Festival nove umetnosti i kulture iz Srbije – Serbinale biće organizovan od 11. do 13. septembra u berlinskom kulturnom centru Balhaus ost. Festival se organizuje treću godinu zaredom, a brojni stvaraoci iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj, publici će se predstaviti kroz izložbu, performanse, muzički program i panel diskusiju.

Naziv ovogodišnjeg festivala je Moderni nomadi, a glavne teme su migracije, integracija migranata i suživot različitih naroda i kultura u nemačkom društvu. Program trećeg Serbinala otvoriće grupna izložba Gostoprimstvo.

Umetnici koji će se predstaviti su: Tanja Ostojić, Ivan Bošković, Marta Popivoda, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Marković i Sara Radonja. Autorke su Mia David i Zorana Đaković-Minniti, a izložba je organizovana u saradnji sa Hartefaktom i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

Diskusija pod nazivom Nužnost ili izbor: migracije i identitet, baviće se pitanjima ko sam ja, gde pripadam i kako se snalazim u novoj kulturi i nepoznatom okruženju, gde počinje novi identitetet, a gde se završava stari.

Panelisti su: Robert Šoko – di-džej, Jovana Popić – multimedijalna umetnica, Danko Rabrenović – novinar, muzičar i pisac, Sanja Lukjančenko – modna dizajnerka i Peter Hermans – socijalni pedagog. Moderator programa je Rudiger Rosig – novinar TAZ-a.

Diskusija je organizovana u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE).

 

Izvor: TANJUG