Zaštita privatnosti

Platforma Superste je edukativna platforma i ne koristi se kao prodajni kanal Erste Banke. Rukovalac podacima je Erste Bank a.d. Novi Sad, Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad (u daljem tekstu Banka). Obrađivač podataka je Banka.

Kako biste bolje razumeli proces prikupljanja vaših ličnih podataka, njihovu obradu i primenu kolačića (cookies) unutar Platforme Superste, u nastavku možete pročitati ovu Politiku privatnosti.

Prikupljanje ličnih podataka

Prikupljanje ličnih podataka tokom pregledanja internet stranica Superste (www.superste.net) (u daljem tekstu: veb stranica) je anonimno i tom prilikom se ne prikupljaju podaci koji bi omogućili Vašu ličnu identifikaciju.

Posebno ćemo naglasiti kada su nam Vaši lični podaci potrebni radi pružanja informacija, a unosom ličnih podataka na za to predviđena polja na veb stranicama potvrđujete da ste svoje podatke dobrovoljno stavili Erste Banci na raspolaganje u navedene svrhe. Lični podaci koje prikupljamo putem veb stranica mogu uključivati Vaše ime i prezime, ili naziv organizacije, adresu, telefon, e-mail adresu, i druge podatke po potrebi. Erste Bank a.d. Novi Sad (u daljem tekstu: Banka) automatski prikuplja podatke o vašem uređaju. Ovi podaci mogu uključivati Vaš tip pretraživača, ime domena, vreme pristupa i adrese veb stranica. Banka ove podatke koristi sa ciljem da ponudi svoje usluge, održava i unapređuje njihov kvalitet i prikuplja statističke podatke vezano za korišćenje svoje veb stranice.

Prikupljene podatke Banka, kao Rukovalac podacima u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. Glasnik RS“ br. 87/2018) obrađuje sa istim ciljem zbog kojih su i dati, odnosno analize posećenosti veb stranice i pružanja adekvatnih informacija svojim klijentima o proizvodima i uslugama iz svoje ponude. Takođe, Banka može koristiti prikupljene podatke kako bi unapređivala korisničku uslugu, omogućila jednostavnije korišćenje veb stranice time što će eliminisati potrebu za ponovljenim upisivanjem istih podataka, kao i sa ciljem prilagođavanja veb stranice potrebama i interesovanjima korisnika.

Banka ne prodaje, iznajmljuje niti pozajmljuje lične podatke korisnika svoje veb stranica trećim licima i štiti ih od neovlašćenog  pristupa. Banka može, ako ste se saglasili sa korišćenjem kolačića, proslediti Vaše lične podatke pouzdanim poslovnim partnerima iz određenih razloga kao što su statističke analize, korisnička podrška i slično. Banka, kao rukovalac podacima, obezbedila je niz tehničkih, kadrovskih i organizacionih mera zaštite kako bi obezbedila odgovarajući stepen sigurnosti obrade Vaših podataka. U opisanim slučajevima Banka će svom poslovnom partneru zabraniti korišćenje Vaših ličnih podataka u bilo koju drugu svrhu osim ugovorene i odobrene, te će obavezati poslovnog partnera na čuvanje poverljivosti ličnih podataka i postupanje u svemu u skladu sa Zakonom.

Prilikom upisa ličnih podataka na za to predviđena polja na veb stranicama, uputićemo vas na ovu Zaštiti privatnosti kako biste se bolje upoznali sa svojim pravima u oblasti zaštite ličnih podataka. U svakom slučaju, u skladu s Zakonom, imate pravo na pristup Vašim podacima kao i pravo da zahtevate ispravku, ažuriranje, kopiju, brisanje podataka, ograničenje obrade, pravo na prenosivost podataka drugom rukovaocu, pravo na prigovor na obradu i pravo na podnošenje pritužbe Povereniku.

U skladu sa navedenim, informišemo Vas da je Erste Bank a.d. Novi Sad, Bulevar oslobođenja 5, PIB: 101626723, MB: 08063818, shodno poslovnoj delatnosti koju obavlja, rukovalac obrade podacima o ličnosti.

Kao rukovalac obrade podacima o ličnosti svojih klijenata i drugih lica čiji podaci su joj neophodni za izvršenje poslovnih obaveza, Banka je odgovorna za zaštitu tih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti („Sl. glasnik RS”, br. 87/2018), koji se primenjuje od 21. avgusta 2019. godine.

Za sva pitanja i ostvarivanje prava u vezi sa obradom Vaših podataka o ličnosti možete se obratiti Banci svim redovnim kanalima komunikacije (dolaskom u filijalu, pozivom call centra i sl.) ili direktno kontaktirati Lice za zaštitu podataka o ličnosti putem e-mail adrese dpo@erstebank.rs ili adresu Erste Bank a.d. Novi Sad, Milutina Milankovića 3a, Novi Beograd  – za Lice za zaštitu podataka o ličnosti.

