Zvučna biblioteka nastala je od ideje da naša ideja je da, uključivanjem mladih ljudi iz zajednice, za njih, ali i za širu javnost, pokrenemo snjimanje audio literature – jer u knjigama treba uživati i slušanjem, ne samo čitanjem, i to je luksuz koji treba da imaju svi, uključujući i slepe i slabovide osobe.

 

Koji je bio vaš motiv da započnete projekat „Zvučna biblioteka“?

Dok smo bile studenti, jedan od naših drugara je zbog problema sa vidom fakultet završavao jako teško, i u proces njegovog studiranja velikim delom su bile uključene osobe iz njegove okoline, tako što su mu naglas čitale literaturu za ispite. Studentske dane (i pretežno noći) provodile smo tada u razgovorima, pitale se šta jedan student književnosti i stomatologije mogu da urade po pitanju rešavanja ovog problema, i došle smo na ideju dobrovoljnog čitanja knjiga. Prošlo je neko vreme, naša ideja je sazrela, diplomirale smo i u pravom trenutku saznale za Superste.net konkurs, koji nas je vinuo u svet ostvarivih ideja i marketinga, u kojem i dalje učimo korake.

 

Da li nas slušanje zvučnih knjiga uči da bolje slušamo jedni druge i zašto?

Da, slušanje zvučnih knjiga nas uči da oslušnemo i probleme društva, izazove današnjice i usmerava nas ka interesantnijem i drugacijem konzumiranju literature.

 

Kako i koliko ste uspeli da zainteresujete zajednicu da učestvuje u ovom projektu?

Podrška zajednice je buknula od prvog dana, a to samo govori o činjenici da se o ovom obliku knjiga već dugo razmišlja, da se pasivno unapređuje domen inkluzije, i da je jedan ovakav projekat bio inicijativa koja te segmente podržava i unapređuje, kroz društveni doprinos.

 

Na čemu trenutno radite i šta uskoro možemo da očekujemo od „Zvučne biblioteke“?

Trenutno trazimo fondove za opremanje sopstvenog studija, koji će doprineti kvalitetnijem proizvodu i održivosti projekta. Tako da ubuduće očekujte da se sretnemo u našem studiju!