U petak, 7. novembra, biće svečano otvoren jubilarni, deseti festival angažovanog filma Slobodna zona. Festival će biti otvoren u Sava Centru projekcijom dokumentarnog filma „20.000 dana na Zemlji“.

Deseta Slobodna zona održavaće se od  7. do 12. novembra u sedam bioskopskih sala u Beogradu, Nišu i Novom Sadu (Sava centar, Dom omladine, Kulturni centar Beograda, Kinoteka, Muzej Savrmene umetnosti Vojvodine, Bioskop Arena, Niški kulturni centar), a biće prikazano više od 27 filmova.

Vizualni umetnici, Ijan Forsajt i Džejn Polard, koji se uglavnom bave temama kako na nas deluju rokenrol i popularna kultura, počeli su karijeru spektakularnom rekonstrukcijom poslednjeg koncerta Dejvida Bouvija kao Zigija Stardasta 1973. godine. Rokenrol samoubistvo rekonstruisalo je, do najsitinijih detalja ovaj koncert 25 godina kasnije i to uživo, u prenosu preko interneta.

Film „20.000 dana na Zemlji“, dokumentarno-fiktivna biografija rok zvezde, muzičara, pesnika, pisca i scenariste Nika Kejva, nije nastao slučajno. Ijan i Džejn su prethodno snimili seriju kratkih filmova (14 filmova u trajanju od po 40 minuta) povodom novog izdanja celokupnog opusa grupe Nick Cave & The Bad Seeds. U filmovima se pojavljuju aktuelni i bivši članovi benda, saradnici i kolege, ali i obožavaoci svih uzrasta, te zajedno komentarišu omiljene pesme sa svih 14 studijskih albuma, kao i značaj koji su one imale (i još uvek imaju) u njihovim životima. Na taj način, oni svojim rečima oživljavaju sve inkarnacije jedne od najčudnijih ličnosti savremene svetske rok scene.

U filmu „20.000 dana na Zemlji“ autori su prišli i korak bliže – ne toliko Kejvu lično, koliko njegovoj glavnoj inkarnaciji – Kejvu pripovedaču. Smrt, ljubav, Bog i seks, večita su inspiracija uvek morbidno elegantnog  Kejva. On je kombinacija Elvisa iz pakla i serijskog ubice, mračnog propovednika i osuđenika na električnoj stolici.  Kao da to nije dovoljno, on piše knjige i filmske scenarije, komponuje muziku za filmove i pozorišne predstave,  opsesivno stvara nagnut nad pisaćom mašinom za stolom pretrpanim beleškama i knjigama.

Forsajt i Polard u svom filmu se ne bave demistifikacijom rok zvezde. Naprotiv, oni aranžiraju situacije, provociraju reakcije, flertuju sa umetnikovim egom i otvaraju prostor u kome realnost i fikcija egzistiraju paralelno u jednom običnom danu jednog (ne)običnog čoveka.

On je duh, on je Bog, on je čovek, on je guru“ dok kao sveznajući pripovedač kroz sopstvenu muziku priča priču o neraskidivim vezama između postojanja i (filmskog) pripovedanja, vremena i sećanja. „Isprepletani, oni čine samu suštinu našeg bića – bez njih nas ne bi bilo“, kaže u filmu Nik Kejv.

 

Više informacija o programu festivala i cenama karata potražite na zvaničnom sajtu.