Kliknite za više informacija

Politika kolačića (cookies)

Kako bi internet stranica radila ispravno i kako bi se mogla unapređivati u smislu poboljšanja korisničkog iskustva prilikom pregleda, potrebno je na vaš računar, tablet ili mobilni uređaj smestiti minimalnu količinu informacija (cookies). Korišćenjem ove veb stranice pristajete na korišćenje kolačića. Ukoliko ih blokirate, i dalje ste u mogućnosti da pregledate stranicu,  ali sa limitiranim funkcionalnostima.

Šta je kolačić?

Kolačić je informacija postavljena na računar, tablet ili mobilni uređaj u trenutku pregleda internet stranice koju ste posetili. Kolačići omogućavaju jednostavnije korišćenje, budući da olakšavaju internet podešavanja (jezik ili adresa) tako da ih pri ponovnom učitavanju stranice aktiviraju. Na taj način informacije su prilagođene vašim potrebama i uobičajenim načinima korišćenja.

Osim ovih jednostavnih informacija vezanih za lakše upravljanje, kolačići mogu sačuvati i jedan broj ličnih podataka za šta vi prethodno morate dati saglasnost. Ukoliko niste dali saglasnost, kolačići ne mogu pristupiti datotekama na vašem uređaju. Aktivnosti pripreme i slanja kolačića ne možete videti, međutim u postavkama izabranog internet  pretraživača možete odabrati različite mogućnosti, kao što su odobravanje ili odbijanje zahteva za spremanje kolačića, brisanje spremljenih kolačića i slično.

Šta su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije, uklanjanju se sa vašeg uređaja u trenutku zatvaranja internet pretraživača koji ste koristili za pregled stranice. Uz pomoć ovih kolačića, stranice prikupljaju privremene podatke.

Šta su trajni kolačići?

Trajni ili sačuvani kolačići ostaju na Vašem uređaju i nakon zatvaranja internet pretraživača. Uz pomoć ovih kolačića internet stranice prikupljaju podatke kako bi Vam se olakšalo korišćenje. Primera radi, internet stranice koje zahtevaju unos korisničkog imena i lozinke ”zapamtiće” Vaš unos koji će se pojavljivati pri svakoj novoj poseti istoj stranici. Trajni kolačići mogu ostati zabeleženi na računaru duži vremenski period, sve do uklanjanja/brisanja sa Vaše strane.

Šta su kolačići prvog lica?

Kolačići prvog lica strane dolaze sa internet stranice koju gledate, a mogu biti privremeni ili trajni. Na taj način, internet stranice prikupljaju podatke koji će Vam olakšati korišćenje pri svakoj novoj poseti toj stranici.

Šta su kolačići trećeg lica?

Kolačići trećeg lica na Vaše uređaj dolaze sa drugih veb mesta koja se nalaze na internet stranici koju pregledate. Takvi su, na primer, pop-up oglasi i u tom slučaju uloga kolačića je da prate određenu internet stranicu iz pozicije oglašavanja.

Koristi li ova veb stranica kolačiće i kakve?

Da, ova internet stranica koristi kolačiće kako bi Vam osigurala jednostavnije i bolje korisničko iskustvo i to:

  • Privremene kolačiće (Session cookies) – koji će se automatski izbrisati prilikom zatvaranja internet pretraživača u kome radite;
  • Trajne kolačiće (Persistent cookies) – koji će ostati ”zabeleženi” u vašem internet pretraživaču dok ne isteknu ili ih sami ručno ne izbrišete. Prikupljene informacije su anonimne i ne uključuju vaše lične podatke.

Kako kontrolisati kolačiće?

Isključivanjem kolačića onemogućavate prikupljanje kolačića na svom računaru, tabletu ili mobilnom uređaju. Postavke kolačića se mogu podesiti i menjati u internet pretraživaču koji ste odabrali. Potrebno je da znate  da većina pretraživača nudi različite tipove privatnosti (kao što su dopuštanje kolačića prvog lica, ali blokiranje kolačića trećeg lica) ili Vas obaveštavaju svaki put kad veb stranica želi postaviti kolačić. Imajte na umu da onemogućavanje kolačića sprečava postavljanje novih kolačića, ali neće ukloniti prethodno postavljene kolačiće na vašem uređaju, osim ako ne izbrišete sve kolačiće u podešavanjima pretraživača. Ukoliko odlučite onemogućiti kolačiće, možda ćete uvideti da neki delovi veb stranice ne rade u skladu sa željenim očekivanjima.

Uputstvo za upravljanje kolačićima za najčešće korišćene veb pretraživače možete pronaći na sledećim stanicama:

Google Chrome

Mozilla Firefox

Apple Safari

Opera

Microsoft Edge

Microsoft Internet Explorer

Dodatne informacije

All About Cookies

Završne odredbe

Ova Izjava o zaštiti privatnosti odnosi se na prikupljanje ličnih podataka i prikupljanje kolačića isključivo od strane Banke.

Banka zadržava pravo promene ove Izjave o zaštiti privatnosti. Sve izmene će biti objavljene na veb stranici Banke. Ljubazno molimo da povremeno proverite eventualne izmene ove Izjave o zaštiti privatnosti kako biste bili pravovremeno informisani o njenim promenama.