Koliko puta ste imali potrebu da se posavetujete sa nekim oko svoje ideje i planova? „Kreativno mentorstvo” je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji pruža mogućnosti za lični i profesionalni razvoj mladih. U toku je prijava za treću generaciju mladih lidera, a kako bismo vas inspirisali da se prijavite, razgovarali smo sa super timom Kreativnog mentorstva Draganom Jevtić, Višnjom Kisić i Tatjanom Nikolić. 

1. Šta nova generacija Kreativnog mentorstva može da očekuje ove godine i koji mentori će ih voditi na putu ka njihovom profesionalnom usavršavanju?

Treća generacija „Kreativnog mentorstva” imaće mogućnost da tokom godinu dana (od juna 2016. do maja 2017. godine) individualno razgovara sa uspešnim i stručnim ljudima i čuje njihovu razvojnu priču – kako su došli do tačke u kojoj se danas nalaze, kako su prevailazili prepreke i ostvarivali ciljeve. Program će im omogućiti da se posavetuju sa onima koji mogu da im pruže releventna znanja, iskustva i uvide i da sa tim osobama podele izazove sa kojima se suočavaju, prodiskutuju opcije koje su pred njima ili zajednički dođu do nekih na koje do sada nisu ni pomislili. Mentore biramo u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove koje učesnik – menti navede u prijavi i definiše na radionici postavljanja ciljeva koja će se održati u aprilu. To su dokazani domaći ili inostrani profesionalci iz raznih oblasti – kulture, obrazovanja, diplomatije, menadžmenta ljudskih resursa, biznisa, politike, društvenih nauka, marketinga, medija i drugih. Imena mentora zato će biti poznata tek nakon što budu izabrani učesnici, u maju ili junu mesecu. „Kreativno mentorstvo” tako nudi prostor za promišljanje i rad na sebi i razne alate za lični i profesionalni razvoj, a uz jednogodišnju mentorsku podršku program obuhvata i relevantne radionice, predavanja i debate i omogućava povezivanje sa drugim angažovanim i aktivnim učesnicima. U ovom kratkom videu saznajte kakva su bila iskustva nekadašnjih učesnika!


 

2. Koje su vaše prve asocijacije na program Kreativnog mentorstva?

Prva asocijacija mi je grupa raznolikih, nasmejanih, posvećenih ljudi u kojoj se osećaš kao da zajedno možete da promenite svet!:) Dakle, ta zajednica koja se tokom programa stvara, u kojoj je svako spreman da pita, sazna, podeli, sarađuje,podrži i iskreno priča o svojim dilemama, uspesima, izazovima i željama. Druga asocijacija mi je, naravno, otvorenost, poverenje i nesebično deljenje – iskustava, znanja, perspektiva i razmišljanja – koja je osnova odnosa mentora i mentija, ali i svih međusobno u programu. Na ove ideale tako često zaboravimo u svojim svakodnevnim gužvama, brigama, strahovima da će neko da nam oduzme ideju ili znanje ako ih podelimo. Kreativno mentorstvo je okruženje u kojima te strahove stavljamo po strani – u kome deljejem ideje rastu, preoblikuju se i potpomažu! Najinspirativnije je to što program spaja ljude različitih generacija, profesija, pa i kultura, koji se inače ne bi sreli u okviru svojih svakodnevnih krugova. Ta poznanstva pružaju prozor u neke nove svetove, grade male ali jake mostove u društvu i služe kao velika inspiracija! Sve u svemu, Kreativno mentorstvo stvara osećaj da razgovor po razgovor možemo da menjamo društvo na bolje!

12794374_1137388732946820_162381914966423427_n

3. Kako vas lično ovaj program i učesnici inspirišu?

Inspirišu me da svakim danom budem sve bolja u onome što radim, da uživam u malim postignućima, da se radujem ne samo svojim uspesima, već i uspesima svojih kolega, učesnika Kreativnog mentorstva, koji su vremenom postali i moji prijatelji. Program i njegovi učesnici mi daju veru da svet MOŽEMO promeniti nabolje i da je važno da prvi korak počnemo baš tamo gde on i treba da se desi – u nama samima. Rad na sebi i kontinuirano usavršavanje nas čini da budemo otvoreni i zadovoljni, a samim tim i spremni da podelimo svoje znanje i iskustvo sa drugima. Na taj način, kroz život i ono što radimo ne koračamo sami, već uz podršku mentora i grupe učesnika i alumnija Kreativnog mentorstva. Tako zaista stižemo dalje, pritom uživajući u putu.