Sonja Konakov Svirčev

ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje, Erste Banka

Sonja Konakov Svirčev (Novi Sad, 1980) diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, smer marketing. Danas radi na poziciji senior ekspertkinje za društveno odgovorno poslovanje (DOP) u Sektoru marketinga i komunikacija u Erste Banci u Srbiji. U njenoj nadležnosti su DOP strategija i izveštavanje, komunikacija sa svim ključnim stejkholderima na temu DOP-a i implementacije Ciljeva održivog razvoja UN-a, kao i koordinaciju pokrenutih programa i projekata interno i eksterno iz ove oblasti.

Više od deset godina Sonja je inicijator i aktivista na polju podizanja informisanosti, edukacije i implementacije DOP-a kao savreme strategije poslovanja, kako u kompaniji kojoj radi, tako i u istaknutim inicijativama poput Globalnog dogovora UN u Srbiji (GDUN), Foruma za odgovorno poslovanje i Radne grupe za korporativnu društvenu odgovornost pri Udruženju banaka Srbije. Zahvaljujući Sonjinom zalaganju, Erste Banka je bila pionir, a danas jedan od lidera i najboljih praksi u oblasti DOP-a ne samo u Srbiji već i regonu, dok u Erste Grupi važi za najbolji primer. Da su postignuti rezultati prepoznati od stručne i šire javnosti, govore brojne osvojene nagrade.

Od 2006. godine, Sonja je član Društva Srbije za odnose s javnošću (DSOJ), a od 2011 – 2012. je bila i član Izvršnog odbora Centra za odonose s javnošću Novog Sada. Takođe, Sonja je bila član Upravnog odbora GDUN tokom 2014. godine. Do sada je održala brojna predavanja i treninge na temu strateškog pristupa DOP-u, starteškim partnerstvima i korporativnoj filantropiji. Sonja je takođe bila član brojnih žirija kako učeničkih takmičenja, tako i žirija za PRiznanje – nagrade koje dodeljuje DSOJ.

Sonja iskreno veruje u deljenje znanja i razmenu iskustva, jer time svi postajemo bogatiji, bolji i uspešniji ljudi.