malo slegli utisci, podelite sa nama šta je za vas značilo biti deo celog procesa. Koliko je ovo iskustvo bilo važno i korisno za vas kao tim, ali i kao pojedince?

Superste program nam je dao prijatan vetar u leđa, pogotovo kad smo shvatili kakav utisak možemo ostaviti.🙂Radionice i razgovori su pomogli da uobličimo koncept, glasanje da brže dođemo do prve kritične publike, a finansijska pomoć da se opremimo sredstvima potrebnim za snimanje i ekspedicije. Sve zajedno, motivisani smo da nastavimo dalje sa ovim projektom i da uvereni da možemo da ga izguramo. 🙂

road 3